Ο Υπουργός των Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δηλώνει πεπεισμένος για τη διάσωση του ευρώ.
Ο Υπουργός των Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δηλώνει πεπεισμένος για τη διάσωση του ευρώ.
Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό “Wirtschaftswoche” ο κ. Βεστερβέλε χαρακτηρίζει το ευρώ “νόμισμα ειρήνης” και “απάντηση στην ευρωπαϊκή ιστορία” των πολέμων και αναταραχής, αλλά ταυτόχρονα “εγγύηση ευημερίας για το μέλλον”.
Ταυτόχρονα, όμως, στην ερώτηση αν το ευρώ πρέπει να διασωθεί πάση θυσία, σημειώνει ότι “πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εμείς οι Γερμανοί θα είμαστε κύριοι του δικού μας ταμείου”.
Σχετικά με τον υπό συζήτηση μηχανισμό κυρώσεων, ο κ. Βεστερβέλε λέει ότι επιβάλλει έναν σχετικό αυτοματισμό, μολονότι δεν είναι 100% αυτοματοποιημένη η επιβολή κυρώσεων, για τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο σταθερότητας.
“Μέχρι τώρα είχε κινηθεί 22 φορές η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην Ευρωζώνη, αλλά ούτε μία φορά δεν οδήγησε σε κυρώσεις. Αυτό αλλάζει τώρα”, είπε.Επιπρόσθετα, σημειώνει ο κ. Βεστερβέλε, ότι από το 2013 υπάρχει η δυνατότητα “λογικής συμμετοχής” ιδιωτών πιστωτών στο κόστος πτώχευσης μιας χώρας.
Ο Γερμανός Υπουργός απορρίπτει το ευρωομόλογο, προβάλλοντας τα γνωστά επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα μειωθεί η πίεση για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών των χρεωμένων χωρών. Υποστηρίζει δε ότι η Γερμανία, με τη θέση της αυτή, προστατεύει τα συμφέροντα όχι μόνο των Γερμανών, αλλά και των Γερμανών φορολογουμένων.
Ο κ.Βεστερβέλε εκτιμά ότι “δεν βρισκόμαστε ακόμα στο δρόμο για τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε αναδιανεμητική Ένωση μεταφοράς πόρων, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αποφασιστεί τίποτα κόντρα στη Γερμανία”.
Κατά το Γερμανό Υπουργό τα προβλήματα της Ευρώπης οφείλονται στο ότι για μεγάλο διάστημα έγιναν πολλά χρέη.
“Για να υπερβούμε την κρίση, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή έγιναν τα πρώτα βήματα, όπως είναι η κατάθεση των σχεδίων προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες. Αυτή η οδός πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια”, σημειώνει ο κ. Βεστερβέλε.