Ο Σταύρος Θεοδωρακόπουλος του κέντρου Διά..λόγου Τέχνη μας προτείνει για τις διακοπές.
Καλοκαίρι! Η καλύτερη εποχή του χρόνου για τα παιδιά και ταυτόχρονα η πιο πονηρή. Γιατί πονηρή; Επειδή η μεγάλη χαλαρότητα που προκύπτει -αναγκαστικά- μετά από 3 μήνες εκπαιδευτικής απραξίας μπορεί να δημιουργήσουν κενά μνήμης, να μην αφομοιωθούν σωστά γνώσεις και να ξεχαστούν γνώσεις που αποκτήθηκαν πολύ δύσκολα.
Το διαγνωστικό κέντρο Διά…λόγου Τέχνη θα σας δώσει μέσω της εφημερίδας «ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ» απλές και εύκολες συμβουλές οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να δομήσουν την φαντασία των παιδιών σας, να καλύψουν κενά και να βελτιωθούν ικανότητες όπως αυτή της ανάγνωσης ή ακόμη και της γραφής.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:
Δώστε έναυσμα για ανάγνωση!
Με ποιον τρόπο; Πολύ απλά δώστε στα παιδιά σας βιβλία με πολλές εικόνες ή ακόμη και κόμικ. Τα χρώματα και οι ιστορίες διεγείρουν τα παιδιά και η πλοκή τους αυξάνει το φάσμα της φαντασίας τους. Μπορείτε επίσης να τους βάλετε να διαβάζουν δυνατά τις ιστορίες του Λούκυ Λουκ, του Αστερίξ & Οβελίξ, του Ντόναλντ και του Μίκυ… Με αυτόν τον τρόπο δε βελτιώνουν πολύ την ικανότητα της ανάγνωσης και παράλληλα εμπλουτίζουν με νέες λέξεις το λεξιλόγιο τους αλλά ενισχύουν και τη φαντασία τους. Κάθε λέξη θα την βρουν μπροστά τους…σε μια νέα απαιτητική σχολική χρονιά…
Παιχνίδι με επιτραπέζια…
Τα μεσημέρια στο σπίτι επιχειρήστε να αποφύγετε την επαφή των παιδιών με τάμπλετς ή ηλεκτρονικά και δώστε τους επιτραπέζια. Με αυτόν τον τρόπο ακονίζουν την φαντασία τους, την αλληλεγγύη, μαθαίνουν να τηρούν τους κανόνες, να περιμένουν τη σειρά τους, ο στόχος για την νίκη και τον τερματισμό θα τους βάλει σε διαδικασία να χρησιμοποιήσουν όλα τα «όπλα» τα γνωστικά και τα λειτουργικά από την φαρέτρα τους. Τα οφέλη είναι πολλαπλά.
Παιχνίδι στην γειτονιά ή στην πλατεία
Το παιχνίδι είναι το Α και το Ω στην σφυρηλάτηση της ψυχοσύνθεσης των παιδιών. Είναι σημαντικό στην εκτόνωση ενέργειας τους και παράλληλα χτίζουν την αλληλεγγύη τους και την ομαδικότητα τους. Ας μη γελιόμαστε… Τα παιδιά -όπως και εμείς άλλωστε- πρέπει να νιώθουν πάντα νικητές. Ο ρόλος του γονέα είναι να του επισημαίνει πως ακόμη και από την ήττα μπορεί να μάθει πράγματα που θα τον οδηγήσουν σε μια επιβλητική επικράτηση την επόμενη ημέρα.
Τι γίνεται όταν δεν «ξεκολλάει» από την οθόνη
Αν έχετε θέμα πως το παιδί δεν ξεκολλάει από την οθόνη βάλτε το να παίξει με τα άλλα παιδιά. Η ένταση και το πάθος είναι τα κυρίαρχα συστατικά για να αγαπήσει το παιχνίδι στις αλάνες.
Τέλος, το κάθε παιδί έχει την ανάγκη να είμαστε εμείς δίπλα του. Δείξτε του πως είναι σημαντικό για εσάς. Μην το παραμελείτε και δοκιμάστε μέσα από το παιχνίδι να τους προσφέρετε ή να του φρεσκάρετε τις γνώσεις. Ακόμη και με κάποιο κίνητρο. Πες μου την προπαίδεια του 8 και του 9 και θα βγούμε μισή ώρα νωρίτερα…
Ας γίνουμε και εμείς παιδιά γιατί έχουμε να μάθουμε από τα παιδιά μας πράγματα που αγνοούμε ή τα έχουμε ξεχάσει… Καλό καλοκαίρι!