PeristeriNews.gr
Απόψεις Δημοτικά

Στ. Παπαδόπουλος: Ρωτώντας φτάνεις και στην αποκλάδωση



Επιστολή, για τις αποκλαδώσεις δέντρων εντός αστικού ιστού, απέστειλε ο Στέφανος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου»:

Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο στον δήμο Περιστερίου έγινε αναφορά στο κλάδεμα δέντρων στην πόλη μας.

Πόσοι από μας έχουμε παρατηρήσει κουτσουρεμένα δέντρα στα πάρκα ή στις γειτονιές της πόλης μας και αναρωτηθήκαμε αν αυτό είναι το σωστό ;

Πόσοι από μας παρατηρούμε μόνο το κορμό ενός δέντρου όταν αυτό έχει κοπεί  από τους ειδικούς που υποτίθεται έχει προσλάβει  γι αυτή την δουλειά ο Δήμος μας;

Το ζήτημα είναι ,όταν γίνεται ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο κι αναμένεται λογικά μια απάντηση και ακόμα κι αν  απαντούν  αρμοδίως και διατείνονται , πως αυτή είναι η σωστή, εντέλει είναι ;

Μ’ αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, μπήκα στο κόπο να κάτσω να ψάξω το συγκεκριμένο θέμα, γιατί  ούτε ειδικοί είμαστε, αλλά ούτε και δοκησίσοφοι , ειδικά στις μέρες μας που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα ως αιρετοί να λέμε δε γνωρίζω αλλά και δεν ενδιαφέρομαι να μάθω.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο  συγκεκριμένα , το  Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) όπου είναι  θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας Περιβάλλοντος αναλύει το  θέμα που αφορά τις αποκλαδώσεις δέντρων εντός του αστικού ιστού και παραθέτει απόψεις ειδικών επιστημόνων .

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και πρόεδρο της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας Θεοχάρη Ζάγκα, «η κλάδευση των δέντρων, των πάρκων και των δενδροστοιχιών δεν αποτελεί τον κανόνα αλλά την εξαίρεση στο πλαίσιο της ορθολογικής και επιστημονικά βασισμένης διαχείρισης του αστικού πρασίνου. Διαφορετικά, αυτή αποτελεί εγκληματική πράξη επί «πληρωμή» κατά των δέντρων και ως εκ τούτου κατασπατάληση πόρων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για άλλες προτεραιότητες.Η κλάδευση θα πρέπει να διενεργείται, μόνον όταν αυτή είναι απαραίτητη. Η απομάκρυνση ζωντανών κλαδιών από ένα δέντρο οδηγεί στην καταπόνησή του, αφού με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένης ενέργειας».

Επίσης ο αείμνηστος καθηγητής της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ κ. Σπύρος Ντάφης, τονίζει μέσα από το βιβλίο του «Δασοκομία Πόλεων» .εκδ. Art of Text. (2001) …

« Όσο κατά το δυνατόν υπόκεινται σε λιγότερο κλάδεμα τόσο περισσότερο και για μακρύτερο χρόνο διατηρούνται τα δένδρα υγιή. Δεν πρέπει εδώ να εφαρμόζονται οι ίδιες μέθοδοι που εφαρμόζονται στα βραχύβια οπωροφόρα δένδρα. Εκεί ισχύουν άλλοι κανόνες και άλλοι σκοποί. Εδώ πρέπει να τονισθεί με έμφαση η κακοποίηση που υφίστανται τα δένδρα στις πόλεις και ιδιαίτερα τα δέντρα των πεζοδρομίων από τις βάρβαρες όσο και αλόγιστες πολλές φορές κλαδεύσεις. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλεται η κλάδευση των δένδρων αν και με μια περισσότερο προσεκτική εκλογή των ειδών θα αποφεύγονταν πολλές κλαδεύσεις και συνεπώς άσκοπες δαπάνες πέρα από την κακοποίηση των δένδρων».

Το ΓΕΩΤΕΕ σημειώνει ότι η μαζική αποκλάδωση μεγάλων δένδρων μέσα σε πάρκα, άλση και χώρους πρασίνου μας βρίσκει αντίθετους διότι:

