Σε τετραψήφιο αριθμό -1142- θα μπορούν στο εξής ασθενείς αλλά και φαρμακοποιοί να καταγγέλλουν τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα φάρμακα.
Σε τετραψήφιο αριθμό -1142- θα μπορούν στο εξής ασθενείς αλλά και φαρμακοποιοί να καταγγέλλουν τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα φάρμακα.
Αυτό είναι ένα από τα μέτρα στα οποία προχωράει ο Οργανισμός, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων η οποία οφείλεται, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, στις παράλληλες εξαγωγές του.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του, παρατηρούνται ελλείψεις σε τουλάχιστον 28 φάρμακα που χορηγούνται ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, τη νόσο του πάρκινσον, την υπέρταση, το διαβήτη, τη σχιζοφρένεια και την ηπατίτιδα.
Ανάμεσα στα δεκατρία μέτρα που αποφάσισε να εφαρμόσει ο ΕΟΦ, είναι η άμεση απαγόρευση εξαγωγής 28 φαρμάκων και οι αναφορές στον ΕΟΦ από τις εταιρίες που τα προμηθεύουν αλλά και οι φαρμακαποθήκες που τα διακινούν για τα αποθέματα που διαθέτουν.
Από τον Απρίλιο θα λειτουργήσει ειδική, επιγραμμική (on line), εφαρμογή του ΕΟΦ για την άμεση ηλεκτρονική υποβολή των ελλείψεων, ενώ από τον Μάρτιο οι εταιρίες και οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να υποβάλλουν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά φάρμακο και ανά πελάτη.
Ο οργανισμός θα προχωρήσει σε νέες χρηματικές ποινές σε εταιρίες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία που δεν διασφαλίζουν την επάρκεια της αγοράς σύμφωνα με το νόμο.
Στον έλεγχο του, ο ΕΟΦ θα συνεργαστεί με το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ηλεκτρονικής καταγραφής της ταινίας γνησιότητας σε κάθε φάρμακο που διακινείται από τις εταιρίες και τις φαρμακαποθήκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελικό στάδιο της διερεύνησης για την επιβολή χρηματικών ποινών, βρίσκονται τέσσερις εταιρίες, 30 φαρμακαποθήκες και δεκάδες φαρμακεία.
Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι παρά τα μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο τετράμηνο οι ελλείψεις συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο. Ήδη, υπάρχει λίστα 61 φαρμάκων για τα οποία υπάρχουν τηλεφωνικές καταγγελίες, ότι ήταν σε έλλειψη.