Η δυνατότητα που προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα να συνεχίζει να εργάζεται κάποιος αφού έχει σχολάσει και φύγει από το γραφείο του απαντώντας ή στέλνοντας e-mails από την συσκευή του έχει σοβαρές παρενέργειες στην υγεία του, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Νότιου Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την έρευνα τους μελετώντας 2,200 άτομα που εργάζονται σε διάφορες θέσεις ακαδημαϊκές ή διοικητικές σε σαράντα πανεπιστήμια. Αναφέρουν ότι επέλεξαν εργαζομένους σε πανεπιστήμια και όχι άλλους τομείς επειδή είναι για διαφόρους λόγους ιδανικό δείγμα για αυτή την μελέτη.
Διαπίστωσαν ότι το 21% των προϊσταμένων των εργαζομένων που πήραν μέρος στην έρευνα θεωρούσαν δεδομένο ότι οι υφιστάμενοι τους θα συνέχιζαν να επικοινωνούν μαζί τους με e-mails, γραπτά μηνύματα ακόμη και τηλεφωνικές κλήσεις στην διάρκεια της ημέρας μετά την λήξη του ωραρίου τους. Το 55% των προϊσταμένων ομολόγησαν ότι έστελναν e-mails και γραπτά μηνύματα στους συνεργάτες τους το βράδυ. Ένα 30% των προϊσταμένων όχι μόνο έστελναν e-mails και μηνύματα στους εργαζομένους τα σαββατοκύριακα αλλά ανέμεναν και άμεση απάντηση.
Οι εργαζόμενοι των οποίων οι προϊστάμενοι ήθελαν επικοινωνία και συνεργασία μαζί τους μετά το τέλος του ωραρίου εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα στρες σε σχέση με τους εργαζόμενους που δεν δέχονται ανάλογη πίεση. Επτά στους δέκα εργαζόμενους που δέχονταν τέτοια πίεση εμφάνιζαν στρες. Έξι στους δέκα παρουσιάζουν επίσης αυξημένη συναισθηματική κούραση και δυο στους δέκα εμφανίζουν επιπλέον οργανικά προβλήματα όπως πονοκεφάλους και πόνους στην πλάτη.
Είναι ευνόητο ότι η συνεχιζόμενη πέρα του ωραρίου ενασχόληση άσκησης πίεσης των εργαζομένων για συνέχιση της εργασίας όπου και αν βρίσκονται είτε μέσω των κινητών τηλεφώνων είτε τηλεργασίας από το σπίτι τους προκαλεί διαφόρων ειδών ιατρικά προβλήματα αλλά η επιστημονική καταγραφή τους βοηθά στο να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο.