Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα, με στόχο να έχει ψηφιστεί ως τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.
Στόχος είναι να τεθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου.
Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται παράλληλα να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς.
Το πολυνομοσχέδιο περιέχει «ζέοντα» θέματα όπως είναι η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη στο δημόσιο, οι αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιών (υπενθυμίζεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο της υπουργού Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου απεσύρθη σχεδόν άμα τη κατάθεσή του) και στο νόμο Κατσέλη και η νομική δέσμευση για επιτάχυνση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019.
Στο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται να «σφραγισθεί» και τυπικά η αξιολόγηση και να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα εκτιμάται ότι θα τονώσουν την πραγματική οικονομία αλλά και το «μαξιλάρι ρευστότητας» που προσδοκά η κυβέρνηση, για την επιστροφή στις αγορές μετά και την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.
Ποια είναι τα προαπαιτούμενα:
-Συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων (e-auctions) για χρέη προς τις τράπεζες.
-Επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές. Η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει e-δημοπρασίες και εάν χρειαστεί, θα αλλάξει νομικές ή διαδικαστικές διατάξεις της αρμοδιότητας της, έως τον Απρίλιο του 2018 (βασικό παραδοτέο).
-Αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα με τη στήριξη του πρώτου και δεύτερου παιδιού και τη μείωση της στήριξης σε τριτέκνους και πολυτέκνους.
-Υλοποίηση εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που αφορούν σε Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, της Εγνατία οδό, ΟΛΘ, Ελευθέριος Βενιζέλος, ΔΕΗ, αλλά και ΟΤΕ.
-Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη ώστε να εισαχθεί ένας μηχανισμός ελέγχου των αιτήσεων αλλά και μείωση του χρονικού διαστήματος εκδίκασης δικαστικά των αποφάσεων.
-Μείωση στα φορολογικά πρόστιμα που επιβάλλονται στο πλαίσιο ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεργασία του φορολογούμενου.
-Αλλαγές στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων και κατάργηση εκείνων που θεωρούνται «αναποτελεσματικές ή άδικες».
-Επανεξέταση του προνομιακού καθεστώτος φορολόγησης στη ναυτιλία με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
-Εξάλειψη των εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ.
-Αναθεώρηση του συστήματος τεκμαρτών εισοδημάτων του Κώδικα Φορολογίας
-Ψήφιση μέχρι τον Μάρτιο του 2018 της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς .
-Αλλαγές μέχρι το Μάιο των φορολογικών συντελεστών και της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ εάν είναι απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται ο στόχος των εσόδων (2,65 δισ. ευρώ) προκειμένου να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
-Επανεξέταση της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έως τον Απρίλιο 2018 και θα εγκρίνει νομοθεσία εάν χρειαστεί μέχρι το Μάιο του 2018.
-Κατάθεση το Μάιο 2018 του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2019-2022 που θα συγκρατεί τις κρατικές δαπάνες στα όρια που προβλέπει η συμφωνία με τον ESM και θα επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.
-Ολοκλήρωση μέχρι τον Ιούνιο όλου του πλέγματος των ασφαλιστικών παρεμβάσεων, ήτοι των περικοπών στο ΕΚΑΣ και του επαναϋπολογισμού των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.
-Εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων στο Δημόσιο.