Viber
PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ κοντά στην Κωνσταντινούπολη



Σεισμός 6,2 Ρίχτερ καταγράφηκε κοντά στην Κωνσταντινούπολη, σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές.

Ο σεισμός καταγράφηκε λίγα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) και αφού είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ. Ήδη έχουν καταγραφεί πολλοί μετασεισμοί.

Τα τουρκικά μέσα δίνουν στη δημοσιότητα τα πρώτα βίντεο από τη στιγμή που καταγράφεται ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ. Σε αυτά καταγράφονται πολίτες να βγαίνουν έξω από τα καταστήματα και να παραμένουν σε σημεία όπου δεν υπάρχουν κτίρια.

 

Η στιγμή του σεισμού καταγράφεται στον τηλεοπτικό αέρα.

 

 

 

Όσα γνωρίζουμε για την πολύ ισχυρή δόνηση

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σημειώθηκε σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στην Κωνσταντινούπολη, με επίκεντρο ανοιχτά του Σιλιβρί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 3,9 Ρίχτερ, ενώ το Ινστιτούτο Καντιλί ανακοίνωσε μέγεθος 4,0. Λίγο αργότερα σημειώθηκε δεύτερος, ισχυρότερος σεισμός στην ίδια περιοχή, μεγέθους 6,2 Ρίχτερ και εστιακού βάθους 6,92 χλμ., που έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια επιβεβαίωσε τον ισχυρό σεισμό δηλώνοντας: «Στην Κωνσταντινούπολη, στη Θάλασσα του Μαρμαρά ανοιχτά του Σιλιβρί, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,2. Όλες οι δυνάμεις του AFAD και των συναρμόδιων φορέων έχουν ξεκινήσει ελέγχους στην περιοχή. Εύχομαι περαστικά στους πολίτες μας. Ο Θεός να προστατεύει τη χώρα και τον λαό μας από τις καταστροφές».

 

Εκτιμήσεις σεισμολόγων και ειδικών

Ο γεωφυσικός μηχανικός Αλί Ιλκέρ Μπουλούτ ανέφερε ότι ο σεισμός δεν θεωρείται σοβαρός σε διεθνές επίπεδο και δεν αναμένεται να προκαλέσει ζημιές, ενώ τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα από τα τμήματα όπου αναμένεται σεισμός στο μέλλον. Ο καθηγητής Σουλεϊμάν Παμπάλ, μέλος του Συμβουλίου Σεισμικών Καταστροφών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γεωλόγων, προειδοποίησε ότι ο Βόρειος Κλάδος του Ρήγματος της Ανατολίας παρουσιάζει αυξημένη συσσώρευση τάσης και ότι υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη πιθανότητα σεισμού άνω των 7 Ρίχτερ στη Θάλασσα του Μαρμαρά μέσα στα επόμενα 30 χρόνια με πιθανότητα 64%, και έως 95% στα επόμενα 90 χρόνια.

Πόσο έτοιμη είναι η Κωνσταντινούπολη για έναν μεγάλο σεισμό;

Ο καθηγητής Μουσταφά Ερντίκ ανέφερε ότι ένας σεισμός μεγέθους 7,5 στην κύρια ρηξιγενή ζώνη του Μαρμαρά θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε 6.000 έως 40.000 κτίρια. Εκτίμησε επίσης ότι περίπου το 14% των κτιρίων της πόλης (περίπου 150.000 κτίρια ή 550.000 νοικοκυριά) είναι σεισμικά επικίνδυνα. Οι περιοχές που αναμένεται να υποστούν τις μεγαλύτερες ζημιές περιλαμβάνουν τις νότιες συνοικίες της πόλης: Εμίνονου, Φατίχ, Ζεϊτίνμπουρνού, Μπακίρκιοϊ, Μπαχτσελιεβλέρ, Κιουτσούκτσεκμετζέ και Άβτζιλαρ. Λιγότερο ευάλωτες περιοχές είναι το Καντίκιοϊ, η Μάλτεπε και η Καρτάλ, ενώ σημαντική ζημιά αναμένεται και σε περιοχές όπως ο Μπέγιογλου, ο Εγιούπ και η Μπαϊράμπασα.

Στην πρώτη του δήλωση, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε: «Μεταφέρω τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους πολίτες μας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».

Οι πολίτες έχουν προειδοποιηθεί να μην μπαίνουν σε κατεστραμμένα κτίρια, ενώ οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Ν. Χριστοδουλίδης: Υπάρχει μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια

Peristeri News

Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν εγκαινίασε «προεδρικό μέγαρο»

Peristeri News

Πρόστιμο στο TikTok για παράνομη αποστολή δεδομένων στην Κίνα

Peristeri News

Leave a Comment