  1.    Οδηγεί στην υποβάθμιση του κλίματος, την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την χειροτέρευση της ποιότητας του αέρα.
  2.    Η έλλειψη σκίασης οδηγεί στην ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας. Ο ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π. Κ. Κασσιός, στο «Σχεδιασμός και διαχείριση του αστικού και περιαστικού πρασίνου της Αθήνας», αναφέρει ότι «ένα δένδρο μεσαίου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει εξάτμιση περίπου 1460 κιλών νερού, διεργασία με επίδραση δροσισμού αντίστοιχη της λειτουργίας 5 κλιματιστικών συσκευών».
  3.    Σταματά η απορρόφηση και το φιλτράρισμα της ηλιακής ακτινοβολίας.
  4.    Υφίσταται οπτική και αισθητική υποβάθμιση του χώρου. Οι εναπομείναντες κορμοί δεν συμβάλουν στον εξωραϊσμό της πόλης και δεν δίνουν στους κατοίκους την αίσθηση της επαφής με την φύση.
  5.    Αναστέλλεται η κοινωνική τους λειτουργία ως τόπων αναψυχής, χαλάρωσης ή άθλησης, κοινωνικής συναναστροφής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τον κάτοικο της πόλης.
  6.    Υποβαθμίζεται η έννοια της γειτονιάς και οι κοινωνικές σχέσεις στις πόλεις.
  7.    Αναιρείται η λειτουργία τους ως καταφυγίων βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα των πτηνών.
  8.    Προκύπτουν όμως και οικονομικές επιπτώσεις από την μείωση του πρασίνου, που οφείλονται στην αύξηση της λειτουργίας των κλιματιστικών, και στην μείωση της ελκυστικότητας και της επισκεψιμότητας μίας περιοχής, όπως και της τουριστικής κίνησης, λόγω της υποβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος που συνεπάγεται η αποκλάδωση των δένδρων.

Σύμφωνα με τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ (ΕΤΕΠ) ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-1006-04-01 για το κλάδεμα των δέντρων, ο ορισμός του κλαδέματος αναφέρει «Ως κλάδεμα δέντρων ορίζεται η επιλεκτική απομάκρυνση τμήματος της βλάστησης αυτών με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και σφριγηλότητας, τον έλεγχο της ανάπτυξης, την αύξηση της άνθησης και της καρποφορίας και τη βελτίωση της εμφάνισης».

Το άρθρο 5.5. αναφέρει : «Οι τομές κλαδέματος με διάμετρο πάνω από 10cm θα καλύπτονται με προστατευτικά υλικά (πάστες επούλωσης πληγών, ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή μικροοργανισμών στα φυτά και να επιταχύνεται η επούλωση της πληγής».

Ενώ σύμφωνα με το άρθρο 3.21 «οι επιζήμιες πρακτικές κλαδέματος (topping και lopping) των κυρίων ή δευτερευόντων κλάδων, είτε για αισθητικούς (μείωση της θέας, της ηλιοφάνειας κ.λ.π.) είτε για λόγους ασφάλειας (ανάπτυξη δένδρων κοντά σε καλώδια), προκαλούν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα», αφού η βλάστηση έτσι μετατοπίζεται στην περιφέρεια των δέντρων με τις επακόλουθες δυσμενείς συνέπειες .

Στην  παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε ενδεικτικά μια λανθασμένη πρακτική  αποκλάδωσης δέντρων.

Γίνεται αντιληπτό, ότι τα οικονομικά των Δήμων στην συγκεκριμένη περίοδο της βαθύτατης κρίσης που όλοι βιώνουμε, δε βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Όμως, η εξοικονόμηση πόρων από τα κλαδέματα στις αστικές περιοχές των Δήμων δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αποκλάδωση των δέντρων, έτσι ώστε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτά να μην χρειάζονται κλάδεμα. Τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον από αυτή την πρακτική που βλέπουμε να επεκτείνεται σε πολλούς Δήμους θα είναι πολύ περισσότερα από τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη.

Καταληκτικά, θα θελα να επαναλάβω, ότι επειδή ακριβώς ,δεν είμαι ειδικός, ούτε και παντογνώστης , προσπάθησα να ενημερωθώ, όσο πιο τεκμηριωμένα γίνεται , για ένα αντικείμενο που προσωπικά δε γνωρίζω σε βάθος, παρότι ακούω άλλους αιρετούς ,ν’  απαντούν με την έπαρση του ειδικού διαβεβαιώνοντας μας ,ότι ο τρόπος που γίνονται οι αποκλαδώσεις και η όλη πρακτική που ακολουθείται, είναι η πιο σωστή και δέουσα .

**Πηγή: “Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ)”

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Κράτος-Διοίκηση Παχατουρίδη εξαπολύουν φοροεπιδρομή

Peristeri News

Κανονικά η λειτουργία το Σάββατο στο ΚΕΠ Περιστερίου

Peristeri News

Εκτός λειτουργίας το Σάββατο το ΚΕΠ Περιστερίου

Peristeri News

Leave a Comment