Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από τον κορωνοϊό, καθώς ένα ακόμη άτομο έχασε τη ζωή του.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό πρόκειται για έναν 46χρονο στρατιωτικό από την Ξάνθη με υποκείμενα νοσήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 46χρονος ανθυπασπιστής τεχνικού νοσηλευόταν εδώ και αρκετές ημέρες διασωληνωμένος στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Υπενθυμίζεται πως εχθές έχασε τη ζωή του ένας ηλικιωμένος από την Ξάνθη, από τον κορωνοϊό. Γιαυτό το λόγο και καθώς στην περιοχή καταγράφηκαν εννέα κρούσματα, χωρίς να έχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε καραντίνα μια ολόκληρη κοινότητα.
Χθες το απόγευμα η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην Ξάνθη, μπήκε σε καραντίνα, όπου για δύο εβδομάδες απαγορεύεται οποιαδήποτε έξοδος από το σπίτι, μετά τη διαπίστωση πολύ υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού.
Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγραφεί 9 κρούσματα, για τα οποία δεν έχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης.
Την επιβεβαίωση 78 νέων κρουσμάτων, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων σε 821 ανακοίνωσε στην επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρα.
Θετικό είναι το γεγονός πάντως ότι προς το παρόν στη χώρα μας δεν παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Δυστυχώς ο κ. Τσιόδρας επιβεβαίωσε και την αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα, με τους δύο τελευταίους θανάτους, σε Ξάνθη και Κρήτη, να σημειώνονται με διαφορά λίγης ώρας.
Από τους ασθενείς 134 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 είναι διασωληνωμένοι.
Ο «χάρτης» με τα κρούσματα
Στην Αθήνα βρίσκεται το επίκεντρο της πανδημίας παρά το γεγονός ότι το πρώτο μεγάλο κύμα των ασθενών και των κρουσμάτων είχε εμφανιστεί στην Ηλεία, την Αχαΐα και την Ζάκυνθο όταν επέστρεψαν 53 κάτοικοι αυτών των περιοχών από τους Αγίους Τόπους και διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα μισά κρούσματα της χώρας εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο – στην Αθήνα όπου αναφέρονται 366 κρούσματα ενώ μικρές εστίες με μερικές δεκάδες κρούσματα υπάρχουν στην Ανατολική Αττική και τον Πειραιά.
Στη Θεσσαλονίκη όπου ανιχνεύτηκε η πρώτη ασθενής και περίπου άλλα 10 κρούσματα επαφές της, κατά την πρώτη εβδομάδα της πανδημίας στη χώρα, υπάρχει πλέον μια μικρή εστία, που όμως δεν σχετίζεται με το πρώτο περιστατικό. Συνολικά αναφέρονται 31 κρούσματα.
Στην Ηλεία και την Αχαΐα, όπου κάποια μέτρα περιορισμού είχαν ληφθεί από τις αρχές Μαρτίου πριν αυτά γενικευθούν για όλη την επικράτεια, φαίνεται όμως πως η εστία παραμένει ζωηρή. Τα κρούσματα που καταγράφει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία, προχθεσινή, έκθεσή του στην Ηλεία είναι 43, στην Αχαία 11 και στη Ζάκυνθο.
Άλλες περιοχές όπου η εμφάνιση του κορωνοϊού αιφνιδίασε τους ειδικούς είναι η Καστοριά και η Κοζάνη. Στην περιοχή της Καστοριάς έχουν καταγράφει συνολικά 19 κρούσματα, ενώ χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς μεγάλος αριθμός των περιστατικών βρίσκεται σε αυτά.
Σε καραντίνα μπήκε χθες και η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπου για δύο εβδομάδες απαγορεύεται οποιαδήποτε έξοδος από το σπίτι, μετά τη διαπίστωση πολύ υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγραφεί 9 κρούσματα, για τα οποία δεν έχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης.
Μικρός αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται επίσης στις περιοχές Λάρισας, Έβρου, Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Πιερίας, Ιωαννίνων, Λέσβου, Εύβοιας, Κιλκίς και Σερρών.Σε άλλες 12 περιφερειακές ενότητες έχει καταγραφεί από ένα κρούσμα.