Η Μεγάλη Βρετανία οδεύει προς μια νέα συνταγματική κρίση, καθώς η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον ετοιμάζεται να καλέσει σε μια δεύτερη ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας – με ή χωρίς τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον.
Σε μια ομιλία 20 λεπτών προς τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της Σκωτίας (Holyrood) την Τρίτη, η Στέρτζεον θα χαράξει την πολυαναμενόμενη πορεία της για κάποιου είδους δεύτερο δημοψήφισμα, δεσμευόμενη να προχωρήσει ακόμη και αν – όπως αναμενόταν – η κυβέρνηση Τζόνσον αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή της.
Το πρώτο δημοψήφισμα το 2014, στην οποία η πλευρά υπέρ της Ένωσης θριάμβευσε κατά 55% έναντι 45%, ακολούθησε την απόφαση του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να παραχωρήσει προσωρινά στο Χόλιρουντ την εξουσία να διεξαγάγει δημοψήφισμα. Αυτή τη φορά, δεν θα υπάρξει τέτοια συγκατάθεση από το Γουέστιμινστερ.
Αφού τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας απέκτησαν την πλειοψηφία των εδρών στις περσινές εκλογές για το Holyrood, η Στέρτζεον υποστήριξε ότι η κυβέρνησή της είχε τώρα εντολή να διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα.
«Η κυριαρχία του Westminster στη Σκωτία δεν μπορεί να βασίζεται σε τίποτα άλλο εκτός από μια συναινέσει, εθελοντική συνεργασία», αναμένεται να πει η Στέρτζεον. «Είναι καιρός να δώσουμε στους ανθρώπους τη δημοκρατική επιλογή που έχουν ψηφίσει».
Το πιο πολυαναμενόμενο μέρος της ομιλίας της Στέρτζεον θα αφορά επομένως τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή της σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα εάν το Westminster δεν δώσει τη συγκατάθεσή του.
Ένας τρόπος για να ξεπεραστούν οι νομικές δυσκολίες θα μπορούσε να είναι η διεξαγωγή ενός καθαρά συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, σύμφωνα με έναν πρώην ανώτερο δημόσιο υπάλληλο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το δημοψήφισμα του 2014.
Ορισμένοι υπέρμαχοι της ένωσης με τη Βρετανία έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα μποϊκοτάρουν οποιοδήποτε συμβουλευτικό δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από τη νομιμότητα της. Αλλά με τον Οκτώβριο του 2023 να έχει οριστεί ως η ιδανική ημερομηνία της Στέρτζεον για ένα νέο δημοψήφισμα και τη νομοθεσία για τη θέσπιση ψηφοφορίας που αναμένεται στο Holyrood αργότερα φέτος, μια δικαστική διαμάχη φαντάζει όλο και πιο αναπόφευκτη.