PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι



Με συγκεντρώσεις, ανακοινώσεις και δηλώσεις συνεχίζεται η διαμαρτυρία για την τοποθέτηση περιπτέρου μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι.

Χθες (2/3) το απόγευμα δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το μουσείο διαμαρτυρόμενοι για μια ακόμα φορά για την τοποθέτηση του περιπτέρου με πυρά προς την διοίκηση του Δήμου Περιστερίου.

Καταδικάζουν την ενέργεια απόγονοι αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΔΣΕ

Η Ιωάννα Χατζηιωάννου, κόρη της ΕΠΟΝίτισσας Άννας Παρλιάρου, αναφέρει:

«Δεν φράζεται η ιστορία – Δεν σβήνει η μνήμη

– Ένα περίπτερο εμπόδιζε την “εύρυθμη λειτουργία της αγοράς” και μεταφέρθηκε κυριολεκτικά, στην είσοδο του Μουσείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

– Η ασέβεια έχει πρόσωπο, έχει πράξεις. Η προσβολή στους αγωνιστές που τίμησαν την ιδιότητα του ΑΝΘΡΩΠΟΥ, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

– Προσβεβλημένη από αυτή την κίνηση απαξίας, ενώνω τη φωνή μου με όλον τον Περιστεριώτικο λαό, που διατρανώνει την απόφασή του να υπερασπιστεί το Μουσείο, στο οποίο στεγάζεται η Ιστορία του τόπου και φυλάσσονται κειμήλια από τους εκτελεσμένους και βασανισμένους Περιστεριώτες αγωνιστές.

– Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση του περιπτέρου, την αξιοποίηση του Μουσείου, ως μοναδικού χώρου που έχουμε στην πόλη μας, που μπορεί να διδάξει, να διαπαιδαγωγήσει, να μεταλαμπαδεύσει τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας της Αντίστασης, του Αγώνα στις νέες γενιές.

Στα παιδιά μας.

– Η είσοδος να μείνει ανοιχτή, προσβάσιμη στο κοινό, στους μαθητές, στους πολίτες.

– Το οφείλουμε στις ηρωικές μορφές του Ευγένη Χαραλαμπίδη, της Άννας Παρλιάρου, στους 120 του Λόφου Αξιωματικών, στους αλύγιστους εργάτες του Κάρβουνου και του Λαναρά, στους… στους…. Στους …

– ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ αν η δημοτική αρχή δεν τηρήσει την υποχρέωση που έχει να ΤΙΜΑ στην Ιστορία της πόλης μας σε καιρούς που ο φασισμός σηκώνει κεφάλι. ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

***

Η Κατερίνα Σταυροπούλου, απόγονος αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ, των οποίων η ιστορία τους υπάρχει μέσα στο Μουσείο, σύζυγος (Χήρα) του Θοδωρή Αυγέρου, εκπαιδευτικού Ιδρυτικού Μέλους του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ, αναφέρει:

«Κανείς και τίποτα δεν είναι ικανό να κρύψει την ιστορία των πατεράδων και των μανάδων μας

Ιστορία που γράφτηκε με θυσίες και αίμα από αμέτρητους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους.

Ιστορία που οδήγησε στην απελεύθερωση της χώρας μας.

Ιστορία που μας δίδαξε τη σωστή στάση ζωής.

Με όρθιο το κεφάλι, ανυποχώρητοι στις δυσκολίες, αξιοπρεπείς παρά τα εμπόδια, μαχητικοί και αλύγιστοι ως το τέλος!

Το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), είναι το δικό μας Μουσείο, το Μουσείο των κατοίκων του Περιστερίου, που με αξιοπρέπεια, αισιοδοξία και δύναμη να αγωνίζονται καθημερινά να ανταπεξέλθουν στη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουμε.

Το Μουσείο θα παραμείνει άσβεστος φάρος, που θα δείχνει σε όλους πως “η μεγαλοσύνη του ανθρώπου δε μετριέται με το στρέμμα, με το πύρωμα της καρδιάς μετριέται με το αίμα …!”

Η ιστορία μας έχει αποδείξει, ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, αρκεί να αντιστεκόμαστε και να παλεύουμε με τις αδικίες.

Όλοι μαζί να απαντήσουμε από τη Διοίκηση Παχατουρίδη να σταματήσει κάθε ενέργεια που παρεμποδίζει τη λειτουργία του Μουσείου και να μετακινήσει τώρα το περίπτερο από την είσοδό του».

***

Ο Λεωνίδας Βαρδαρόςσκηνοθέτης αναφέρει:

«Είναι ντροπή να προσπαθούν να απαξιώσουν την ιστορία και του αγώνες ενός λαού. Το κράτος εδώ και 80 χρόνια, με όλους τους μηχανισμούς του, προσπαθεί να σβήσει και να αποχρωματίσει τους αγώνες μιας γενιάς που έκανε την υπέρβαση για μια καλύτερη ζωή. Δε θα μπορέσουν».

***

Ο Κώστας Ι. Πουλόπουλος, Ιατρός, αναφέρει:

«Ένα περίπτερο μετεγκαταστάθηκε έξω ακριβώς από το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι.

Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό, οι ιδρυτές του Μουσείου να έβαζαν τραπεζάκια και καρέκλες απ’ έξω. Ίσως να έπιανε το κολπάκι.

Ύστερα ήρθε στη θύμησή μου, ο Θοδωρής Αυγέρος, που εκτός από φίλος ήταν και ένας πολίτης του Περιστερίου, που αφενός με είχε εμπιστευτεί και τιμήσει ως ασθενής, και αφετέρου ήταν ένας Πολίτης με αγώνα ζωής για τα κοινά.

Έδωσε κυριολεκτικά τα πάντα του γι’ αυτό του Μουσείο. Αυτός και εκατοντάδες άλλες και άλλοι περιστεριώτες που μάτωσαν για τουλάχιστον 10 χρόνια να το φτιάξουν. Μάτωσαν.

Θα με ρωτήσει βέβαια κάποιος αν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνομαι με δημόσια επιστολή, γι’ αυτό που συντελείται έξω από το Μουσείο. Και αυτό.

Όχι όμως μόνο αυτό: Πάνω από όλα και πριν από όλα όμως είναι το γεγονός ότι η δημοτική Αρχή πρέπει … Όχι πρέπει, αλλά είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει το μοναδικό Μουσείο της πόλης. Να το αναδείξει!

Δεν μπορεί να είναι πρόσχημα ένα περίπτερο για την παντελή ασέβεια της δημοτικής Αρχής απέναντι στον πολιτισμό. Γιατί ένα Μουσείο είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ! Και ακόμα περισσότερο το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, που δε χωρίζει αλλά Ενώνει.

Ενώνει ΟΣΕΣ και ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ θέλουν να ξεχάσουν:

Δε θέλουν να ξεχάσουν έναν ΕΥΓΕΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, έναν ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΩΛΟΠΟΥΛΟ …

Δε θέλουν να ξεχάσουν τις εργάτριες και τους εργάτες στο Λαναρά …

(Άλλωστε δε φτάνει μόνο να ξεκινάς τη δημαρχιακή σου διαδρομή από του Λαναρά. Οφείλεις και να τιμάς συνεχώς κάθε μέρα όσους άφησαν κόκκαλα και ψυχές, πολύ περισσότερο όταν καυχιέσαι ότι έχεις συγγενείς εκεί).

Αυτές και αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στο Κάρβουνο – και αυτούς που αντιστάθηκαν στο δοσίλογο Πατσιαλή που ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης μετά τον εμφύλιο κλέβοντας τους μισθούς των εργατών.

Αυτούς που άφησαν τα κόκκαλά τους στις στοές και αυτές και αυτούς που ξεσηκώθηκαν από τις καμπάνες της Αγίας Μαρίνας και ενάντια στις ορδές του Ρακιντζή, έβαλαν τη ζωή τους μπροστά για να καεί το Κάρβουνο.

Στους πρώτους πρόσφυγες που ξεκίνησαν μια νέα ζωή μέσα σε χάρτινα κουτάκια και στις Παράγκες ανάμεσα σε δάγκειο πυρετό και σκουπίδια, οσάν νέοι πρόσφυγες. Στον αγώνα τους να σταθούν ορθοί, η απάντηση δεν πρέπει να είναι ο Ιμάμογλου.

