Στην Περιφέρεια Αττικής ανατίθεται η διαχείριση του Μητροπολιτικού Πάρκου Τρίτση, το οποίο αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα με τη συντήρηση και τη χρηματοδότησή του.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε γνωστό πως θα προωθήσει σχετικό νομοσχέδιο, στον απόηχο των τελευταίων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με αποστράγγιση των νερών σε μία από τις λίμνες του μητροπολιτικού πάρκου και τον θάνατο εκατοντάδων ψαριών.
Θα προβλέπεται καθεστώς συνδιαχείρισης με τους Δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, όμως η εμπλοκή της Περιφέρειας θα διασφαλίζει την κρατική χρηματοδότηση.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο και τον Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού Σταύρο Τσίρμπα, συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Στα τέλη Αυγούστου, όταν επισκέφθηκα το Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” και είδα την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είπα ότι θα βρεθεί μέσα στο Σεπτέμβριο μία καθαρή λύση για αυτό το θέμα. Και σήμερα ανακοινώνουμε ακριβώς αυτή την καθαρή λύση.
Το Πάρκο Τρίτση παύει να είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Με ορατή και διακριτή συμμετοχή των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού.
Η δουλειά των υπουργείων δεν είναι να είναι διαχειριστές πάρκων. Τα υπουργεία έχουν επιτελικό ρόλο. Δεν αποκτούν ειδικό βάρος οι υπουργοί όταν φορτώνονται αρμοδιότητες και ειδικά τέτοιου είδους αρμοδιότητες. Ειδικό βάρος οι υπουργοί και τα υπουργεία αποκτούν όταν επιτελούν τον επιτελικό τους ρόλο.
Είναι κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσουμε έμφαση ιδιαίτερη στο περιβάλλον, αλλά για να έχουμε αποτελέσματα, πρέπει να υιοθετήσουμε και μια νέα φιλοσοφία. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι ακολουθώντας προσωπικά τον δρόμο που ακολούθησαν προκάτοχες κυβερνήσεις με τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, θα καταλήξω προσωπικά σε διαφορετικά αποτελέσματα.
Πρέπει να υιοθετήσουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Η συμμετοχή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των πάρκων είναι κομβικής σημασίας και έχει σίγουρα προστιθέμενη αξία».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν απαιτείται και αλλαγή του νόμου για να αλλάξει το σχήμα της διαχείρισης και πώς θα γίνει αυτό, ο υπουργός τόνισε ότι θα κατατεθεί άμεσα τροπολογία στη Βουλή προκειμένου οι αρμοδιότητες που έχει σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς τη διαχείριση του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης να μεταφερθούν στην Περιφέρεια Αττικής.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ο ΥΠΕΝ σημείωσε πως «ό,τι έχει το Υπουργείο μεταφέρεται στην Περιφέρεια και σίγουρα θα στηριχθεί η Περιφέρεια ως προς τις ανάγκες διαχείρισης του Πάρκου».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν “είμαστε ευχαριστημένοι από τη διαχείριση που κάνει η Περιφέρεια στα άλλα πάρκα”, όπου επισημάνθηκε ότι είναι πολλά τα πάρκα της Περιφέρειας με τα οποία δεν ασχολείται, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι θα έκανα εγώ καλύτερα τη συντήρηση του πάρκου από ότι θα την κάνει ο κ. Πατούλης και η Περιφέρεια Αττικής. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που έχουν το θάρρος να κάνουν τέτοιου είδους παρατηρήσεις. Το Υπουργείο έχει περίπου 15 εποπτευόμενους φορείς και 37 πάρκα σε όλη την Ελλάδα. Μόνο ο διορισμός των διοικητικών συμβουλίων απαιτεί πάρα πολλές ανθρωποώρες. Ας ακολουθήσουμε ένα δρόμο κοινής λογικής, ένα δρόμο καλών πρακτικών. Κανείς δεν έχει τη μαγική συνταγή. Ασφαλώς ο κ. Πατούλης και οι Δήμοι θα κριθούν από τη διαχείριση που θα κάνουν. Αλλά, εξ’ ορισμού, ένα τέτοιο ζήτημα αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα από την αυτοδιοίκηση από ό,τι από την κεντρική κυβέρνηση».
