PeristeriNews.gr
Πολιτική

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας



Να υπάρξει άμεσα, έστω και τώρα, σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία της Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση της κατάστασης και να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος παράλληλα κατέθεσε και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε ότι καταθέτει με αίσθημα ευθύνης αυτή την πρόταση προς τον πρωθυπουργό «περιμένοντας έστω την ύστατη στιγμή να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς, απέναντι στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας». «Ειδάλλως», τόνισε, «είναι προφανές ότι θα αναλάβει και την ευθύνη για όσα μπορεί να εξελιχθούν σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ειδικότερα ότι κατέθεσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την «βαθιά ανησυχία» σε σχέση με την πορεία της πανδημίας «αλλά και την ανεπαρκή διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας». «Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχουν χάσει τον έλεγχο και, δυστυχώς, όλοι οι επιστήμονες είναι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι όχι μόνο δεν χωράει εφησυχασμός, αλλά τα χειρότερα είναι μπροστά μας», είπε, τονίζοντας ότι «χρειάζεται λοιπόν σχέδιο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο μέχρι σήμερα τραγικός απολογισμός των πάνω από πέντε χιλιάδες συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους, κυρίως όμως ο τραγικός απολογισμός από τον Νοέμβρη και μετά που κατατάσσει τη χώρα μας σε αναλογία πληθυσμού στις χειρότερες της Ευρώπης και του κόσμου, αναδεικνύει ότι πρέπει έστω την ύστατη στιγμή να υπάρξει σχεδιασμός».

Αφού είπε ότι δουλειά της αντιπολίτευσης είναι η κριτική, υπογράμμισε ότι όταν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής διακυβεύεται, υποχρέωση και ευθύνη της είναι να καταθέτει και προτάσεις. «Κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταθέτω και δημόσια, όχι μόνο την αγωνία μου για τις εξελίξεις, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος», είπε και σημείωσε «την ανάγκη να ενισχυθεί έστω και τώρα το ΕΣΥ. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα. Την ανάγκη να υπάρξει συνταγογράφηση των τεστ και μαζικά τεστ σε όλη την Ελλάδα ώστε να μπορούμε να επικεντρώσουμε στις εστίες διάδοσης του ιού. Την ανάγκη, τέλος, να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο εμβολιασμός κινείται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, οι εξασφαλισμένες από την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν», σχολιάζοντας ότι «αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς είναι βέβαιο ότι ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό δεν θα έχει δημιουργηθεί η αναγκαία ανοσία στην κοινότητα για να προστατευτούμε», για να σημειώσει ότι πρέπει να δράσουμε τώρα έγκαιρα, προληπτικά. Σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσε ότι κατέθεσε και καταθέτει την πρόταση «η χώρα να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ζητήσει η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες δυνάμεις φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός σε κάθε χώρα της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι αν αυτή η πρωτοβουλία «που πρέπει να αναληφθεί τώρα, δεν ευοδωθεί, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο, πρέπει να υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων για να προστατευθεί ο πληθυσμός».

Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι καταθέτει με ευθύνη τις προτάσεις του και ζήτησε «για άλλη μια φορά, έστω και τώρα -γνωρίζετε ότι είχα καταθέσει την πρόταση για κοινό υπουργό Υγείας και κοινό σχεδιασμό, ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε- να υπάρξει άμεσα η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία της Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση της κατάστασης και να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα είναι να ενισχυθεί η καχυποψία και το έλλειμμα εμπιστοσύνης ακόμα και στους επιστήμονες», για να καταλήξει: «Καταθέτω με αίσθημα ευθύνης αυτή την πρόταση προς τον πρωθυπουργό, περιμένοντας έστω την ύστατη στιγμή να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς, απέναντι στην ανάγκη της ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας. Ειδάλλως είναι προφανές ότι θα αναλάβει και την ευθύνη για όσα μπορεί να εξελιχθούν σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας».

Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας υπογράμμισε η ΠτΔ

Την ανάγκη μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας, γιατί -πέρα από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές- αυτό που έχει σημασία αυτήν την ώρα είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντησή της με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορούμε να δούμε το μέλλον, το αύριο, με αισιοδοξία και επισήμανε: «Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας, ιδίως οι πιο ευάλωτοι».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πανδημία και η εξέλιξή της είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και μια πρόκληση για όλους μας. «Για όλους την διαχειρίζονται, πρωτίστως την κυβέρνηση, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα, και βέβαια για τους πολίτες, που δοκιμάζονται και αγωνιούν, έχουν κόπωση, κυρίως λόγω των περιορισμών, που έχουν επιβληθεί, είναι αναγκαίο όμως να συνεχίσουμε να τους τηρούμε, γιατί είναι ο μόνος δρόμος να ξεπεράσουμε αυτή την δοκιμασία» επισήμανε ειδικότερα. Παρατήρησε, επίσης, ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης, του καθενός από εμάς, αλλά και των συλλογικών φορέων, που πρέπει κάθε φορά να δίνουν το σωστό μήνυμα.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι είναι μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για όλο τον κόσμο, και ανέφερε ότι εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει και των συνεχών μεταβολών των δεδομένων, παρατηρούνται λάθη και παραλείψεις. Μάλιστα, τόνισε ότι βλέποντας και τις άλλες χώρες, δεν υπάρχει, δυστυχώς, ευθεία οδός για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Και βέβαια κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής, είναι μοναδική, δεν είναι ένας απλός αριθμός, έχει τη δική της μοναδική σημασία. Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα, τα έχει πάει αρκετά ικανοποιητικά έως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας» υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Τέλος, τόνισε ότι θα ήθελε να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα και να ακούσει τις προτάσεις του, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τον διεθνή διάλογο που υπάρχει επί του θέματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία του «για την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως για την αδυναμία, την ανεπάρκεια, ενός ικανού σχεδίου να περιορίσει τις συνέπειές της». Όπως είπε «η χώρα μας έχει έναν τραγικό απολογισμό μέχρι τώρα, πάνω από 5000 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αυτό, που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι ότι σχεδόν 4500 από αυτούς, από τον Νοέμβριο και μετά. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν πολύ πιο οξύ».

Παράλληλα, ανέφερε, ότι στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας, ο κλασικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι η κριτική στην κυβέρνηση, ωστόσο όταν τα θέματα αγγίζουν την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, ευθύνη όλων μας είναι να καταθέτουμε και προτάσεις. «Ακριβώς αυτό θέλω να κάνω με την επίσκεψή μου, να σας καταθέσω τις σκέψεις και τις προτάσεις μου. Επείγουσες προτάσεις και σκέψεις, με την έννοια του επείγοντος της εφαρμογής τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό, που οι ειδικοί λένε ότι πιθανότατα έρχεται: ένα τρίτο και σφοδρό κύμα εξάπλωσης των κρουσμάτων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, τόνισε ότι θα ήθελε να μοιραστεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τις σκέψεις και ανησυχίες μου, που έχουν να κάνουν με την προστασία των ελευθεριών, των δικαιωμάτων, της ίδιας της δημοκρατίας.

«Γνωρίζω, και από δικές σας παρεμβάσεις, ότι και εσείς συμμερίζεστε την ανάγκη όλοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και την ίδια την δημοκρατία και κυρίως οι αναγκαίοι περιορισμοί να μην αποτελέσουν για όλους μας, μια συνήθεια. Να μην πάθουμε μιθριδατισμό ως κοινωνία. Παρά τους αναγκαίους περιορισμούς, οι θεσμοί πρέπει να λειτουργήσουν, η λογοδοσία της εξουσίας-που είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας-πρέπει να είναι παρούσα, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όλοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Χρ. Ταραντίλης: Η κυβέρνηση θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος

Για ανακρίβεια στις τοποθετήσεις σχετικά με την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, κατηγορεί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ενώ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, “ώστε ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του”.

Σε δήλωσή του ο κ.Ταραντίλης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα “να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς”.

Απαντώντας ο κ. Ταραντίλης στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων “και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος”.

Αναφέρθηκε στα όσα είπε και σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία “επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα». Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας” επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στην πρόταση για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την Ε.Ε. Ο κ.Ταραντίλης υπενθύμισε την θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Απριλίου με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, για την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες.

“Ο κ. Τσίπρας ζητά επίσης τη συνταγογράφηση των τεστ. Τον καλούμε να στηρίξει ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ testing.gov.gr που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Θα ήταν όντως εξαιρετικά χρήσιμο ώστε πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν δωρεάν τεστ” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά, τέλος, με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Ταραντίλης παρέπεμψε στους χθεσινούς χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) που -όπως λέει- “αποτυπώνουν με ακρίβεια την καλύτερη θέση της χώρας μας από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης”.

“Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί εθνικό στοίχημα. Γι΄ αυτό μέχρι σήμερα έχουν γίνει ειδικές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο ώστε ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ώστε ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του. Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί ειλικρίνεια και ρεαλιστικές προτάσεις. Τις περιμένουμε” κατέληξε ο κ.Ταραντίλης.

ΚΙΝΑΛ: Δεν είναι θέμα συμβουλίου πολιτικών αρχηγών η πανδημία

Το Κίνημα Αλλαγής απορρίπει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να συγκληθεί Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για την πανδημία, πρόταση την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε στην Πρόεδρο της της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αντιθέτως η κ. Γεννηματά καταθέτει τη Δευτέρα επίκαιρη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς και την εξέλιξη της πανδημίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, σχολίασε τη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας:

«Δεν είναι θέμα Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών η πανδημία. Ο φυσικός χώρος για αυτή τη συζήτηση είναι η Βουλή και γι’ αυτό, όσο μας αφορά, καταθέτουμε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Φώφης Γεννηματά, προς τον πρωθυπουργό για το θέμα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Peristeri News

ΠΑΣΟΚ: Στις συντάξεις δίνεται αύξηση 2,4%, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο 2,7%

Peristeri News

Επέστρεψε στην ΚΟ της ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης

Peristeri News

Leave a Comment