Στους 120 του Λόφου Αξιωματικών …

Στη μάχη του Ελαιώνα …

Αν δεν είναι λοιπόν υποχρέωση της δημοτικής Αρχής να τιμά συνεχώς την ιστορία των Περιστεριωτισσών και των Περιστεριωτών, ποια άραγε θα μπορούσε να είναι;

Εκτός αν αποφάσισε ο Δήμαρχος ότι ” η μνήμη δεν αποτελεί ζώσα ιστορία”

Τα επιχειρήματα της δημοτικής Αρχής είναι έωλα.

Μια φθηνή ρητορική για το πεζοδρόμιο και το δικαίωμα των πεζών να μην τους δημιουργεί πρόβλημα ένα περίπτερο.

Μα ακριβώς εκεί είναι το ζήτημα:

Μια φθηνή ρητορική είναι πάντα το αποτέλεσμα της ασέβειας απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό, και το αποτέλεσμά της είναι πάντα γνωστό:

Ούτε στερνά, ούτε πρώτα. Τόσο απλά!»

***

Ο Κώστας Σιέττος, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολι, εγγονός του Νίκου Γουλοσπύρου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αναφέρει:

«Ντράπηκε και η Ντροπή: Κάτω τα χέρια από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Το 2007, αντιστασιακοί, συνδικάτα, μαζικοί φορείς, εργάτες, ο λαός του περιστερίου μπήκαν μπροστά, και έκαναν δική τους υπόθεση την απόφαση των Παραρτημάτων Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ  για τηνδημιουργία του Μουσείου ΕΑΜικής Αντίστασης, αξιοποιώντας επί χρόνια εγκαταλειμμένο κτιρίο.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο παππούς μου Νίκος Γουλοσπύρος, επί χρόνια ήταν πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Περιστερίου, κομμουνιστής, που για την αντιστασιακή του δράση καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια φυλάκιση και πέρασε χρόνια στις φυλακές του Μεσολογγίου, της Πάτρας, της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας και της Κέρκυρας.

Το Μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς, ένα στολίδι για το Περιστέρι, στο οποίο ξετυλίγεται ο αγώνας και οι θυσίες του λαού του Περιστερίου στην εποποιία της Αντίστασης κατά των κατακτητών ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους.

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορήθηκα ότι η Διοίκηση του Δήμου Περιστερίου έστησε ακριβώς μπροστά από την είσοδο του Μουσείου ΕΑΜικής Αντίστασης ένα περίπτερο, κρύβοντάς έτσι το Μουσείο και εμποδίζοντας έτσι την επικοινωνία του με το λαό. Αυτή η κίνηση αποτελεί πραγματική ύβρη στην ιστορική μνήμη και τους αγώνες του περιστεριώτικου λαού. Αποτελεί ύβρη στην ηρωική Ιστορία του λαού του Περιστερίου που έδωσε και την ζωή του για την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Αποτελεί ύβρη στους 180 ήρωες ΕΑΜιτες – ΕΛΑΣιτες – ΕΠΟΝιτες Περιστεριώτες του αιματοβαμμένου μπλόκου που έστησαν οι ναζί, με τη βοήθεια των ντόπιων συνεργατών τους το πρωινό της 6ης Ιούλη 1944.

Στα εγκαίνια του μουσείου ο παππούς Νίκος Γουλοσπύρος, είχε πει:

«Επρεπε σαν αντιστασιακοί να φροντίσουμε να δημιουργηθεί Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Μαζί με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας το καταφέραμε και με τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, των εργαζομένων και τη διάθεσή τους να προσφέρουν ό,τι μπορούσε ο καθένας τόσο στο Μουσείο όσο και στις βιβλιοθήκες. Έρχονται σχολεία και συναγωνιστές, παλιοί και σύντροφοι, απλός κόσμος, άνθρωποι όλων των ηλικιών και μας λένε “μπράβο”. Για τις επόμενες γενιές το κάναμε. Εμείς θα φύγουμε κάποια στιγμή. Να μάθουν οι νέοι άνθρωποι αυτό το κομμάτι της Ιστορίας, τι έκαναν οι γονείς κι οι παππούδες τους γι’ αυτόν τον τόπο κι αυτό το λαό. Αυτά πρέπει να μείνουν. Στις απειλές απαντάμε πως θα προτάξουμε ξανά τα κορμιά μας αν  χρειαστεί και ας είμαστε 80 χρονών και βάλε».

Κλείνοντας αυτό το κείμενο με τα παραπάνω λόγια, είμαι σίγουρος ότι ο λαός του Περιστερίου, οι εργάτες, η νεολαία, αλλά και τα λαϊκά στρώματα από τους άλλους δήμους της Δυτικής Αθήνας θα αγωνιστούν και θα καταργήσουν αυτή τη απαράδεκτη ντροπιαστική απόφαση της δημοτικής αρχής του Περιστερίου».

***

Ο Χρήστος Παπαζαχαρίας, συνταξιούχος χειρουργός, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 1986-1990 (επί δημαρχίας Φωλόπουλου), αναφέρει:

«Ο σεβασμός στην ιστορία του τόπου και τα κειμήλια που την αναδεικνύουν είναι θέμα πολιτικής ευαισθησίας, υπερηφάνειας  και αξιοπρέπειας. Έτσι θα έλεγε ο αείμνηστος δήμαρχος Δημήτρης Φωλόπουλος.

Αυτά τα κειμήλια πρέπει να εκτίθενται και να προβάλλονται φωτεινά και λαμπερά!!! Όχι να αποκρύβονται ή να επισκιάζονται, ή να μπερδεύονται με άλλες, χρήσιμες κατά τ΄άλλα ανακαινίσεις, αναδομήσεις κι άλλες χρήσιμες επιδιορθώσεις. Αυτό αποτελεί μια παγκόσμια και εξόχως ελληνική πρακτική για κειμήλια στο προσκήνιο!

Αν προκύπτουν θέματα, αυτά πρέπει να λύνονται κι όχι να χρησιμοποιούνται για να ακρωτηριάσουν ή και απλώς να υποτιμήσουν ιστορικά γεγονότα και μνήμες, που συνιστούν περήφανα αποτυπώματα και θαρραλέες περπατησιές του λαού μας στο διάβα για την απελευθέρωσή του».

***

Η Αντιγόνη Κοντοπούλου,  Παιδίατρος, τέως Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Βρεφών «Μητέρα» αναφέρει:

«Επιθυμώ να εκφράσω την αντίθεσή μου σχετικά με την πρόσφατη απόφαση, τοποθέτηση του “περιπτέρου” στην είσοδο του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης.

Το τοπικό Μουσείο δεν είναι ένας απλός χώρος έκθεσης, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας, ένας τόπος μάθησης και έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές.

Είμαι η Αντιγόνη Κοντοπούλου, γεννημένη και μεγαλωμένη στο Περιστέρι και είχα την τιμή να είμαι η παιδίατρος της οικογένειας του Θοδωρή Αυγέρου, του ανθρώπου πίσω από την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου. Ο Θοδωρής Αυγέρος έκανε σκοπό ζωής την ίδρυση του Μουσείου πιστεύοντας σθεναρά, ότι είναι ένα κομμάτι της ζωντανής ιστορίας του τόπου μας.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της διατήρησης και μετάδοσης της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, πιστεύω, ότι το Μουσείο αποτελεί χώρο μνήμης και παιδείας της νέας γενιάς.

Είναι απαραίτητο να βρεθεί μία λύση που θα αποκαταστήσει την είσοδο του Μουσείου. Είναι αναγκαίο να διαφυλάξουμε τους χώρους που μας συνδέουν με την ιστορία μας».

***

Ο Σωτήρης Ζαρταμόπουλος, μέλος του ΔΣ συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ατρομήτου, αναφέρει:

«Αυτό που επιχειρεί να κάνει η Δημοτική Αρχή Περιστερίου εις βάρος της μνήμης των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, είναι μεγάλη ντροπή».

