Φρένο στις προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν θα κρίνονται ικανοί και αποδοτικοί.
Φρένο στις προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν θα κρίνονται ικανοί και αποδοτικοί, βάζει το νέο βαθμολόγιο του Δημοσίου που παρουσίασε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.
Η στασιμότητα όμως στον ίδιο βαθμό θα σημαίνει πλέον και μισθολογική καθήλωση καθώς εισάγεται άμεση σύνδεση βαθμού και μισθού.
Θεσμοθετείται παράλληλα ποσόστωση στον αριθμό των υπαλλήλων που θα προάγονται από τον έναν βαθμό στον άλλον και βάσει της οποίας μόνον δύο στους δέκα υπαλλήλους θα περνούν στον ανώτατο, πρώτο βαθμό.
Με το νέο βαθμολόγιο οι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης θα κατατάσσονται, αντί για πέντε που προβλέπονται σήμερα, σε συνολικά έξι βαθμούς
Ωστόσο, στον βαθμό Α’ θα μπορούν να ανέρχονται μόνον οι υπάλληλοι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ καταληκτικός βαθμός για υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ο Β’ και για υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ο βαθμός Γ’.
Οι προαγωγές θα διενεργούνται από τα υπηρεσιακά συμβούλια μία φορά τον χρόνο και προβλέπονται αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης των υπαλλήλων.
Σε περιπτώσεις που ο υπάλληλος λάβει αρνητική κρίση για προαγωγή, θα χάνει το δικαίωμα συμμετοχής σε νέες κρίσεις για τα επόμενα δύο έτη.
Η απόκτηση του ανωτέρου βαθμού Α’ συνδέεται και με τη δυνατότητα να διεκδικήσει κάποιος θέση προϊσταμένου – γενικού διευθυντή, διευθυντή ή τμηματάρχη – που θα συνοδεύεται με υψηλότερες αμοιβές.
Μία από τις καινοτομίες του νέου βαθμολογίου είναι και η πρόβλεψη για ανοιχτή προκήρυξη για τις θέσεις προϊσταμένων, όπου θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου και όχι μόνον της οικείας υπηρεσίας όπου προκηρύσσεται η θέση.
Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος και για μαζικές μετακινήσεις εργαζομένων με κοινές υπουργικές αποφάσεις, καθώς θα χαρακτηρίζονται πλέον «κρατικοί υπάλληλοι» και όχι υπάλληλοι κάποιου φορέα.