Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον αναμένεται σήμερα να κερδίσει την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση, παρά την αντίθεση του Λονδίνου.
Οι βουλευτές πρόκειται να στηρίξουν την έκκληση της Στέρτζον για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος κατά τη σημερινή ψηφοφορία έπειτα από δυο ημέρες συζήτησης στο αποκεντρωμένο κοινοβούλιο.
Η Στέρτζον επέμεινε ότι το μέλλον της Σκωτίας θα πρέπει να αποφασιστεί από τους πολίτες που ζουν εκεί και όχι “να μας επιβληθεί”.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας επιθυμεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου ή την άνοιξη του 2019, αλλά η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει την κίνηση αυτή μέχρι να ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.
“Δεν το θεωρώ σωστό ούτε δίκαιο. Το μέλλον της Σκωτίας δεν θα πρέπει να μας επιβάλλεται, θα πρέπει να είναι επιλογή του λαού της Σκωτίας”.
Η απόπειρα του Λονδίνου να μπλοκάρει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος “κινδυνεύει να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία”.
Η ίδια είπε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει διατυπώσει μια σειρά από συμβιβαστικές προτάσεις, με στόχο την προστασία της Σκωτίας από τις “επιπτώσεις” του Brexit.
Και επέμεινε ότι “αν κάποια από αυτές τις προτάσεις είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα κάναμε σήμερα αυτή τη συζήτηση”.
Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των Πρασίνων της Σκωτίας που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης γεγονός που θα του χαρίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να επικρατήσει επί των αντιπολιτευόμενων Συντηρητικών, Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Ωστόσο παρά την ευρεία στήριξη για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Στέρτζον πιθανόν να χάσει.
Η Σκωτία απέρριψε την ανεξαρτητοποίησή της στο δημοψήφισμα του 2014 παρότι το SNP υποστηρίζει ότι η απόφαση της Βρετανίας τον περασμένο Ιούνιο να αποχωρήσει από την ΕΕ εγγυάται το “ναι” σε ένα νέο δημοψήφισμα.
Στο δημοψήφισμα του 2014 το 55% των Σκωτσέζων απέρριψε την ανεξαρτητοποίηση, ενώ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το ινστιτούτο ScotCen την περασμένη εβδομάδα το 46% των ψηφοφόρων θα ψήφιζαν σήμερα “ναι”.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης άνοδο του ευρωσκεπτικισμού -από 40% που ήταν το 1999 σε 67% τον περασμένο χρόνο.
Η Στέρτζον έχει προειδοποιήσει ότι η αποχώρηση από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά θα κοστίσει στη Σκωτία δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας παρότι το δημοψήφισμα δεν θα εξασφαλίσει στο Εδιμβούργο την πρόσβαση σε αυτή.
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να υποβάλει εκ νέου αίτημα για ένταξη στο μπλοκ.
Παρά πάντως την αβεβαιότητα αναφορικά με τη θέση της Σκωτίας στην μετά Brexit εποχή, η Στέρτζον το Σάββατο παρέμεινε αμετακίνητη στα σχέδιά της. “Η Σκωτία δεν θα πρέπει να συρθεί έξω από την Ευρώπη από την πρόθεση μιας κυβέρνησης των Τόρις για ένα καταστροφικό, σκληρό Brexit. Τώρα έχουν τρομοκρατηθεί με την ετυμηγορία του λαού της Σκωτίας”, είπε απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της στο Αμπερντίν.
Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατηγόρησε την Παρασκευή το SNP για “διχαστικό και εμμονικό εθνικισμό” και υπερασπίστηκε την “πολύτιμη, πολύτιμη ένωση” της Αγγλίας, Σκωτίας, Βόρειας Ιρλανδίας, Ουαλίας.
Η Μέι έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει την καλύτερη συμφωνία για το “διαζύγιο” από τις Βρυξέλλες για τη Σκωτία και την υπόλοιπη Βρετανία, με τις επίσημες διαδικασίες για το Brexit να έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση για τις 19 Μαρτίου.