Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η μεταφορά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω 400 πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία που έπλεε επί μέρες σε διεθνή ύδατα, μετά από βλάβη της μηχανής του στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτης.
Νωρίτερα, μία επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα, έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση.
Στο ΚΥΤ Κω έχουν ήδη τοποθετηθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής βουλήσεως ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω «θα είναι προσωρινή, καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε πως «η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους. Θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΚΥΤ που εργάστηκε άοκνα κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Σε ανάρτησή του, ο υπουργός επισήμανε πως «ακόμα ένα επικίνδυνο και παράνομο ταξίδι από τα τουρκικά παράλια, (έμεινε) αθέατο από τις τουρκικές αρχές.
«Ειδοποιήσαμε την ΕΕ ότι η Τουρκία αρνήθηκε να πάρει πίσω το σκάφος της. Η Ελλάδα έχει διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία επτά χρόνια – είναι καιρός η ΕΕ να δράσει και να παράσχει επιδραστική αλληλεγγύη και να διασφαλίσει ότι η δήλωση ΕΕ/Τουρκίας θα τηρηθεί.
Αυτό ήταν ένα περιττό επικίνδυνο ταξίδι που διευκολύνεται από εγκληματικές συμμορίες. Σε αντίθεση με την Τουρκία και άλλους που αγνόησαν το πρόβλημα, η Ελλάδα εντάθηκε. Παροχή άμεσης ανθρωπιστικής υποστήριξης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως κάνουμε πάντα. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να λύσει μόνη της τη μεταναστευτική κρίση» υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.