***

Η Δέσποινα Πανταζοπούλου, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, κόρη του ηρωικού αγωνιστή της αντίστασης Μάρκου Βιντζηλαίου, γνωστού για τη δράση του κυρίως σε ανατινάξεις δομών (αεροδρόμιο Χασάνι, Δέλτα Φαλήρου) κατά τη Γερμανική κατοχή, αναφέρει:

«Δηλώνω απερίφραστα ότι η τοποθέτηση περιπτέρου μπροστά από την πρόσοψη του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, είναι απαράδεκτη και αποτελεί ιεροσυλία.

Η άμεση τακτοποίηση του σοβαρού αυτού θέματος απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου».

***

Ο Σπύρος Πουλόπουλος,  συνταξιούχος Δικηγόρος, απόγονος αγωνιστή της Εθνικής αντίστασης, ο ίδιος αετόπουλο της ΕΠΟΝ  στο χωριό Δεσύλλας Μεσσηνίας, αναφέρει:

«Δηλώνω ότι η ζωντανή απεικόνιση του λαού με τους αγώνες του και ειδικά εκείνων της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής αξιοπρέπειας, δείχνε την υψηλή αφοσίωση στα σύμβολα και τη φυσιογνωμία του. Ένα τέτοιο σύμβολο απέκτησε το Περιστέρι με την εγκαθίδρυση του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης πριν 17 χρόνια. Ένα τέτοιο μοναδικό Μουσείο για το Περιστέρι,  με αυτή τη φυσιογνωμία που συμβολίζει τους αγώνες του Περιστεριώτικου λαού, «οι καλοθελητές» θέλουν να παρεμποδίσουν τη λειτουργία του με την εγκατάσταση περιπτέρου στην πρόσοψή του.

Αυτός ο πολύτιμος  χώρος κινδυνεύει να απαξιωθεί…και για αυτό άμεσα προκύπτει η ανάγκη να απομακρυνθούν όλα τα εμπόδια (περίπτερο κλπ) και να αποκατασταθεί η ευκολία στη πρόσβαση για επίσκεψη και ξενάγηση των παιδιών, της νεολαίας, ολόκληρου του λαού και όχι μόνο του Περιστερίου» .

***

Η Βέτα Βιντζηλαίου, συνταξιούχος Λογίστρια, Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ στο Περιστέρι (1959-1964), Γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη στο Περιστέρι (1965-1967), Δημοτική Σύμβουλος στο Περιστέρι για 2 τετραετίες με το Δήμαρχο Φωλόπουλο. Κόρη του ηρωικού αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Μάρκου Βιντζηλαίου, γνωστού για τη δράση του κυρίως σε ανατινάξεις δομών (αεροδρόμιο Χασάνι, Δέλτα Φαλήρου) κατά τη Γερμανική κατοχή, στη δήλωσή της, αναφέρει:

«Δηλώνω ΟΧΙ…  δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι τώρα στο τέλος της ζωής μου θα ζούσα το άσβεστο μίσος για ό,τι πιο ακριβό για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας, την ιστορία που έγραψαν με πένα βουτηγμένη στο αίμα της καρδιάς τους οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Τα παιδικά μου χρόνια μου τα έκλεψε ο φασισμός, την εφηβεία και τη νιότη μου επίσης αλλά και τώρα μαζί με όσους  απομείναμε ζωντανοί βιώνουμε την απαξίωση για τη ζωή και την πατρίδα μας.

Θέλω να πιστεύω ότι έστω και τώρα θα διορθώσουν το λάθος και θα απομακρύνουν ό,τι εμποδίζει την είσοδο και την εν γένει εικόνα του Μουσείου προκειμένου να έχει εύκολη πρόσβαση ο κόσμος που το έχει ανάγκη …. Που νιώθει την ανάγκη να βρεθεί κοντά στην πολύτιμη ιστορία των γονιών και των προγόνων του. Ποιος άραγε μπορούσε να φανταστεί ότι θα διάλεγαν το αιματοβαμμένο Περιστέρι για να προσβάλλουν την τιμημένη Εθνική Αντίσταση και να ακυρώσουν τους αγώνες της;

Αφήστε ανοικτό το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και ενισχύστε τη λειτουργία του».

***

Ο Χρήστος Πάτσης, Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Aτρόμητου Αθηνών, αναφέρει:

«Κανείς Περιστεριώτης δεν ξεχνάει τους αγώνες που έδωσαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας δημιουργώντας το έπος της Εθνικής Αντιστάσεως και του ΔΣΕ γι’αυτό πρέπει η παρούσα δημοτική αρχή να σεβαστεί την ιστορία αυτού του τόπου και να αποσύρει άμεσα το περίπτερο από την είσοδο του Μουσείου».

***

Ο Βασίλης Αργυρόπουλος και η Αναστασία Αργυροπούλου, απογόνοι αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ των οποίων η ιστορία τους υπάρχει μέσα στο Μουσείο. Τέκνα Λούλας (Ευγενίας) Αργυροπούλου, Δημοτικής Συμβούλου επί Δ. Φωλόπουλου. Ανήψια Αχιλλέα Ντούσια, μέλους ΕΑΜ και ΔΣΕ, αναφέρουν:

«Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης της πόλης μας. Είναι χώρος απότισης τιμής στους ανθρώπους της που υπήρξαν μάρτυρες μιας εποχής εφιαλτικής και ηρωικής μαζί.

Είναι ο χώρος που τιμάμε τους αντάρτες θείους μας, που στο άνθος της νιότης τους πολέμησαν τον κατακτητή και ανταμείφθηκαν από την ελεύθερη πατρίδα με εγκλεισμό για “αναμόρφωση“ και “ανάνηψη” στα ξερονήσια.

Είναι ο χώρος που φυλάσσεται η μνήμη για τις ηρωικές δασκάλες γιαγιάδες μας που κυνηγήθηκαν βάναυσα για τις ιδέες τους και οι ζωές τους σημαδεύτηκαν για πάντα από τη μένος των δοσίλογων, των”εθνικοφρόνων” και των παρακρατικών.

Είναι ο χώρος για να θυμόμαστε τις αγαπημένες μας μανάδες και τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν με πάθος σε όλη τους τη ζωή: την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία σκέψης και συνείδησης, την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού αξίζει τον σεβασμό όλων μας.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να προβεί στις ενέργειες προκειμένου να ελευθερωθεί η πρόσοψη του Μουσείου και να αναδειχθεί η τεράστια σημασία που έχει για την πόλη του Περιστερίου και τους κατοίκους της.

Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη όλων όσων την τίμησαν με τη δράση τους και την ανένδοτη πορεία της ζωής τους».

***

Η Εφη (Ευφημία) Ντούσια, απόγονος του Αχιλλέα Ντούσια, ακούραστου βετεράνου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ, και επί σειράς ετών (μέχρι το τέλος της ζωής του), γραμματέα του Παραρτήματος της Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου, στη δήλωσή της, αναφέρει:

«Κατάγομαι από μια οικογένεια με αγωνιστικές ρίζες: η γιαγιά μου ήταν δασκάλα αγωνίστρια τιμωρούμενη για τα φρονήματά της με συνεχόμενες μεταθέσεις. Η θεία μου Ευγενία (Λούλα) Αργυροπούλου, ήταν δημοτικός σύμβουλος μέχρι τον θάνατο της, με τον αείμνηστο Δημήτρη Φωλόπουλο, Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Ελλάδας και μέλος της ΟΓΕ από το 1976.

Ο πατέρας μου “αναμορφώθηκε” και στην Μακρόνησο.

Στ’ αχνάρια τους και όλων των ηρωϊκών μορφών της Αντίστασης, δεν επιτρέπω να μας πάρουν πίσω τα κεκτημένα, που πρέπει να ήταν δεδομένα. Η ιστορία δεν απαξιώνεται, δεν παραχαράζεται, δεν κρύβεται, αλλά τροφοδοτεί το Μέλλον!

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου, θά’πρεπε να’ναι κόσμημα, επιδεικνυώντας περήφανα την πλούσια σε ήρωες και ηρωϊσμούς ιστορία της πόλης. Οι ιδρυτές του αγωνίστηκαν με “νύχια και δόντια” για αυτό.

“Ντρέπεται και η ντροπή” με την στάση της διοίκησης Παχατουρίδη, που στα 90χρονα της πόλης, προσπαθεί να εξαφανίσει το Μουσείο και να σβήσει την ιστορία του…

Απαιτώ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, να μετακινηθεί άμεσα  το περίπτερο από τον χώρο μπροστά από το μουσείο».

***

Η Κατερίνα Βλάχου και η Μίνα Βλάχου, κόρες του Νικολάου Σ. Βλάχου (καπετάν Βοριά) προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου 1964-1967 και 1975-1976, αναφέρουν:

«Σε περίπατό μας στον πεζόδρομο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, με έκπληξη και απόγνωση διαπιστώσαμε πως το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης έχει εξαφανιστεί.

Δεν περιμέναμε απ΄ την αρχή αυτού του δήμου και τους εκλεγμένους απ το λαό του Περιστερίου, αυτή την αντιμετώπιση προς το ιστορικό Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης,τον αποκλεισμό του και κατ’ επέκταση την απαξίωσή του, τοποθετώντας στην είσοδο του Μουσείου περίπτερο, το οποίο όχι μόνο αποκλείει τη πρόσβαση προς αυτό αλλά και την ορατότητα!

Είναι απαράδεκτο και Ύβρις αυτό!

Θα έπρεπε ο Δήμαρχος του οποίου, οι δημοκρατικές του πεποιθήσεις είναι γνωστές, να μην αποδεχτεί τη θέση αυτή για το περίπτερο και αντίθετα να εκλάβει το μουσείο, σαν στολίδι αυτού του δήμου μιας και περιέχει υλικό και περιγραφές ιστορικές, μελών της Εθνικής Αντίστασης που τόσα έχουν προσφέρει, στις ιστορικές στιγμές του τόπου, με αγώνες και θυσίες!

Να προβάλλει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, να τονώσει της επισκεψιμότητα του, οργανώνοντας επισκέψεις και ιστορικές αναφορές σε σχολεία, όλων των βαθμίδων, σε συλλόγους κ.α Το κομμάτι αυτό της ιστορίας δεν πρέπει να σβήσει – όσο και να το επιδιώκουν κάποιοι- αντίθετα,πρέπει να είναι ζωντανό στις μνήμες μας και στη πληροφόρηση των παιδιών μας.

Η εποχή μας, είναι απελπιστικά γρήγορη με γνώμονα, το κέρδος και το χρήμα!

Με ευαισθησία, ας δείξουμε κι άλλους δρόμους στούς νέους, που θα τροφοδοτήσουν τη σκέψη τους για ένα πιο αισιόδοξο και φωτεινό μέλλον!

Δεν έχουμε από που να αντλήσουμε ελπίδα για το μέλλον, παρά μόνο απ’ την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τη γλώσσα μας! Ευχαριστούμε για το χρόνο σας ελπίζοντας στη διόρθωση αυτής της αστοχίας!»

***

Η Ευανθία Αντωνίου,  κόρη Νέλλης Αντωνίου Δημοτικής Συμβούλου επί Δημαρχίας Δ. Φωλόπουλου, αναφέρει:

«Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης δημιουργήθηκε από Περιστεριώτες/τισσες αγωνιστές και αγωνίστριες για να τιμήσει τους/τις ήρωες και ηρωίδες της πόλης μας οι οποίοι/ες, σε ιδιαίτερα δύσκολες για την πατρίδα μας στιγμές, έζησαν και πέθαναν αγωνιζόμενοι/ες για τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Εμείς, οι Περιστεριώτες/τισσες, έχουμε την υποχρέωση να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας την ιστορική μνήμη της πόλης μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε ήρωες και ηρωίδες όπως η Παρλιάρου, ο Σακαλής, ο Χαραμπίδης, ο Τσιλβές και ο Αλαγιάννης, ο Έκτορας και τόσοι άλλοι και άλλες που έζησαν αγωνιζόμενοι/νες με αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια και αγώνα. Είναι τιμή για όλους και όλες μας, αλλά και για την Δημοτική Αρχή, να διατηρήσουμε και αναδείξουμε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στον Πεζόδρομο της πόλης.

