Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια απλή παραδοσιακή συνταγή, η οποία αποτελεί μια εξαιρετική πηγή σιδήρου και μια εξαιρετική πηγή ζωτικών βιταμινών.
Υλικά
1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
6 κ.γ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
μισό λίτρο γάλα για το μαρινάρισμα
αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
– Βάζουμε το συκώτι σε μπολ με γάλα και το αφήνουμε τουλάχιστον για μισή ώρα στο ψυγείο.
– Στη συνέχεια το βγάζουμε, το σκουπίζουμε καλά με χάρτινη πετσέτα και το αφήνουμε στεγνό για πέντε λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
– Προσθέτουμε σε κάθε πλευρά την καπνιστή πάπρικα, πασπαλίζοντας την ομοιόμορφα.
– Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στο μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σε 3 λεπτά, αφού ζεσταθεί ρίχνετε ελάχιστο ελαιόλαδο.
– Μόλις κάψει το λάδι, τοποθετούμε προσεκτικά μέσα τις φέτες του συκωτιού.
– Γυρίζουμε με λαβίδα τις φέτες του συκωτιού ανά 1 λεπτό στην αρχή και μετά το πρώτο γύρισμα χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση προς χαμηλό για να μην μαυρίσει πολύ η εξωτερική επιφάνεια.
– Το συκώτι για να είναι έτοιμο, δεν θα χρειαστεί πάνω από 5 έως κατά μέγιστο 6 λεπτά, κι αυτό μόνο στη περίπτωση που οι φέτες σας είναι πιο χοντρές.
– Μόλις είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ηρεμήσει για 4-6 λεπτά πριν το κόψουμε.
– Αφού το κόψουμε σε φέτες ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, πασπαλίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και σερβίρουμε τις φέτες στα πιάτα.