Η βασιλόπιτα είναι η πίτα που παρασκευάζεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιέχει ένα φλουρί (νόμισμα) που σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει και κόβεται και μοιράζεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους. Πάνω στη βασιλόπιτα γράφεται ο αριθμός του νέου έτους.
Ο σπιτονοικοκύρης αφού σταυρώσει τη βασιλόπιτα αρχίζει να την κόβει, μαζί με το άνοιγμα λευκού οίνου σαμπάνια με γλυκιά ή ημίγλυκη γεύση.
Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων». Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε.
Συμβουλές
– Διαλέξτε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και κοσκινίστε το.
– Το μυστικό για αφράτη ζύμη είναι το πολύ καλό χτύπημα στο μίξερ, πάντα με το εξάρτημα του φτερού.
– Το βούτυρο ή η μαργαρίνη που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να έχουν μαλακώσει καλά πριν τη χρήση τους.
– Καλύψτε προσεκτικά το ταψί με λαδόκολλα, και στα τοιχώματά του, και ρίξτε από πάνω το μείγμα. Η χρήση της λαδόκολλας βοηθά στο καλύτερο ψήσιμο της βασιλόπιτας.
Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε
– Μην ανοίγεις τη πόρτα του φούρνου σου πολλές φορές γιατί αλλάζει η θερμοκρασία του και διαταράσσει τη διαδικασία του ψησίματος.
– Η λάθος επιλογή θερμοκρασίας του φούρνου μπορεί να είναι η αιτία που το κέικ σου βγήκε άψητο και κολλώδες στη μέση. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο φούρνου, ώστε να μπορείς να ρυθμίσεις το χρόνο ψησίματος ανάλογα με τις ιδιορρυθμίες του φούρνου σου.
– Δεν υπολόγισες σωστά την ποσότητα για το αλεύρι. Χρησιμοποίησε μια ηλεκτρονική ζυγαριά για να είσαι ακριβής στις αναλογίες που δίνει η συνταγή.
– Διαβάζεις τη συνταγή κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής της. Μεγάλο λάθος αφού μπορεί να μην έχεις κάποιο από τα απαιτούμενα υλικά στο σπίτι.
– Μετράς τα γραμμάρια με το μάτι λες και είσαι χρόνια τώρα ζαχαροπλάστης.
– Χτυπάς το κέικ στο μίξερ με λάθος εξάρτημα.
– Μην χτυπάς υπερβολικά τη ζύμη σου γιατί υπάρχει κίνδυνος το κέικ σου να βγει σκληρό.
– Βάλε το κέικ σου να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα, αφαιρώντας από την φόρμα.
– Τα αυγά και το βούτυρο πρέπει να είναι απαραιτήτως σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσεις.
– Χρησιμοποίησε αλεύρι, βούτυρο, ή ακόμη και λαδόκολλα όταν ψήνεις σε αντικολλητικά σκεύη.
– Το μυστικό για τέλεια κέικ, και γενικότερα γλυκά που χρειάζονται ψήσιμο, είναι να κοσκινίσεις το αλεύρι.
Βρείτε συνταγή για βασιλόπιτα εδώ!