Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα για να απολογηθεί έλαβε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από τον ειδικό ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή.
Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα για να απολογηθεί έλαβε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από τον ειδικό ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή.
Μέχρι τότε θα παραμείνει κρατούμενος στη ΓΑΔΑ.
Ο πρώην υπουργός συνελήφθη το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης στο σπίτι του, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μετά από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής με την σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Ο πρώην υπουργός ζήτησε και έλαβε προθεσμία για τη Δευτέρα του Πάσχα, καθώς τότε λήγει και το όριο των πέντε ημερών που παρέχεται από το νόμο.
Έξω από το εισαγγελικό γραφείο, ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε τον ακόλουθο διάλογο με τους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε αν περίμενε την σημερινή εξέλιξη:
– Τσοχατζόπουλος: Όχι.
– Δημοσιογράφος: Είχατε πει στην βουλή ότι τα περιμένετε όλα.
– Τσοχατζόπουλος: Έχει περάσει καιρός, στο μεταξύ πίστευα ότι έχουν βάλει μυαλό. Καταλαβαίνετε ποιους εννοώ…
Ο ειδικός ανακριτής Πρωτοδικών και η εισαγγελέας σχηματίσαν χωριστή δικογραφία για τα περιουσιακά του στοιχεία και τον τρόπο απόκτησής τους, σύμφωνα με την οποία προήλθαν από ξέπλυμα χρήματος και συγκεκριμένα της μίζας για την αγορά των υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal.
Στο ένα σπίτι κόρης του πρώην υπουργού βρέθηκαν έξι πλάκες χρυσού.
Έρευνα πραγματοποιήθηκε και στην οικία επιχειρηματία και στενού φίλου του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος εμπλέκεται και στο σκάνδαλο Siemens.
Η έρευνα στα σπίτια της κόρης του (σε Κολωνάκι και Π. Ψυχικό) έγινε παρουσία του εισαγγελέα Γ. Δραγάτση.
Η Αρετή Τσοχατζοπούλου, όπως και η σύζυγος του πρώην υπουργού, είναι εμπλεκόμενες στην υπόθεση, αλλά δεν περιλαμβάνονται στα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από τον ανακριτή.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε το απόγευμα στην εισαγγελία Πρωτοδικών, συνοδευόμενος από μέλη της υποδιεύθυνσης οργανωμένου εγκλήματος με καλυμμένα πρόσωπα, και έπειτα στον ανακριτή για να πάρει προθεσμία για να απολογηθεί.
Τρεις ακόμη συλλήψεις
Στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναμένεται να οδηγηθούν ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης και ένας ξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, που συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για εμπλοκή στην υπόθεση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργό.
Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη βάσει σχετικών ενταλμάτων που εκδόθηκαν από τις ανακριτικές αρχές.
Κατηγορούνται δε ότι λειτούργησαν ως παρένθετα πρόσωπα, για να μπορεί ο πρώην υπουργός να αποκρύπτει τα περιουσιακά του στοιχεία.
Σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου έχει αποδοθεί η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Όπως έγινε γνωστό, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού φέρεται ως διαχειριστής υπεράκτιας εταιρίας, μέσω της οποίας γίνονταν αγορές ακινήτων.
Σε ό,τι αφορά τον 62χρονο Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, ο οποίος είναι μέτοχος στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αυτός συνδέεται εδώ και πολλά χρόνια πολιτικά και προσωπικά με τον πρώην υπουργό.
Συνελήφθη επίσης στην Καρδίτσα η λογίστρια Ευ.Λαμπροπούλου.
* Συνολικά στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι περισσότερα από 10 πρόσωπα, ενώ πηγές της Εισαγγελίας χαρακτηρίζουν τα στοιχεία «πολλά και πολύ σοβαρά».
H Torcaso, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να εισέπραξε μίζα εκατομμυρίων ευρώ από την γερμανική εταιρεία προμηθεύτρια στο σκάνδαλο των υποβρυχίων. Εμφανίζεται όμως και ως αγοράστρια του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
«Πάμε στον ανακριτή. Θα τα πούμε εκεί» δήλωσε ο κ.Τσοχατζόπουλος προσερχόμενος στην ΓΑΔΑ.
Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι εισέπραξε μέσω υπεράκτιων εταιρειών από την γερμανική εταιρεία Ferrostaal μίζα οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία αγόρασε ακίνητα στη λεωφόρο Κηφισίας και στην οδό Κομνά Τράκα, αλλά και την κατοικία του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για την οποία έγινε χωριστή δικαστική έρευνα.
Τα χρήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διαβιβάστηκαν μέσω της τράπεζας Morgan Stanley στην Ελβετία.
Για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις εισαγγελείς πρωτοδικών Ευγ. Κυβέλου και Ελ. Σίσκου που ξεκίνησε το 2010, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση της αγοράς του ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και αφορούσε τη νομιμότητα της αγοραπωλησίας και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων με ερευνώμενα αδικήματα τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδίκημα διαρκές, αλλά και φορολογικές παραβάσεις.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ο πρώην υπουργός κλήθηκε ενώπιον των εισαγγελέων με την ιδιότητα του υπόπτου τον Οκτώβριο του 2011. Με το πέρας της προκαταρκτικής ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ειδικό ανακριτή που σε συνεννόηση με την εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σε βάρος του πρώην υπουργού.