Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν.
Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της χώρας είναι η προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ήδη έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Κάρολο Παπούλια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Αρμένιο ομόλογό του χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για το ρόλο της Τουρκίας στην ιστορική διαδρομή των λαών της Ελλάδας και της Αρμενίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο».
«Εμείς απλώνουμε το χέρι προς όλους, θέλουμε να είμαστε φίλοι με όλους, αλλά περιμένουμε από αυτούς ειλικρίνεια και θέληση συνεργασίας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παπούλιας αφού ευχήθηκε η Άγκυρα να ανταποκριθεί στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης αναφέρθηκε στους “δεσμούς αίματος” μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, ενώ έκανε λόγο για “δύο μαρτυρικούς λαούς που υπέφεραν πολλά σε περιόδους εξαιρετικής βαρβαρότητας”.
Ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ακόμη ότι αν η Ελλάδα δεν είχε “το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών, δεν θα είχε ανάγκη το ΔΝΤ” και συνέχισε: “Δίνουμε τα περισσότερα χρήματα από όλους τους συμμάχους μας στους εξοπλισμούς και αυτό είναι άδικο για έναν ειρηνικό λαό. Ελπίζουμε όμως”.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαρκισιάν αναφέρθηκε και αυτός στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για “δύσκολους γείτονες και δύσκολα προβλήματα”, για γείτονες οι οποίοι “συνεχίζουν να ομιλούν με τον τόνο της θέσης ισχύος, συνεχίζουν, όπως πάντα, να διεκδικούν τα πάντα και πάρα πολύ γρήγορα μάλιστα”.
Ο Αρμένιος πρόεδρος τόνισε ωστόσο ότι “οι καιροί άλλαξαν” και πρόσθεσε: “Έχουμε δικές μας επιθυμίες και οράματα για το μέλλον των χωρών μας”.
Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λαού του για την αρωγή που έχει προσφέρει η Ελλάδα, αλλά και επειδή, όπως είπε, “ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας, όταν εκδιώχθηκε από την πατρίδα, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου βρήκε δεύτερη πατρίδα”.
Οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν εκτενώς στις αρμονικές σχέσεις συνεργασίας των δύο χωρών και εξέφρασαν την πεποίθησή τους για τις δυνατότητες διεύρυνσής τους.