Οι συμπολίτες/τισες μας διαμαρτύρονται για τη μετακίνηση του περιπτέρου μπροστά στην είσοδο του Μουσείου και θεωρούν ότι η ενέργεια αυτή απαξιώνει την Ιστορία της πόλης μας κρύβοντας την πρόσοψη του Μουσείου.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει ΑΜΕΣΑ να αποκαταστήσει τον χώρο μπροστά από το Μουσείο, και να μεταφέρει το περίπτερο είτε στην αρχική του θέση είτε σε κάποια άλλη, ώστε να μην κρύβεται η πρόσοψη του Ιστορικού αυτού μνημείου μνήμης και μίμησης.

Αίτημά μας είναι η Ιστορία του Περιστερίου να είναι στο φως και να συνδέεται άμεσα με τη ζωή της πόλης μας».

***

Ο Σπύρος Μαγγίνας, Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος, Πρώην πρόεδρος του ερασιτέχνη «Ατρομήτου», αναφέρει:

«Υποτίμηση της ιστορίας της πόλης μας, των αγώνων της ΕΑΜικής Αντίστασης-ΔΣΕ στο Περιστέρι και της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας δείχνει η επιλογή της Διοίκησης του Δήμου, του κ. Παχατουρίδη, να τοποθετήσει περίπτερο στην είσοδο του Μουσείου.

Να φύγει άμεσα το περίπτερο μπροστά από την πόρτα του Μουσείου και να αναδειχθεί το Μουσείο ως τόπος σεβασμού της Ιστορίας της πόλης μας».

Ψήφισμα συνταξιουχικών σωματείων Δυτικής Αθήνας

Με οργή και αγανάκτηση, σε προγραμματισμένη σύσκεψη των σωματείων μας, συζητήσαμε και τις εξελίξεις για την τοποθέτηση περιπτέρου μπροστά στην είσοδο του μουσείου της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου.

Η διοίκηση Παχατουρίδη ισχυρίζεται ότι μπορεί να βρίσκεται στην είσοδο ενός μουσείου και όχι μπροστά στην βιτρίνα καταστήματος. Τους καταλαβαίνουμε όμως, όπως και τότε έτσι και σήμερα, ο καθένας με τις αξίες του!!!

Τους ενοχλεί η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τα μηνύματα που μεταλαμπαδεύει. Μπροστά στο γιορτασμό της 90χρονης ιστορίας του δήμου προσπαθούν να κρύψουν τις πλέον ένδοξες και λαμπερές σελίδες της. Ωστόσο αυτές είναι συνυφασμένες με ηρωικές μορφές όπως του εκτελεσμένου στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας λαϊκού δημάρχου της Ευγένη Χαραλαμπίδη, της ΕΠΟΝίτησας Άννας Παρλιάρου, των εργατών στις στοές του κάρβουνου, του Λαναρά, των εκτελεσμένων στο μπλόκο κλπ.

Τα συνταξιουχικά σωματεία της Δυτικής Αθήνας δηλώνουμε ότι Κάθε προσπάθεια απαξίωσης του μουσείου, είναι ασέβεια στην ιστορία και πρόκληση για το λαό και τη νεολαία. Το Μουσείο είναι στοιχείο της ταυτότητας του Περιστερίου.

Απαιτούμε από τη Διοίκηση Παχατουρίδη να σταματήσει κάθε ενέργεια που παρεμποδίζει τη λειτουργία του, να μετακινήσει το περίπτερο από το χώρο μπροστά από το Μουσείο.

Ø Σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, Αιγάλεω – Αγ. Βαρβάρας – Χαϊδαρίου, Ιλίου- Πετρούπολης – Αγ. Αναργύρων Καματερού.

Ø Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και περιχώρων παραρτήματα Περιστερίου, Αιγάλεω -Αγ. Βαρβάρας – Χαϊδαρίου, Ιλίου – Πετρούπολης – Αγ. Αναργύρων Καματερού.

Ø Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Ø Π.Ο.ΣΥ.Τ.Α. Παράρτημα Περιστερίου

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Συνελήφθη 16χρονος για revenge porn

Peristeri News

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης

Peristeri News

Άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο στο Άγιο Όρος

Peristeri News

Leave a Comment