Τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κρίσης στην Ουκρανία καλείται να διερευνήσει, σήμερα Τρίτη, η πολιτική ηγεσία της χώρας στην Βουλή, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού.
Κ. Μητσοτάκης: Η ρωσική εισβολή είναι παράλογη και ανιστόρητη
Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι με το πλευρό της Ουκρανίας και της ειρήνης έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις στο ουκρανικό «μέτωπο».
«Η ρωσική εισβολή είναι παράλογη και ανιστόρητη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα».
«Από την περασμένη Τετάρτη συντελείται μία τομή στον χρόνο και στη μακρά ιστορία της Ευρώπης: η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας ξυπνάει τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής. Με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί της το διεθνές δίκαιο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τη Ρωσία πως «αναθεωρεί κατά το δοκούν παγιωμένες ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες»
«Στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στον χρόνο. Η απόφαση Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων επίλυσης των διακρατικών διαφορών με ειρηνικά μέσα», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος «αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητας μίας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς, προκαλεί νεκρούς μεταξύ των οποίων και Έλληνες στη Μαριούπολη και οδηγεί στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».
«Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών. Σε έναν τόπο που το ολοκαύτωμα πήρε πολύ σκληρές διαστάσεις και σε έναν τόπο που ενωμένοι Ουκρανοί και Ρώσοι πολέμησαν τους ναζί» είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως το ρωσικό πρόσχημα περί αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας είναι σαθρό. «Πρόκειται για μία εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «οι ρωσικές απειλές κατά Σουηδίας και Φινλανδίας μιλούν από μόνες τους. «Η Δύση καλείται να αναβαπτιστεί. Όταν η ρωσική πρόκληση χτύπησε τον πυρήνα της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας οι καθυστερήσεις στη Δύση ξεπεράστηκαν μέσα σε ημέρες. Κάτι άλλαξε στη Δύση όταν ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μίας ευρωπαϊκής χώρας πως ίσως ήταν η τελευταία φορά που μας μιλά. Τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων είναι ήδη ορατά. Η ρωσική Οικονομία συνθλίβεται», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η στάση της πατρίδας είναι προϊόν δικών μας ιστορικών βιωμάτων και παγκόσμιων ισορροπιών» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να τονίσει: «Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα. Είμαστε και εμείς Δύση και προωθούμε την διεθνή νομιμότητα. Ζούμε με την πληγή της Κύπρου και δεχόμαστε απειλές για τα νησιά μας. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να ξαναζωγραφίσουν τα σύνορα».
«Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις»
«Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.
«Δεν γίνεται μέσω απλοϊκών εικονογραφήσεων να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Δεν μπορώ να ακούω αφελή επιχειρήματα για το πώς σκοτώθηκαν ομογενείς μας στην Μαριούπολη. Εγώ ξέρω πως πριν από τη ρωσική εισβολή ζούσαν και τώρα δεν ζουν. Και εάν αυτό το καταλαβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που έκανε tweet στα ελληνικά, δεν μπορεί κάποιοι εδώ να μην το αντιλαμβάνονται. Στο κάτω-κάτω στα ελληνικά έγραψε το tweet. Υπάρχει και στην Ελλάδα μία σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
«Τεράστιο πλήγμα» οι ευρωπαϊκές κυρώσεις
«Σε όσους αναρωτιούνται εάν οι συγκεκριμένες κυρώσεις αρκούν για να κάμψουν την επιθετικότητα της Μόσχας απαντώ πως είναι ένα τεράστιο πλήγμα» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή. «Είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που υιοθετήθηκε από την ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα κλονίζει καίρια την γεωπολιτική και οικονομική θέση της Ρωσίας ενώ κινητοποιούν την παγκόσμια κοινή γνώμη ακόμη και εντός της Ρωσίας. Σύντομα ο διεθνής αποκλεισμός μπορεί να γίνει εσωτερικός αναστοχασμός» συμπλήρωσε για το θέμα των κυρώσεων, στη συζήτηση στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.
«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα»
«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. “Το Έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία“, είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ο Γερμανός πρέσβης ζήτησε το 1915 από την χώρα μας να εγκαταλείψει τη συμμαχία της. Αυτό ισχύει και τώρα. Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τις κυρώσεις, που επιβάλλονται στην Ρωσία, το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός κάνουν εξαιρετική δουλειά για την προστασία της ομογένειας στη Μαριούπολη. Ναι η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία και ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνουν οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι δεν θα το κάνουμε εμείς που ομογενείς σκοτώθηκαν από ρωσικές βόμβες; Και κάτι ακόμα: εάν δεν δείξουμε εμείς αλληλεγγύη με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε εμείς συμπαράσταση εάν ο μη γένοιτο προκληθούμε;»
«Έτοιμοι να υποδεχτούμε Ουκρανούς πρόσφυγες»
«Είμαστε και έτοιμοι να υποδεχθούμε Ουκρανούς πρόσφυγες και καλώ τις δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλα μέτωπα να το κάνουν και τώρα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως είμαστε ακόμα έτοιμοι και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε υβριδικές ή κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές. «Ναι, η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Δικαιώνονται έτσι πολύ γρήγορα όσοι από εμάς μιλούσαν για την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω συμφωνιών ανάμεσα στα μέλη της. Η Ελληνογαλλική συμφωνία μπορεί να είναι μία τέτοια συμφωνία. Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν εάν τα Rafale και οι φρεγάτες Belharra έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν στις εκτιμήσεις τους το ξεπερασμένο δίλημμα περί βουτύρου και κανονιών με το οποίο έμαθαν να σκέφτονται».
«Η γρήγορη απεξάρτηση από το φυσικό αέριο η λύση μακροπρόθεσμα»
«Η Ευρώπη επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι πρωτοβουλίες μας. «Τώρα πια, ναι, είναι ώριμο το αίτημα για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους εκείνων των χωρών, που υποχρεούνται να τις κάνουν» είπε και συνέχισε την ομιλία του, με αναφορά στην ενεργειακή κρίση. «Σχετικά με την ενεργειακή διάσταση της κρίσης, δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας. Μία τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε πως αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους έως ότου τελειώσει αυτή η κρίση. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για επαρκές αέριο LNG. Σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη. Κατόπιν της ελληνικής πρότασης η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου. Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει την περιοχή μας»
«Ζήτησα τη σημερινή συζήτηση ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να δώσει την δική της απάντηση. Στην Ουκρανία ζουν αδέλφια μας εδώ και 2.000 χρόνια. Ταυτόχρονα είναι και η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα. Όσο για αυτή τη μεγάλη χώρα τη Ρωσία, οφείλει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να θέσει εαυτόν μεταξύ των χωρών που βλέπουν μπροστά. Η παρούσα κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την ΕΕ να κάνει ένα βήμα μπροστά και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ανάπτυξη με τις στρατηγικές της προτεραιότητες» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αλ. Τσίπρας: Απαιτείται «εθνική συναίνεση και πολιτική ειλικρίνεια»
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βυθίζει μία ευρωπαϊκή χώρα στον ζόφο του πολέμου, στο αίμα, στην καταστροφή και επαναφέρει την Ευρώπη αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές πιστεύω ότι απαιτείται από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, απαιτείται εθνική συναίνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα. Είναι στιγμές που επιτάσσουν το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια και την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε την κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος από τον πρωθυπουργό, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα.
Όπως σημείωσε, «πρέπει να υπάρξει η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ειρήνης, η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μία τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση, και η αλληλεγγύη μας σε όσους υποφέρουν αυτή την ώρα από την λαίλαπα του πολέμου. Αυτές τις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι, χωρίς αστερίσκους να καταδικάσουμε την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως βεβαίως και την απαράδεκτη αναθεωρητική λογική στην οποία βασίζονται οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις. Οφείλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στον ουκρανικό λαό, τα βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή και βεβαίως την θλίψη για κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής από έναν πόλεμο που ξέσπασε με απόφαση της Ρωσίας πριν από λίγες ημέρες. Οι ενέργειες του προέδρου Πούτιν αποβαίνουν εις βάρος της ανθρωπότητας αλλά και εις βάρος του ρωσικού λαού, εις βάρος των ρωσικών συμφερόντων. Θα πρέπει να ανοίξει άμεσα ο δρόμος της διπλωματίας και της ειρήνης».
Κατά τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι φανερό ότι δεν θα πρέπει να μένουμε σήμερα απλώς και μόνο στις οποίες διαπιστώσεις. «Η Ουκρανία φλέγεται και πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για να στηρίξουμε το λαό της, για να δώσουμε χώρο στον διάλογο. Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό διπλωματικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση. Ως ευρωπαϊκή χώρα ορθώς στηρίζουμε και μετέχουν σε αυτές. Να σημειώσω όμως εδώ, ότι οι κυρώσεις πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. Γιατί στη δεύτερη περίπτωση θα παρασυρθούμε σε μία λογική αντιποίνων και μηδενισμού αντί να επιμείνουμε στη λογική της πίεσης, που αφήνει όμως διέξοδο διαλόγου».
Πρόσθεσε δε, ότι «δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε πράξεις και κινήσεις που θα φέρουν απέναντι μας όχι τον Πούτιν που έκανε την εισβολή, αλλά τον ρωσικό λαό στο σύνολό του. Το πογκρόμ απέναντι συλλήβδην σε Ρώσους πολίτες είναι λάθος. Οι διώξεις από πανεπιστήμια των Ρώσων φοιτητών είναι λάθος, η απαγόρευση συμμετοχής αθλητικές διοργανώσεις είναι λάθος, η απαγόρευση πολιτικών έργων είναι λάθος, όπως δεν απαγορεύτηκε ποτέ ο Μπετόβεν την ώρα της γερμανικής κατοχής, έτσι δεν πρέπει να καταργηθεί ο Τσαϊκόφσκι και τα μπαλέτα Μπολσόι στην Ελλάδα. Έχουμε απέναντι μας το καθεστώς Πούτιν, όχι τον ρωσικό λαό και τον πολιτισμό του».
Ακολούθως υπογράμμισε πως το καθήκον της χώρας μας επιτάσσει να στείλουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό λαό. «Πρέπει να στηρίξουμε τις προξενικές αρχές με όποιον τρόπο μπορούμε, προκειμένου να βοηθήσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας που βρίσκονται σήμερα σε κίνδυνο στην περιοχή. Πρέπει να είμαστε κάθετοι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε, ότι η παραβίαση του διεθνούς Δικαίου δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή, ούτε και μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα» ήταν τα λόγια του.
Μ. Κατρίνης: Καλούμε τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Να συγκαλέσει άμεσα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το ουκρανικό κάλεσε τον πρωθυπουργό ο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος από τον πρωθυπουργό, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα.
«Κανείς δεν θα πρέπει να μένει αμέτοχος μπροστά στο δράμα των προσφύγων της Ουκρανίας. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας. Σήμερα τίποτα πια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ούτε αυτά που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τη διεθνή ασφάλεια. Ο κ. Πούτιν επιχειρεί να επιβάλει το δίκιο του ισχυρού καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου. Κι όλα αυτά από μια χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε ο κ. Κατρίνης.
Πρόσθεσε δε, ότι «η Ρωσία λειτουργεί ως αναθεωρητική δύναμη και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τώρα οι απειλές απευθύνονται και σε γειτονικές προς αυτήν χώρες. Πρέπει να πιεστεί ο Πούτιν ώστε να βρεθεί διπλωματική λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να κινείται με κοινή δύναμη αποτροπής, με δημιουργία ευρωστρατού και με την παύση κάθε απειλής από τρίτες χώρες προς κράτη – μέλη της Ε.Ε. με πόλεμο, όπως κάνει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε απειλές από έναν γείτονα που έχει κι αυτός αναθεωρητικές σκέψεις, αμφισβητώντας την κυριαρχία στα νησιά μας. Είναι σωστό να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη, γι’ αυτό και το ΚΙΝΑ ψήφισε τις συμβάσεις για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών».
Απαιτείται ενεργή διπλωματία με σωστή προετοιμασία, με ισχυρό εθνικό μέτωπο και αξιοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων που προσφέρει το Σύνταγμά μας για ειλικρινή πολιτικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων. Ο πρωθυπουργός όμως συνεχίζει να μην επιδιώκει την εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του, ακριβώς την ίδια λογική που είχε ακολουθήσει και ο κ. Τσίπρας. Μία κυβέρνηση σε τόσο κρίσιμες ώρες θα πρέπει να συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεννόησης. Εάν δεν το κάνει τώρα, τότε πότε θα το πράξει;» αναρωτήθηκε.
Δ. Κουτσούμπας: Μην τολμήσετε να στείλετε στρατιωτική μονάδα στην Ουκρανία
«Δική μας πυξίδα είναι το συμφέρον του ουκρανικού λαού, όπως και το συμφέρον του ρωσικού λαού που θα φορτωθούν και το οικονομικό κόστος, τόσο του πολέμου όσο και των οικονομικών κυρώσεων και αντιποίνων» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος από τον πρωθυπουργό, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα.
«Αυτοί οι δύο λαοί που για δεκαετίες έζησαν μαζί, προόδευσαν μαζί στο πλαίσιο του σοσιαλισμού, πολέμησαν μαζί τον ναζισμό και τον φασισμό, θα πρέπει να βγουν νικητές και να στρέψουν τον αγώνα τους σε τέτοια κατεύθυνση, ώστε όσο γίνεται πιο σύντομα να απαλλαγούν τόσο από τις κυβερνήσεις τύπου Πούτιν και Ζελένσκι όσο και από τους νεόκοπος ολιγάρχες καπιταλιστές που ξεφύτρωσαν το 1991, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης» σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και οι δύο πλευρές ξερνάνε αντικομμουνισμό σκεπάζοντας την ιστορική συλλογική μνήμη των δύο αδελφών λαών. Τριάντα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μπορεί κάποιος από όλους εσάς που πανηγυρίζατε τότε, να μας απαντήσει με το χέρι στην καρδιά εάν ο κόσμος έγινε πιο ασφαλής, πιο ειρηνικός, πιο δίκαιος; Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι για πρώτη φορά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε οργανωμένη και μαζική εισβολή σε ευρωπαϊκό κράτος. Μιλάτε σοβαρά κύριε Μητσοτάκη;».
«Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία τι ήταν; Η επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 με την συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε τι ήταν; Η τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο τι ήταν; Δεν ήταν σε ευρωπαϊκό έδαφος αυτοί οι πόλεμοι; Ξεχείλισε η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και του απαραβίαστου των συνόρων της. Που ήταν όμως αλήθεια η ευαισθησία όλων αυτών, όταν τσαλαπατούσαν και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, το Αφγανιστάν, και της Λιβύης;» αναρωτήθηκε.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κ. Κουτσούμπας τον κατηγόρησε ότι με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρα αντιποίνων εκ μέρους της Ρωσίας. Και πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ ήδη ενεργοποίησε τη Δύναμη Αντίδρασης, κι εσείς θέλετε να μας πείτε ότι μένετε απέξω; Δηλαδή ούτε χερσαία μονάδα, ούτε πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος δεν τα δώσετε; Μήπως ήδη έχετε έτοιμη καμιά στρατιωτική μονάδα για να φύγει προς τα εκεί; Μην τολμήσετε να ενεργήσετε κρυφά από τον ελληνικό λαό. Να σταματήσει αμέσως κάθε τέτοια ελληνική εμπλοκή».
Κ. Βελόπουλος: Είναι λάθος η επιλεκτική αναφορά στην αλληλεγγύη
«Το παιχνίδι δεν είναι όπως το βλέπουμε εμείς ή εσείς αλλά όπως το βλέπουν οι τρεις μεγάλοι παίκτες, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Δυστυχώς η Ευρώπη τώρα ετοιμάζεται γι’ αυτά που φωνάζαμε επί χρόνια», είπε μεταξύ άλλων στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός πως η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανένα. Και τότε τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στα σύνορά της;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα.
«Όταν ο Κωσταντίνος Καραμανλής είπε “Ανήκομεν εις την Δύση”, μιλούσε για μια Δύση που είχε να κάνει με τη Σοβιετική Ένωση. Με τον κομμουνισμό. Θυμάστε τι έκανε όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο. Αποχώρησε από το ΝΑΤΟ. Ο Κωσταντίνος Καραμανλής όμως είχε πει και κάτι άλλο για το οποίο η ΝΔ δεν τόλμησε. Είχε πει, κλαίγοντας, ότι η “Μακεδονία είναι ελληνική”.
Είπατε ότι ενδιαφέρεστε για την ελληνική μειονότητα. Δεν έχετε σχέδιο διαφυγής, οι άνθρωποι εκεί είναι αποκλεισμένοι. Μιλήσατε για αλληλεγγύη των δυτικών. Τι έκαναν όταν αρμένιζαν στο Καστελόριζο, στην Κρήτη το Ορούτς Ρέις και τα τουρκικά πλοία; Που ήταν η αλληλεγγύη τους;
Μιλήσατε για “τύμπανα του πολέμου” στην Ευρώπη. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί η Ουκρανία πρέπει να είναι στην Ευρώπη; Είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κ. Βελόπουλος. Γιατί όταν γινόταν πριν μερικούς μήνες σφαγή των Αρμενίων από το Αζερμπαϊτζάν δεν είχε την ίδια αλληλεγγύη η Ευρώπη;
Η επιλεκτική αναφορά στην αλληλεγγύη και η επίκληση του διεθνούς δικαίου είναι μια λάθος τακτική. Εμείς είμαστε φίλοι των Ελλήνων και της Ελλάδος. Κανενός κράτους και καμιάς χώρας» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Από το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε, να έχουν βάση στην Αλεξανδρούπολη οι ΗΠΑ» είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε ότι «η έλευση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη έγινε για να χτυπηθεί η Ρωσία. Δεν μπορείς να ποντάρεις μόνο στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν είναι χώρα φιλική προς την Ελλάδα.
«Θέλετε να κάνετε τη χώρα μας αδύναμη; Και να προστρέξουμε σε ποιους και γιατί; Τι κερδίζει η χώρα μας; Στην Ουκρανία επέστρεψε η βαρβαρότητα, η οποία έχει να κάνει με δεκαετίες συγκρούσεων. Άλλο να καταδικάζω κι άλλο να συνταυτίζομαι με αυτούς που επιχείρησαν τη δική τους εισβολή», είπε.
Ο κ. Βελόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την επέκρινε την κυβέρνηση για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και υποστήριξε πως η Ρωσία και η Ουκρανία είναι τουρκόφιλες χώρες και η Ελλάδα θα έπρεπε να μείνει ουδέτερη.
«Επιτέλους εμείς οι Έλληνες πρέπει να κρίνουμε τα γεγονότα με δύο κριτήρια, τον ανθρωπισμό και το εθνικό μας συμφέρον. Και τα δύο υποδεικνύουν την αντίθεσή μας με αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιλέξει «το λογικό κι όχι το λάθος». «Πρώτα η Ελλάδα, πρώτα οι Έλληνες και μετά όλα τα άλλα», κατέληξε.
Γ. Βαρουφάκης: Μόνη εφικτή λύση, ανεξάρτητη, ουδέτερη Ουκρανία
«Η μόνη εναλλακτική λύση είναι κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και ουδετερότητα της Ουκρανίας. Μια συμφωνία Ουάσιγκτον-Μόσχας στη βάση μιας ουδέτερης αλλά ανεξάρτητης Ουκρανίας είναι η βέλτιστη και καλύτερη εφικτή λύση». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κρίση στην Ουκρανία και μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Το ζητούμενο είναι μια άμεση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και όχι μια φιλοπολεμική έξαρση. Η ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι πολύ περισσότερο εφικτή από την ψευδή υπόσχεση της Δύσης για είσοδο στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, υπογράμμισε ακόμα ότι η εμμονή των ΗΠΑ στη νατοϊκή προοπτική της Ουκρανίας και η παραπλάνηση της Δύσης, θα οδηγήσει σε μια καταστραμμένη χώρα».
«Οι Ουκρανοί πάνε με τα νερά μας, εμφανίζονται σχεδόν απόλυτα ενάντιοι στον οποιοδήποτε συμβιβασμό με τη Ρωσία και έτοιμοι να ενστερνιστούν τις πιο σκληροπυρηνικές αντιρωσικές θέσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή της χώρας τους. Κι εμείς τους εξωθούμε προς ένα τέτοιο αποτέλεσμα», είπε.
«Η λύση είναι η ουδετερότητα της Ουκρανίας και η ανεξαρτησία της με κοινή εγγύηση Ουάσιγκτον και Μόσχας. Γιατί ακόμα κι αν οι κυρώσεις δουλέψουν, θα πάρουν καιρό πολύ να ρίξουν τον Πούτιν – αν ποτέ το καταφέρουν», επέμεινε ο κ. Βαρουφάκης.
«Ο κ. Πούτιν επέλεξε την βαρβαρότητα και κέρδισε την θέση του στο κεφάλαιο της Ιστορίας όπου συγκαταλέγονται οι βάρβαροι ηγέτες σε όσους εξαναγκάζονται σε πόλεμο. Ο κ. Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου- εδώ και δεκαετίες», είπε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ, τονίζοντας ότι, «μπορεί κάλλιστα να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπτυχθεί με βοήθεια που να μην απαιτεί καν την επίσημη είσοδο της χώρας στην ΕΕ».
«Όποιος προτιμά, αντί για αυτό το εφικτό σενάριο, το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα και τη μόνιμη πληγή μιας κατεχόμενης Ουκρανίας – κρυπτόμενος πίσω από το θεωρητικό δικαίωμα εισόδου στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ – θυσιάζει τον Ουκρανικό λαό στον βωμό, στην καλύτερη περίπτωση, ενός ιδεολογήματος και, στη χειρότερη, σκοτεινών συμφερόντων που ωφελούνται οικονομικά από τη δυστυχία των λαών», υπογράμμισε.
Ακόμα, ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά» και «είναι αλά καρτ με το διεθνές δίκαιο», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ο πρωθυπουργός της αντίστασης, του διεθνούς δικαίου και της αλληλεγγύης με τους λαούς που δέχονται επίθεση».
«Η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει το επίπεδο του διαλόγου στην Ευρώπη, καταδεικνύοντας πως μπορούμε να συνταχθούμε με τον Ουκρανικό λαό, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στους ναζιστές του τάγματος Αζόφ. Ο πρωθυπουργός υποκλίνεται δουλικά σε μια εξευτελισμένη ΕΕ και ζητά υποκριτικά αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση υπέρ των Ουκρανών επειδή ξέρει ότι δεν θα γίνει, Η Ελλάδα είναι απούσα από τη διεθνή σκηνή και απλά κάνει ότι την προστάξουν χωρίς το παραμικρό όφελος», υποστήριξε.
«Σήμερα, αποδεικνύεται πως ο στόχος των ΗΠΑ εξετελέσθη: Η ΕΕ είναι όχι μόνο γεωπολιτικά ανύπαρκτη αλλά λειτουργεί ως «λαγός», ως ουρά των ΗΠΑ κόντρα στα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης. Τί σημαίνει για την δική μας ασφάλεια; Μεγάλο διπλωματικό δώρο προς Ερντογάν με παιχνίδια στα Δαρδανέλια και το Βόσπορο χωρίς κανένα θετικό αντίκτυπο», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να συνταχθούν όλοι μαζί στις αντιπολεμικές δράσεις. «Επειδή έχουμε μια κυβέρνηση που εκθέτει τη χώρα, απηύθυνα επιστολή στους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ προτείνοντας να συντονίσουμε τις αντιπολεμικές μας δράσεις», ανέφερε ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τον πόλεμο και να κρύψει τις αντιλαϊκές της πολιτικές.
«Πρέπει να τελειώνουμε με το χρηματιστήριο της ενέργειας. Στην Ελλάδα της νέας λιτότητας και της ακρίβειας ο πόλεμος δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τη διεθνή αναστάτωση ώστε να μην ενισχύσει τους πληττόμενους από την ακρίβεια μικρομεσαίους, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στα καρτέλ να κάνουν χρυσές δουλειές», είπε και συμπλήρωσε:
«Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρύβεστε πίσω από τον πόλεμο και τον εισαγόμενο πληθωρισμό για να αποκρύβετε τα υπερκέρδη των καρτέλ ενέργειας και σουπερμάρκετ. Το ζητούμενο σήμερα είναι ένα: Να σταματήσει ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα Ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία. Κι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι Ουάσιγκτον και Μόσχα να συμφωνήσουν στην επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων στη βάση τους με αντάλλαγμα την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Οτιδήποτε άλλο είναι βούτυρο στο ψωμί των πολεμοκάπηλων. Να γιατί το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα στήριξης εργαζομένων και μικρομεσαίων είναι ένα και το αυτό».
«Στοπ στον πόλεμο του Πούτιν, αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς μαχητές και αμάχους, αλληλεγγύη με τους διαδηλωτές εναντίον του πολέμου. Ναι σε μια ανεξάρτητη ουδέτερη Ουκρανία και σε μια ανεξάρτητη Ελλάδα εντός μιας ανεξάρτητης ουδέτερης Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.