Την απόφασή του να μην υπογράψει το διάταγμα για το νομοσχέδιο που επικυρώνει την συμφωνία των Πρεσπών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.
«Δεν έχω εντολή να υπογράψω το διάταγμα. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 ήταν να μην αποδεχθώ αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη “μακεδονική εθνική ταυτότητα”, την ιδιαιτερότητα του “μακεδονικού έθνους” και της “μακεδονικής γλώσσας”» αναφέρει ο Ιβάνοφ σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, η συμφωνία δεν έχει συνταγματική βάση και δεν συμβαδίζει με τις προβλέψεις του Συντάγματος της χώρας. «Η συμφωνία φέρνει την ‘Μακεδονία’ σε θέση υποταγής έναντι μιας χώρας και συγκεκριμένα έναντι της Ελλάδας» επισημαίνει. Επικαλείται μάλιστα το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα της χώρας, το οποίο, όπως σημειώνει, προβλέπει πως όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τυλάχιστον πέντε ετών».
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών είχε εγκριθεί την περασμένη Τετάρτη από τη βουλή της γειτονικής χώρας και αυτό που προβλέπεται σε περίπτωση προεδρικού βέτο είναι ότι το νομοσχέδιο επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, όπου στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ» 61 βουλευτές, ώστε να σταλεί και πάλι στον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.