Όσον αφορά το ειδικό χωρικό σχέδιο για το Πάρκο Τρίτση που έχει ξεκινήσει ώστε να λυθούν τα πολεοδομικά του και τα προβλήματα των χρήσεων γης, ο υπουργός τόνισε πως οτιδήποτε είναι σε εξέλιξη συνεχίζεται και από εδώ και πέρα τον πρώτο ρόλο για να εισηγείται όλες αυτές τις πολιτικές τον έχει η Περιφέρεια. «Η προσπάθεια είναι να πάμε μπροστά. Δεν πάμε με αυτή την απόφαση να προκαλέσουμε νέα προβλήματα. Πάμε να κινηθούμε με τους κανόνες της απλής λογικής».
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο δεν θα έχει πλέον καμία ευθύνη ούτε για την συγκρότηση του ΔΣ, καθώς η τροπολογία θα προβλέπει ότι όλα αυτά είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη προσωπικά, αλλά και τον Πρωθυπουργό καθώς η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει ότι έγινε αντιληπτό ότι το κράτος για να ενισχύσει τον επιτελικό του ρόλο, απαιτείται αποκέντρωση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πόρους και αρμοδιότητες.
Κι εν προκειμένω για το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρούμε ότι μέσα από την συμπόρευση και τη συνδιαχείριση της Περιφέρειας Αττικής με τους όμορους δήμους, του Ιλίου και των Αγίων Αναργύρων, το πάρκο θα αναβαθμιστεί, θα ενισχυθεί ο μητροπολιτικός του χαρακτήρας και συγχρόνως θα επιτελέσει και το ρόλο του, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.
Προτεραιότητά μας είναι να γίνει η Αττική περιφέρεια υγείας, ευζωίας και να είμαστε σε θέση να δίνουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να επωφελούνται των κοινόχρηστων χώρων, σε ένα υγιές και λειτουργικό περιβάλλον.
Θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρεμβάσεις προκειμένου το Πάρκο να γίνει λειτουργικός χώρος αναψυχής, αλλά και κέντρο ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών μας, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα.
Είναι σαφές ότι οι κάτοικοι των δύο δήμων, οι οποίοι θα βρίσκονται κοντά, θα έχουν τον πρώτο λόγο στο επίπεδο της αξιοποίησης αυτών των δυνατοτήτων. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από τη δική μας προσπάθεια και την συμπόρευση μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού θα κάνουμε τα πάντα, όπως ακριβώς γίνεται σε όλη την Ευρώπη».
Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος σημείωσε: «Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον κ. υπουργό για την άμεση αντίδρασή του στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού θέματος της διαχείρισης του πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”. Θεωρώ ότι πρέπει επιτέλους να τελειώνει αυτός ο τρόπος διαχείρισης.
Είμαι βέβαιος ότι θα το δει προσεκτικά ο κ. υπουργός. Φάνηκε από τη δήλωσή του ότι πάμε σε ένα νέο τρόπο διαχείρισης. Να σημειώσω ότι μέχρι σήμερα η Περιφέρεια ορίζει, με το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα, τον πρόεδρο του Πάρκου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θέλω να ελπίζω ότι θα πάμε σε ένα καθεστώς το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος του πάρκου και δεν θα ξαναδούμε αυτά τα φαινόμενα που είδαμε φέτος το καλοκαίρι, πέρσι το καλοκαίρι και κάθε φορά».
Τέλος, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Σταύρος Τσίρμπας, σημείωσε: «Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική μέρα για το πάρκο αλλά και για το δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού που το περιβάλλει κατά τα ¾. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό για την άμεση ανταπόκριση και όλους τους εμπλεκόμενους, τον κ. Πατούλη και τον κ. Ζενέτο.
Πιστεύω ότι βρέθηκε η βέλτιστη δυνατή λύση. Συζητήσαμε και για την χρηματοδότηση την οποία δεσμεύτηκε και ο Περιφερειάρχης και ο Υπουργός, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το πάρκο αλλά και άμεσα να αναβαθμιστεί και να δοθεί όπως αξίζει στους πολίτες των δύο δήμων αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου».