Στάση εργασία από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι θα κάνουν σήμερα Πέμπτη 5 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Θριάσιο με συγκέντρωση στις 8,30 στην Πλ. Μαβίλη και διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας στην Αριστοτέλους.
Το Σωματείο Εργαζομένων ζητά να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό και να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και να παρέχουν πραγματική προστασία όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε αυτά.
Στο Θριάσιο νοσοκομείο παραμένουν κενές:
- 34 θέσεις ειδικευμένων και 82 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, με αποτέλεσμα, σε πολλές κλινικές, οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία.
- 82 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα, στα νοσηλευτικά τμήματα, οι συνάδελφοι εργάζονται αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) συχνά με ένα μόνο ρεπό την εβδομάδα, ενώ στο αναισθησιολογικό τμήμα, πολλοί νοσηλευτές έχουν τριψήφιο αριθμό χρωστούμενων ρεπό.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου δύο νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη μέχρι και για 34 ασθενείς και δεν υπάρχει δυνατότητα να διατεθεί επιπλέον νοσηλεύτρια αποκλειστικά για πιθανούς πάσχοντες από κοροναϊό, ιδιαίτερα αν χρειαστεί νοσηλεία για σχετικά μακροχρόνιο διάστημα. Ενώ, στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λειτουργούν μόνο τα 7 από τα 8 κρεβάτια, γιατί λείπουν τουλάχιστον 8 νοσηλευτές και 2 ειδικευμένοι γιατροί. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στη ΜΕΘ και τη ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων.
- 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις. Γίνονται συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθών θαλάμου για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.
- 12 θέσεις χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι στα παραίατρικά τμήματα, με τις αλλεπάλληλες βάρδιες.
- 6 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών ενώ οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω της σχεδιαζόμενης λειτουργίας αγγειογράφου και δεύτερου αξονικού τομογράφου.
- στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους και πρακτικάριους.
- οι φύλακες, μάγειρες, λαντζέρηδες και τραπεζοκόμοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Μανώλη Βαρδαβάκη, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Υγείας σε Ελευσίνα, Μέγαρα και Ασπρόπυργο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στη Μάνδρα λειτουργεί μόνο ένα Περιφερειακό Ιατρείο, με 1 γιατρό και 1 νοσηλεύτρια, για δύο πρωινά την εβδομάδα.
Όπως λέει αναμένεται να χειροτερέψει η κατάσταση καθώς η νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 41 εκατ. ευρώ το 2020 δεν θα βοηθήσει να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό. Η εφαρμογή των DRG, κατά απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών θα οδηγήσει σε «αιματηρά εξιτήρια» σε βάρος της υγείας των ασθενών και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων θα μεγαλώσει την εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαβάκη, οι Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνση των ασθενών. Μόνοι κερδισμένοι όπως λέει, θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Να σημειωθεί ότι θα γίνει και νέα στάση εργασίας την Τρίτη 10 Μαρτίου με συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου.