Η νηστεία θέλει καλοπέραση!
Υλικά:
- 1 κιλό σουπιές
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένα
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4
- 15 φύλλα δυόσμου
- 150 γρ. λάδι
- 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 φλ. βρασμένο νερό
- 500 γρ. χυμό ντομάτας
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα φασόλια:
- 500 γρ. μαυρομάτικα
- 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα 4
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 2 μπαστουνάκια σέλινο ή σέλερι κομμένο στα 4
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, λίγους κόκκους πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βάζετε σε κατσαρόλα νερό και βράζετε τα φασόλια μαζί με τα λαχανικά τους, μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 40-45 λεπτά.
- Τα σουρώνετε, αφαιρείτε τα βρασμένα λαχανικά και αφήνετε τα φασόλια στην άκρη.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι να κάψει και προσθέτετε τις σουπιές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά.
- Ανακατεύετε και όταν δε έχει άλλα υγρά η κατσαρόλα, σβήνετε με το κρασί.
- Αφού πάρει μία με δύο βράσεις προσθέτετε την ντομάτα, χαμηλώνετε την φωτιά και μαγειρεύετε με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό.
- Όταν οι σουπιές είναι σχεδόν έτοιμες, ρίχνετε τα φασόλια, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φύλλα δυόσμου. Ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι η σάλτσα να χυλώσει.