Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, αναφέρει στα απομνημονεύματά του που πρόκειται να κυκλοφορήσουν αυτό το μήνα με τον τίτλο, “O καιρός της προεδρίας”.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, αναφέρει στα απομνημονεύματά του που πρόκειται να κυκλοφορήσουν αυτό το μήνα με τον τίτλο, “O καιρός της προεδρίας”, ότι ο διάδοχός του Νικολά Σαρκοζί είναι ένας από τους καλύτερους πολιτικούς της γενιάς του αλλά δεν μπορεί να τον εμπιστεύεται.
Ο κ. Σιράκ πρόεδρος της Γαλλίας για 12 χρόνια, έως το 2007 οπότε ο κ. Σαρκοζί ανέλαβε την προεδρία, εξηγεί πόσο λίγα είναι τα κοινά που έχει με τον Νικολά Σαρκοζί και πόσο λίγο ο νυν πρόεδρος εκτιμά τα δύο πολύ αγαπημένα χόμπι του προκατόχου του: τον ιαπωνικό πολιτισμό και την πάλη σούμο.
“Η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που επιβάλλεται με διάταγμα αλλά είναι απολύτως αναγκαία. Υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές και διαφωνίες μεταξύ εμού και του Νικολά Σαρκοζί”, γράφει στα απομνημονεύματά του ο κ. Σιράκ.
Και προσθέτει ότι τελικά αυτός ήταν και ο λόγος που αρχικώς αποφάσισε, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη, να διορίσει τον Νικολά Σαρκοζί πρωθυπουργό της χώρας το 2002 παρά το γεγονός ότι θαύμαζε την ενέργειά του, την μιντιακή ικανότητά του τη δύναμη του “ενός από τους πλέον ταλαντούχους πολιτικούς της γενιάς του”.
Ωστόσο ο κ. Σιράκ δεν παραλείπει να “στολίσει” τον κ. Σαρκοζί και με άλλου είδους χαρακτηρισμούς όπως “νευρικός”, “απερίσκεπτος” ή “εγωιστής” .
Ο Νικολά Σαρκοζί διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και υπουργός Εσωτερικών επί προεδρίας Σιράκ, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει πραγματικά την αγάπη του γαλλικού λαού σε αντίθεση με τον Ζακ Σιράκ.
Ο πρώην πρόεδρος γράφει επίσης ότι μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2007 ο Νικολά Σαρκοζί είχε μαζί του μια δημόσια αντιπαράθεση αφού έκανε πολύ ειρωνικά σχόλια για τις δύο αγάπες του κ. Σιράκ τον ιαπωνικό πολιτισμό και το σούμο, και τότε ο κ. Σιράκ αποφάσισε να μην αντιπαρατεθεί με τον νεαρό Σαρκοζί δημοσίως ακριβώς “για να μην αμαυρωθεί η εικόνα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αρκέστηκα να επαναλάβω στον εαυτό μου ότι τελικώς δεν έχουμε ούτε τα ίδια γούστα ούτε την ίδια κουλτούρα”.