PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Στο έλεος επικίνδυνων χημικών η περιοχή Σουσάκι Κορινθίας



Σε θέση µάχης παραµένουν κάτοικοι και φορείς στους Αγίους Θεοδώρους, το Λουτράκι αλλά και σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Σε θέση μάχης παραμένουν κάτοικοι και φορείς στους Αγίους Θεοδώρους, το Λουτράκι αλλά και σε όλη την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να µην επιτρέψουν την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης χημικών στην περιοχή Σουσάκι Κορινθίας από την εταιρεία Soussaki Logistics.

Όπως επισημαίνουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος µε την οποία εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη και η απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου που άναψε το πράσινο φως για την άδεια ίδρυσης και εγκατάστασης της χημικής αποθήκης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε µια περιοχή που εδώ και δεκαετίες οι κυβερνώντες την αντιμετωπίζουν ως τη βιομηχανική χαβούζα της χώρας.

Χημική «βόμβα»

Σύμφωνα µε τους σχεδιασμούς της εταιρείας, στην περιοχή Σουσάκι, στον ∆ήμο Αγίων Θεοδώρων, θα κατασκευαστούν πέντε δεξαμενές αποθήκευσης χημικών, εκ των οποίων οι δύο θα χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση στυρενίου (χημικό προϊόν άκρως επικίνδυνο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών).

Στις εγκαταστάσεις θα είναι μόνιμα αποθηκευμένοι 6.000 τόνοι επικίνδυνων χημικών, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα ξεφορτώνονται στον κόλπο 30.000 τόνοι χημικών, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρονται οδικώς µε βυτιοφόρα.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Αγίων Θεοδώρων -Λουτρακίου Κώστας Λογοθέτης, «τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια προηγούμενες αρνητικές αποφάσεις του Δήμου Αγίων Θεοδώρων και του παλαιού Νομαρχιακού Συμβουλίου του Νομού Κορινθίας».

Οι φορείς ήδη έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν την ανάκληση των αποφάσεων έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης και της άδειας για ίδρυση και εγκατάσταση της αποθήκης χημικών, αφού, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Αγίων Θεοδώρων -Λουτρακίου, «έχει παρέλθει η εποχή που η πολιτεία µε το έτσι θέλω αποφάσιζε και διέταζε για το μέλλον της περιοχής µας και των χιλιάδων κατοίκων της.

Η περιοχή µας μπορεί να είναι, ήδη, επιβαρυμένη βιομηχανικά, αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την πλήρη καταστροφή της και τη μετατροπή της σε βιομηχανική χαβούζα».

Ο δήμος, όπως επισήμανε ο Κώστας Λογοθέτης, έχει όραμα για µια νέου τύπου ανάπτυξη, αφού η περιοχή είναι βιομηχανικά κορεσμένη. «Στόχος µας είναι να βάλουμε κανόνες και στις υφιστάμενες δραστηριότητες και ασφαλώς να µην επιτρέψουμε την εγκατάσταση οποιασδήποτε νέας μονάδας που θα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον της περιοχής µας».

Το θέμα της εγκατάστασης επικίνδυνων χημικών στην περιοχή έχει φέρει στη Βουλή αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ µε πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρούς ∆ιώτη, Βασίλη Μουλόπουλου και του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.

Όπως επισημαίνεται στις ερωτήσεις που έχουν καταθέσει, «σύμφωνα µε καταγγελίες η περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας έχει αποκρύψει το γεγονός ότι στην περιοχή όπου θα εγκατασταθεί η μονάδα υπάρχει διέλευση αγωγού φυσικού αερίου, άρα ο κίνδυνος εμφάνισης φαινομένου Domino είναι υπαρκτός. Για τον κίνδυνο αυτό στη μελέτη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμα ότι στη μελέτη αναληθώς αναφέρεται ότι το διυλιστήριο βρίσκεται σε απόσταση 1.000 μέτρων από την περιοχή που θα εγκατασταθεί η μονάδα, όπως και ότι θα βρίσκεται σε απόσταση 130 μέτρων από τον αιγιαλό.

Επισημαίνεται ακόμα ότι προβληματισμό προκαλεί η άκρως καθησυχαστική απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο υποστηρίζει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού τα χημικά που θα αποθηκεύονται δεν είναι επιβλαβή.

blank

Τι είναι το στυρένιο

Το στυρένιο, χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών, θεωρείται επικίνδυνο κυρίως σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ή το δέρμα.

Ουσία άκρως εύφλεκτη, όταν απελευθερώνεται στον αέρα είναι τόσο τοξική, που δεν αφήνει ανεπηρέαστο σχεδόν κανένα όργανο ή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ συμπεριέλαβε το στυρένιο στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και τις εκτιμήσεις του Γραφείου Χημικών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας, το στυρένιο μπορεί να προκαλέσει:

σοβαρά προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, καταβολή δυνάμεων, μυϊκή αδυναμία, γνωστή και σαν «Ασθένεια του στυρενίου»,

στο καρδιο-αναπνευστικό: βήχα, πνευμονικό οίδημα, καρδιακές αρρυθμίες, λιποθυμίες, ακόμα και κώμα,

στο νευρικό σύστημα: ιλίγγους, επίμονες κεφαλαλγίες, ακόμα και σπαστική παράλυση,

στο ήπαρ: ηπατικές βλάβες και εργαστηριακές διαταραχές,

επίσης: νεφρικές διαταραχές, μείωση της ακοής, βλάβες στα μάτια, βλάβες στο δέρμα, διαταραχές στη λειτουργία της αναπαραγωγής, γενετικές μεταλλάξεις και τερατογενέσεις,

κυρίως, όμως, καρκινογένεση (πολλές μορφές καρκίνου, λευχαιμία κ.τ.λ.).

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τον φετινό Ιούλιο η ανατροπή ενός βυτιοφόρου στη Σόφια, που μετέφερε 20 τόνους στυρενίου, δημιούργησε τοξικό νέφος και οι αρχές απομάκρυναν 2.000 κατοίκους από την ευρύτερη περιοχή.

blank

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Το 2024 πιο θερμό έτος στην ιστορία

Peristeri News

Πότε είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο

Peristeri News

Με 1,5 εκατ. θανάτους παγκοσμίως συνδέεται η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις φωτιές

Peristeri News

Leave a Comment