PeristeriNews.gr
Τεχνολογία

Σε δράση κατά του εξτρεμισμού καλεί το Facebook



Τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αναλάβουν μια πιο ενεργητική προσέγγιση για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της ρητορικής μίσους, από την απλή διαγραφή σχολίων, υποστήριξε η επικεφαλής πολιτικής του Facebook Μόνικα Μπίκερτ.

«Ακόμα κι αν καταφέρναμε με απόλυτη επιτυχία να κρατούμε μακριά από την κοινότητά μας τον βίαιο εξτρεμισμό -και το ίδιο έκαναν και άλλες εταιρείες- γνωρίζουμε πως αυτό μόνο δεν αρκεί για να αλλάξει τις νοοτροπίες ή να σταματήσει η διάδοση του βίαιου εξτρεμισμού», υπογράμμισε η Μπίκερτ.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα σύστημα το οποίο χαρακτήρισε ως «αντίλογο», δηλαδή μία μαζική απάντηση στον εξτρεμισμό.

«Η καλύτερη λύση είναι ο καλός λόγος που κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται και να προκαλούν τις ιδεολογίες. Εμείς επικεντρωνόμαστε στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε ορισμένες από τις φωνές ώστε να αντιμετωπιστεί η ρητορική μίσους», δήλωσε η Μπίκερτ.

Το Facebook έχει συνάψει συνεργασία με το τμήμα Αντιμετώπισης του Βίαιου Εξτρεμισμού του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας με σκοπό τη χρηματοδότηση καμπανιών κατά του μίσους και του εξτρεμισμού, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Η πρωτοβουλία αυτή, με την ονομασία Peer to Peer: Challenging Extremism, προσκαλεί φοιτητές να σχεδιάσουν εκστρατείες στα ψηφιακά μέσα, οι οποίες θα έχουν στόχο την αλλαγή του τρόπου σκέψης ανθρώπων που παρασύρονται από εξτρεμιστικές ομάδες όπως νέο-ναζιστικές ή το ISIS.

Ο Μάθιου Ράις, επικεφαλής ψηφιακών μέσων του τμήματος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, συμφώνησε ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να καταφέρουν να εκλογικεύσουν τους ανθρώπους.

«Η κυβέρνηση δεν είναι η φωνή», είπε ο ίδιος, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «μεγάλο μέρος αυτής της ρητορικής προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να ενεργήσει σε αυτό το κομμάτι. Ο κόσμος δίνει δύναμη στους λαούς».

Ποιος παραδίδει αυτόν τον αντίλογο είναι μείζονος σημασίας υποστήριξε η Μπίκερτ.

«Θα πρέπει να είναι ένας αξιόπιστος ομιλητής. Κάποιος από την κυβέρνηση ή ένα ανώτερο στέλεχος κάποιας τεχνολογικής εταιρείας είναι πιθανό να μην έχουν απήχηση με τον ίδιο τρόπο όπως θα είχε η φωνή ενός νεαρού ατόμου μιλώντας στην κοινότητα συνομήλικών του», δήλωσε η ίδια.

Όπως επεσήμανε επίσης η Μπίκερτ, το Facebook χρησιμοποιεί ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο καθορίζει τις διαφορές μεταξύ των ειδήσεων για τον εξτρεμισμό και την πραγματική τρομοκρατική προπαγάνδα. Το σύστημα αυτό είχε αποκαλύψει τον Φεβρουάριο ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Καταλήγοντας στην ομιλία της η Μπίκερτ επεσήμανε ότι σε σύγκριση με τα αρνητικά, τα θετικά μηνύματα και αναρτήσεις έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο.

«Αν υποθέσουμε ότι κάνετε λάθος και ότι οι ιδέες σας είναι ανόητες τότε αυτό δεν συμβάλει στο να αλλάξει η νοοτροπία. Εάν όμως χρησιμοποιείτε χιούμορ είναι πιο πιθανό να επέλθει αλλαγή στην εκάστοτε κοινότητα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Όλοι οι Έλληνες είναι πλέον online

Peristeri News

Είναι ο σκληρός μου δίσκος χαλασμένος; Κατανοώντας τα σημάδια και τις λύσεις

Peristeri News

Χάκαραν σκούπες-ρομπότ

Peristeri News

Leave a Comment