PeristeriNews.gr
Πολιτική

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν



Λίγο πριν τις 11:30 τη νύχτα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. Οι δυο ηγέτες «τα είπαν» στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για 41 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πέμπτη συνάντηση που είχαν τους 12 τελευταίους μήνες.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 22:35 (ώρα Ελλάδας) με τους Μητσοτάκη και Ερντογάν να βγαίνουν μαζί από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και βαδίζοντας πλάι – πλάι κατευθύνθηκαν σε μια μικρότερη αίθουσα όπου και συνομίλησαν.

Ο τηλεοπτικός φακός, μάλιστα, τους «συνέλαβε» να συνομιλούν σε καλό κλίμα και όση ώρα περπατούσαν προς την αίθουσα. Τους ακολούθησαν οι στενοί τους συνεργάτες οι οποίοι ήταν παρόντες όσο οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας «ξεδίπλωναν» τα θέματα της ατζέντας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις.

Ακόμη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Τι αναφέρει η τουρκική προεδρία για τη συνάντηση

Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Τέλος, αναφέρεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης πως «θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν επωφελές για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτές τις περιοχές».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεων το 2025

Peristeri News

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Peristeri News

Κ. Πιερρακάκης: Μία ημέρα αποβολή για χρήση κινητού, όποιος βιντεοσκοπεί θα αλλάζει σχολείο

Peristeri News

Leave a Comment