Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με το προεδρείο της ΕΕΤ.
Συμφωνία πέντε σημείων υπήρξε μεταξύ της κυβέρνησης και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με στόχο τη διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και τη βελτίωση του μηχανισμού των φορολογικών ελέγχων.
Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με το προεδρείο της ΕΕΤ. Ειδικότερα, όπως δήλωσαν οι υπουργοί μετά τη συνάντηση, η συμφωνία αφορά στα εξής:
– Τη σύναψη Συμφώνου Ρευστότητας με τις τράπεζες, προκειμένου η ενίσχυση των τραπεζών με το νέο πακέτο των εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ, να διοχετευθεί μέσω δανείων στην αγορά. Θα υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμεύσεων με κάθε τράπεζα ξεχωριστά, το οποίο θα παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους επιτρόπους του Δημοσίου στις τράπεζες
– Τη συνδρομή των τραπεζών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που θα προσέλθουν στην επικείμενη ρύθμιση των φορολογικών θεμάτων από το υπουργείο Οικονομικών (περαίωση, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο και υποθέσεις που εκκρεμοδικούν)
– Τη βοήθεια του πιστωτικού συστήματος στην υλοποίηση του νέου φορολογικού νόμου (π.χ., λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών για όλες τις επιχειρήσεις, μείωση των συναλλαγών με μετρητά, κ.λπ.)
– Τη δημιουργία ειδικής κάρτας με bar code, μέσω της οποίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές των καταναλωτών, καθώς και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών (ΦΠΑ, κ.λπ.).
Στην κάρτα, που θα έχει τον ΑΦΜ του καταναλωτή, θα εγγράφονται οι αποδείξεις, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους. Η κάρτα θα χορηγείται από το 2011 είτε από τις τράπεζες, είτε από το υπουργείο Οικονομικών. – Την αξιοποίηση των υπαρχόντων χρηματοοικονομικών εργαλείων και των νέων επενδυτικών μέσων που προωθούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΜΠΜΕ θα αντικατασταθεί από το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) , το οποίο θα είναι και επενδυτικό και ταμείο παροχής εγγυήσεων (ίδια κεφάλαια, μετοχικό κεφάλαιο, εγγυήσεις μέσω ανοικτών διαγωνισμών, κ.λπ.). Η δημόσια δαπάνη για το ΕΤΕΑΝ μέσω του ΕΣΠΑ θα ανέλθει σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010- 2011, ενώ αναμένονται συνολικές επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.