PeristeriNews.gr
Πολιτική

Σόιμπλε: Είχα ευχηθεί στον Τσίπρα να χάσει τις εκλογές



Η Ελλάδα πληρώνει τίμημα για τους επιζήμιους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία θεωρούσε ότι μπορούσε να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

“Είχαμε συναντηθεί στο Βερολίνο όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Μου είπε ότι επρόκειτο να κάνει έναν προεκλογικό αγώνα με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ χωρίς να εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου” διηγήθηκε ο Σόιμπλε.

“Του ευχήθηκα για το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει τις εκλογές, γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις”, ανέφερε.

Και πρόσθεσε: “Ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές και προσπάθησε για μισό χρόνο να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πράγμα που δεν πέτυχε και έτσι προκήρυξε νέες εκλογές και έκτοτε η κατάσταση βελτιώνεται. Το τίμημα, ωστόσο, που κατέβαλε η Ελλάδα εκείνο το μισό χρόνο ήταν η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας κατά του Σαμαρά”.

Ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ο τότε πρωθυπουργός ζήτησε ένα “διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις”, λόγω των μεγάλων αντιδράσεων.

“Ήμουν ο δαίμονας”

“Προφανώς στην Ελλάδα ήμουν ο δαίμονας, ή τουλάχιστον για κάποια ΜΜΕ. Αυτό ισχύει αλλά το καταλαβαίνω κιόλας” ανέφερε ο πρώην γερμανός υπουργός Οικονομικών από το γραφείο του οποίου στα χρόνια της κρίσης πέρασαν διαδοχικά επτά έλληνες υπουργοί Οικονομικών!

Ο Β. Σόιμπλε επέμεινε ότι δεν αισθάνεται καμιά ευθύνη ή ενοχή γιατί οι Έλληνες τον έχουν ταυτίσει με το “πρόσωπο της λιτότητας”.

“Ο,τι υπέστη ο ελληνικός λαός απορρέει από προβλήματα που έχουν τα αίτια τους στην Ελλάδα και όχι από αποφάσεις που ελήφθησαν από άλλους”, ανέφερε κατηγορηματικά επικρίνοντας σε πολλά σημεία της συνέντευξης του “το σύνολο της ελληνικής πολιτικής τάξης”.

Γιατί επέλεγαν, όπως είπε, να “δείχνουν” προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες κάθε φορά που όφειλαν να πάρουν μια δύσκολη απόφαση.

Με εξίσου απόλυτο τρόπο επανέλαβε πως ούτε η Τρόικα ούτε το ΔΝΤ υπαγόρευσαν στην Ελλάδα με ποιον τρόπο θα εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. “Αυτό ήταν πάντα απόφαση της ελληνικής πολιτικής η οποία ποτέ δεν είπε ποιες ήταν οι αποφάσεις που έλαβε η ίδια και ποιες οφείλονταν σε άλλους. Αυτό όμως αποτελεί συνήθη πολιτική τακτική”, τόνισε.

Η μόνη συναισθηματική έξαρση του ήταν όταν είπε: “Αυτό με λύπησε βέβαια κάπως, διότι κανείς δεν ήθελε να βλάψει την Ελλάδα”. Ο γερμανός πρώην ΥΠΟΙΚ αναγνώρισε ωστόσο ότι και ο ίδιος θα ήταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση αν έπρεπε να λάβει αντίστοιχες αποφάσεις και να τις επιβάλλει στον γερμανικό λαό.

“Το να επιβάλει κανείς πολιτικά τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι καθόλου εύκολο. Εγώ ο ίδιος δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να επιβάλω τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία”, σχολίασε.

Ο κ. Σόιμπλε αρνήθηκε ότι ο ίδιος πρότεινε το Grexit, λέγοντας ότι την κρίσιμη περίοδο- το καλοκαίρι του 2015- που ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε τους όρους και προχώρησε σε εκλογές, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θεωρούσαν ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να πάρει ένα “time out”, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που αποφάσισε.

