Viber
PeristeriNews.gr
Οικονομία

Στο 3% ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Φεβρουάριο



Μικρή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 3,1% τον Ιανουάριο.

Στην ευρωζώνη η πληθωρισμός τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 2,4%, έναντι 2,5% τον Ιανουάριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες φαίνεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (3,7%, έναντι 3,9% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενες από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,7%, έναντι 2,3% τον Ιανουάριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, έναντι 0,5% τον Ιανουάριο) και ενέργεια (0,2% τον Ιανουάριο).

Χαμηλό τετραετίας στη Γαλλία

Στο χαμηλότερο επίπεδο τελευταίων τεσσάρων ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία. Η στατιστική υπηρεσία Insee ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις 0,9% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, έναντι 1,8% τον Ιανουάριο.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, καθώς οι προβλέψεις των αναλυτών τοποθετούσαν την άνοδο στο 1,1%.

Η ΕΚΤ

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ «βλέπουν» τον πληθωρισμό να εκπληρώνει τον στόχο του 2% το 2025. Ωστόσο, ενώ στην επόμενη συνεδρίασή της, την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται ευρέως ακόμη μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης -η έκτη στη σειρά- αγορές και αναλυτές βλέπουν ισχυρά σημάδια ασυμφωνίας για τα επόμενα βήματα της τράπεζας σε σχέση με τα επιτόκια.

«Η ΕΚΤ θα μειώσει σχεδόν σίγουρα τα επιτόκια ξανά στις 6 Μαρτίου. Ωστόσο, η αντίσταση στην πρόσθετη νομισματική χαλάρωση μετά από αυτό αυξάνεται. Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της επερχόμενης συγκέντρωσης του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι πιθανώς τυχόν υποδείξεις για το τι θα ακολουθήσει – η απόφαση του Απριλίου θα είναι απόλυτα ισορροπημένη, αλλά αναμένουμε μια παύση», εκτιμά ο οικονομολόγος του Bloomberg για την ευρωζώνη Ντέιβιντ Πάουελ.

Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει τους δασμούς που έχει απειλήσει σε ευρωπαϊκά αγαθά. Ελλείψει λεπτομερειών, η ΕΚΤ ήταν διστακτική για τον υπολογισμό τυχόν πιθανών επιπτώσεων, αν και έχει αναγνωρίσει ότι η ανάπτυξη θα πληγεί.

Οι συνέπειες για τον πληθωρισμό είναι λιγότερο σαφείς. Όμως, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαν να επικρατήσουν ανοδικές πιέσεις, δήλωσε η Λένα Κομίλεβα, επικεφαλής οικονομολόγος της G Plus Economics. «Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει ένα νέο στασιμοπληθωριστικό σοκ με τη μορφή εμπορικών πολέμων σε μια εποχή που ο χώρος πολιτικής είναι περιορισμένος και η πολιτική βούληση κατακερματισμένη», είπε. «Η ΕΚΤ έχει λίγα περιθώρια για σφάλματα πολιτικής».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Φορολοταρία Φεβρουαρίου 2025 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Γ. Στουρνάρας: Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού θα στερήσει χρήματα από τους φτωχούς

Peristeri News

Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment