Το σπετσοφάι είναι μια παραδοσιακή σπεσιαλιτέ. Το απολαμβάνεις είτε ως καταπληκτικό κρασομεζέ είτε ως κυρίως πιάτο, άλλωστε είναι ένα λαχταριστό έδεσμα που γίνεται γρήγορα και εύκολα.
Υλικά
4 χωριάτικα λουκάνικα
2 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
2 κρεμμύδια
3 ώριμες ντομάτες
3 κ.σ. πελτέ
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 ποτήρι κρασί
1 σκελίδα σκόρδο, προαιρετικά
Καυτερή πιπεριά όσο αντέχετε
Λίγο ελαιόλαδο, ίσα να καλυφθεί ο πάτος του τηγανιού
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
– Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες, το κρεμμύδι σε φέτες και τις πιπεριές σε μπαστουνάκια.
– Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του λουκάνικου κι από τις δύο πλευρές.
– Βγάζουμε τα λουκάνικα και τα αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές.
– Όταν τα λαχανικά αρχίσουν να μαλακώνουν ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να βράσει 1-2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
– Ρίχνουμε τη σάλτσα από τις ντομάτες, τον πελτέ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.
– Ρίχνουμε τα λουκάνικα πάλι μέσα. Προσθέτουμε την καυτερή.
– Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι κι ένα φλυτζάνι ζεστό νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και να χυλώσει η σάλτσα.