Δεν μπορείτε να βρίζετε τους δανειστές

Ο Β. Σόιμπλε απέρριψε τα περί τιμωρίας της Ελλάδας λέγοντας ότι αυτή η οπτική είναι “εσφαλμένη”, ενώ σημείωσε ότι “δεν στέκει” να ζητάει η Ελλάδα δάνεια και να υβρίζει τους δανειστές της.

“Όταν ζητάτε χορήγηση δανείων από τους άλλους δεν μπορείτε να τους υβρίζετε όταν λαμβάνετε από αυτούς δάνεια”, σημείωσε.

Εξέφρασε την κατανόησή του ότι ο ελληνικός λαός “σκέφτεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο”, εκτίμησε όμως ότι οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ θα έπρεπε να έχουν πει την αλήθεια, ότι τα προβλήματα των Γερμανών είναι προβλήματα των Γερμανών, και ότι τα προβλήματα των Ελλήνων είναι προβλήματα των Ελλήνων.

Νέα μέτρα;

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για το ελληνικό χρέος, ο κ. Σόιμπλε είπε πως το χρέος δεν θα είναι πρόβλημα για την Ελλάδα στα επόμενα 10 χρόνια, αλλά οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ όταν ρωτήθηκε για την “καθαρή έξοδο” της χώρας μας, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως στόχος είναι το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων μετά τον Αύγουστο του 2018, βάζοντας ωστόσο έναν “αστερίσκο”.

Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε επίσης αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αν και άφησε αυτή τη συζήτηση στους διαδόχους του.

“Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως Υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην ευρωζώνη, χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί”, είπε.

Ερωτηθείς τέλος να πει πότε θα τελειώσει ο “εφιάλτης” στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε λακωνικά: “Μα πιστεύω ότι έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν”.

Τρόικα και κυβέρνηση ευθύνονται για την υπερφορολόγηση

Ο Β. Σόιμπλε ρωτήθηκε ποιος αποφάσισε το μείγμα της πολιτικής που ακολουθείται με τους πολλούς φόρους. “Δεν αποφάσιζα εγώ”, είπε και θύμισε ότι η Τρόικα ( Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ ) διαπραγματεύονταν με την ελληνική κυβέρνηση για το ποια μέτρα ήταν τα κατάλληλα και το Eurogroup αποφάσιζε βάση των εισηγήσεων της Τρόικας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι “το κόμμα του κ. Τσίπρα υποσχέθηκε προεκλογικά να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, αλλά δεν το υλοποίησε και προτίμησε να κάνει περικοπές στις συντάξεις”.

Η διαφωνία με Μέρκελ για το ΔΝΤ

Ερωτηθείς για πολλοστή φορά ποιος έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη, ο Β. Σόιμπλε είπε ότι εκείνος ήταν της άποψης από την αρχή ότι η Ευρωζώνη έπρεπε να επιλύσει μόνη της το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον πρώην γερμανό ΥΠΟΙΚ, η Μέρκελ πρωτίστως έλεγε ότι χρειαζόταν το ΔΝΤ γιατί πίστευε ότι η Κομισιόν δεν θα ήταν όσο συνεπής θα έπρεπε στην επιβολή των αναγκαίων αποφάσεων.

Η τελική του κρίση για την εμπλοκή του ΔΝΤ; “Πιστεύω πως μια χαρά τα βολέψαμε”, είπε χαρακτηριστικά, καθώς παρά τις δυσκολίες το ευρώ διατηρήθηκε σταθερό υπάρχει σήμερα συνολικά ένα ευνοϊκό οικονομικό κλίμα σε όλη την ευρωζώνη και “η Ελλάδα σημειώνει φέτος μια σαφώς θετικότερη πορεία”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Μήνυση κατέθεσε η Αθηνά Λινού σε βάρος του Παύλου Πολάκη

Peristeri News

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, στη θέση του το ΠΑΣΟΚ

Peristeri News

Ν. Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης

Peristeri News

Leave a Comment