Αν και η αγορά κατοικίας βρίσκεται στο ναδίρ, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει την επιβολή ενός ακόμη φόρου στην ιδιοκτησία.
Αν και η αγορά κατοικίας βρίσκεται στο ναδίρ, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει την επιβολή ενός ακόμη φόρου στην ιδιοκτησία – γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες στην ήδη βεβαρημένη αγορά ακινήτων και θα είναι η χαριστική βολή για χιλιάδες νοικοκυριά των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα έχει συρρικνωθεί δραματικά κατά την τελευταία τριετία λόγω της υπερφορολόγησης των ακινήτων.
Ο λόγος για τον περίφημο φόρο ιδιοκατοίκησης, που καταργήθηκε το 2002 (με το νομοσχέδιο Χριστοδουλάκη για την τότε φορολογική μεταρρύθμιση) και χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους της αγοράς ως ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο φορολογικό μέτρο. Ουσιαστικά η φορολόγηση της ιδιοκατοίκησης συνεπάγεται την επιβολή φόρου σε ένα πλασματικό εισόδημα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιώντας για κατοικία ακίνητο που αγόρασαν ή ανέγειραν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι ιδιοκτήτες φορολογούνται με περίπου 16 φόρους που εκδηλώνονται σε 40 διαφορετικές μορφές, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων). Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς μιλώντας στην «Espresso»:
«Αν κάποιος έχει ένα σπίτι 100 τετραγωνικών σε ζώνη των 1.500 ευρώ, αυτό με τον ειδικό συντελεστή 3,5% τον χρόνο πάει στα 5.200 ευρώ πρόσθετο εισόδημα. Σαν να είχες, δηλαδή, εισόδημα από ένα ενοίκιο των 437,5 ευρώ τον μήνα. Ετσι λοιπόν, το φορολογητέο εισόδημα, αν βρίσκεσαι στον συντελεστή του 40%, επί 5.200 ευρώ ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ τον χρόνο!»
Η ΠΟΜΙΔΑ εκφράζει την εντονότατη ανησυχία και διαμαρτυρία των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας για το διαφαινόμενο νέο φορολογικό «πογκρόμ» εναντίον τους στο πλαίσιο της προσπάθειας να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των 11,5 δισ. ευρώ.
«Ολοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή καιι να περιοριστεί η σπατάλη στο Δημόσιο. Ουδείς όμως νομιμοποιείται να εξαπολύει συνεχώς νέες φορολογικές επιθέσεις εναντίον των ιδιοκτητών ακινήτων, εκείνων δηλαδή των φορολογουμένων που σήκωσαν και θα εξακολουθούν να σηκώνουν στους ώμους τους το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού δημοσιονομικού βάρους με την έκτακτη εισφορά επί του ΕΤΑΚ 2009, το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) 2011-12, τον επερχόμενο ληστρικό ΦΑΠ 2010, 2011 και 2012, τα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης και τις αστρονομικές αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος, κληρονομιάς και γονικής παροχής, εκτός αν στόχος τους είναι η διάλυση της ραχοκοκαλιάς της κοινωνίας μας. Σήμερα τα όποια νέα φορολογικά μέτρα ληφθούν, για να είναι αποτελεσματικά, πρέπει να έχουν πλέον ως κύρια παράμετρό τους την εναπομείνασα πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, και όχι το “πόσα μας λείπουν”. Πρέπει να γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο το σοφό απόφθεγμα “Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”» καταλήγει ο κ. Παραδιάς.
ΟΙ ΕΠΤΑ «ΠΛΗΓΕΣ» ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Αν επανέλθει η φορολόγηση της ιδιοκατοίκησης, θα έχουμε τους εξής πέντε ετήσιους φόρους-τέλη και δύο ακόμη επιβαρύνσεις στην κατοικία:
1. Φόρο ιδιοκατοίκησης
2. ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι»)
3. Δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού
4. Τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ)
5. Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ, από 200.000 ευρώ)
6. Τεκμήριο χρήσης κατοικίας
7. Κατάργηση του ΕΚΑΣ (για τους χαμηλοσυνταξιούχους)