Ένα πλήθος με μάσκες στην Ουχάν, αλλά άδειες παραλίες στο Ρίο ντε Ζανέιρο: πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο περιόρισαν τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία ανάγκασε δισεκατομμύρια ανθρώπους να γιορτάσουν ιδιωτικά στο σπίτι τους την αλλαγή του χρόνου. Έπειτα από πολύμηνους περιορισμούς και lockdown εξαιτίας της Covid-19, που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1,8 εκατομμύριο θανάτους στον κόσμο, τα νέα επιδημικά κύματα υποχρέωσαν την πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς από τον καναπέ τους.
Το μικρό αρχιπέλαγος του Κιριμπάτι και τα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό υποδέχθηκαν πρώτα στον πλανήτη, στις 12.00 ώρα Ελλάδος χθες Πέμπτη, το 2021, ενώ τα ακατοίκητα νησιά Χάουλαν και Μπέικερ θα περιμένουν άλλες 26 ώρες.
Η Νέα Ζηλανδία, όπου ισχύουν ακόμη κάποιοι περιορισμοί, είναι η μόνη χώρα του πλανήτη όπου οι κάτοικοι μπορούν να γιορτάσουν και πέρασε μία ώρα αργότερα το κατώφλι του 2021. Μεγάλα πλήθη υποδέχθηκαν το νέο έτος στο Όκλαντ με γιορτή πυροτεχνημάτων.
Στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, η περίφημη γιορτή των πυροτεχνημάτων φώτισε στις 15.00 ώρα Ελλάδος χθες τον ουρανό επάνω από το λιμάνι χωρίς σχεδόν καθόλου θεατές, έπειτα από την εμφάνιση νέας εστίας της επιδημίας στην πόλη αυτή όπου έχουν καταγραφεί συνολικά 150 κρούσματα Covid-19.
Ματαιώθηκε ακόμη και το σχέδιο να επιτραπεί σε 5.000 εργαζομένους στην πρώτη γραμμή να παραστούν, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. Οι περισσότεροι κάτοικοι αρκέστηκαν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις των πέντε ατόμων.
«I will survive»
Στη Νέα Υόρκη, όπου συνήθως η Times Square είναι γεμάτη ενθουσιασμένους ανθρώπους που γιορτάζουν υπό βροχή κομφετί, η συνοικία του Μανχάταν ήταν αποκλεισμένη και οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της πόλης να παρακολουθήσουν την αντίστροφη μέτρηση ως την έλευση του νέου έτους στις τηλεοράσεις τους. Η διάσημη τραγουδίστρια της ντίσκο Γκλόρια Γκέινορ, 77 ετών, τραγούδησε το γνωστό τραγούδι της «I will survive».
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς λόγω της Covid-19 και στις ευχές του για το νέο έτος ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, αναφέρθηκε στο 2020 ως «αναμφισβήτητα την πιο σκληρή χρονιά στην ιστορία της Νέας Υόρκης». «Τον Ιανουάριο θα εμβολιάσουμε ένα εκατομμύριο Νεοϋορκέζους» δεσμεύθηκε.
Στη Βραζιλία, τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τους περισσότερους νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας, φέτος ακυρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες γιορτές για την Πρωτοχρονιά. Η διάσημη παραλία Κοπακαμπάνα ήταν σχεδόν άδεια τα μεσάνυκτα, ενώ η αστυνομία απαγόρευσε τη ρίψη πυροτεχνημάτων.
Ωστόσο, στην άλλη πλευρά της πόλης οι Βραζιλιάνοι φώτισαν τον ουρανό με δικά τους πυροτεχνήματα και διαδηλωτές φώναξαν «Μπολσονάρου φύγε!» από τα παράθυρά τους στο Ρίο και το Σάο Πάολο, για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.
Χιλιάδες στην Ουχάν
Στην Κίνα χιλιάδες κάτοικοι της Ουχάν γιόρτασαν την έλευση του 2021, έναν χρόνο αφότου εντοπίστηκαν στην πόλη τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού. «Είναι κάτι που δεν θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε ποτέ» δήλωσε μία κάτοικος της πόλης. «Μείναμε κλεισμένοι μέσα για μήνες, όμως επιβιώσαμε».
Στις ευχές του προς τους Κινέζους ο πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι έγραψαν «την εποποιία τους» με τη μάχη κατά της Covid-19.
Στο Χονγκ Κονγκ, παρά τα περιοριστικά μέτρα, κάποιοι πήγαν ως το λιμάνι της Βικτόρια για να βγάλουν selfies.
Και στην Ιαπωνία, στο Τόκιο, όπου οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά τον αριθμό-ρεκόρ νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες, έκαναν ουρά, με καλυμμένα τα πρόσωπα, για να προσευχηθούν για το νέο έτος.
Στη Ρωσία, στην ομιλία του για το νέο έτος ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, παραδέχθηκε ότι ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας πλήττει τη χώρα. «Δυστυχώς, η επιδημία δεν έχει τελειώσει. Η μάχη δεν σταματά λεπτό» τόνισε.
Λίγο νωρίτερα, περίπου 10 άνθρωποι είχαν κολυμπήσει, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, στα παγωμένα νερά της λίμνης Βαϊκάλης, στη Σιβηρία.
«Συμπεριφερθείτε σαν να την έχετε»
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λονδίνο, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την Covid-19, οι εορτασμοί ήταν περιορισμένοι, ενώ η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, με σύνθημα «Συμπεριφερθείτε σαν να την έχετε».
Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ έδωσε συναυλία μέσω livestream, στη μνήμη των μελών του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπέκυψαν στην ασθένεια. Η μετάδοσή της από γιγάντια οθόνη στο Πικαντίλι Σέρκους ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή και τελικά οι οπαδοί της μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν μόνο μέσω YouTube.
Έρημη η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων
Στο Παρίσι, η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων ήταν έρημη. Μερικοί αστυνομικοί σταματούσαν τα λίγα οχήματα που περνούσαν για να βεβαιωθούν ότι είχαν την απαραίτητη άδεια μετακίνησης.
Στη Γαλλία ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας, την τήρηση της οποίας εποπτεύουν 100.000 αστυνομικοί: απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση μεταξύ 22.00 και 06.00 παρά μόνο για επαγγελματικούς λόγους επί ποινή προστίμου. Επίσης σε πολλές περιοχές στη βόρεια και δυτική Γαλλία έχει απαγορευθεί η πώληση και η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους.
Στην Ισπανία, στη Μαδρίτη, μία από τις πλέον πληγείσες πόλεις της Ευρώπης από την πανδημία, η διάσημη πλατεία Πουέρτα δελ Σολ, που συνήθως είναι γεμάτη ως τα μεσάνυκτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ήταν άδεια. Μόνο ένα πρώην μέλος του συγκροτήματος Mecano, ο Νάτσο Κάνο, βρισκόταν εκεί για να ερμηνεύσει ένα τραγούδι στο πιάνο, προς τιμή των θυμάτων της covid-19.
Η Ρώμη χωρίς πυροτεχνήματα
Οι κάτοικοι της Ρώμης παρακολούθησαν από τον καναπέ τους εορτασμούς στο Circus Maximus, το αρχαιότερο στάδιο της πόλης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο ώρες θεάματος και τον εορταστικό φωτισμό των εμβληματικών μνημείων της Ρώμης. Ο δήμος απαγόρευσε τα πυροτεχνήματα. Στην Ιταλία έχει επιβληθεί lockdown ως τις 7 Ιανουαρίου και ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 22.00.
Στο Ντουμπάι χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν θέαμα με πυροτεχνήματα και λέιζερ στο Μπουρτζ Χαλίφα, τον υψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο, παρά την πανδημία. Όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα και να εγγραφούν χρησιμοποιώντας κωδικό QR.
Στον Λίβανο, στη Βηρυτό, η οποία παραμένει υπό το σοκ της τεράστιας έκρηξης της 4ης Αυγούστου που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην πόλη, οι αρχές χαλάρωσαν τα μέτρα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ίσχυε μετά τις 3 το πρωί. Μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά και προγραμμάτιζαν μεγάλες γιορτές για την πρωτοχρονιά.
Φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν εστιατόρια και κλαμπ γεμάτα, οδήγησαν τις αρχές του Λιβάνου να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown μετά την πρωτοχρονιά.
Σε όλο τον κόσμο, το αύριο προκαλεί ανησυχία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP