Σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, όχι μόνο του τουρισμού, είχε στη Σάμο, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, όχι μόνο του τουρισμού, είχε στη Σάμο, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης. Ο υφυπουργός τόνισε ότι ο τουρισμός σε όλη τη χώρα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, ότι υπάρχει ένας νέος σχεδιασμός από πλευράς υπουργείου για τουρισμό, 365 μέρες το χρόνο σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές της Ελλάδας, μια άλλη αντίληψη τουριστικής προβολής της χώρας, για όλη την Ελλάδα με όλη την ιστορία και προβολή των εμπειριών που μπορεί να ζήσει κανείς μόνο στην Ελλάδα.
Τόνισε την ανάγκη επαφών και προσεγγίσεων με δημοσιογράφους σχετικούς με τον τουρισμό και τουριστικούς πράκτορες για ευμενή σχόλια, γίνεται προσπάθεια για τροποποιήσεις στο θέμα της βίζας γενικά και για την Τουρκία ειδικότερα, με την δημιουργία Visa’s Center που θα προωθεί ταχύτερα την διεκπεραίωση. Για το θέμα του Ξενία, υποσχέθηκε ότι θα περάσει στα χέρια του Δήμου σύντομα και δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με την όποια γραφειοκρατία γι αυτό. Είπε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες για ένταξη δρομολογίων εταιρειών χαμηλού κόστους προς την Ελλάδα. Στο θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ανέφερε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, κάνει προσπάθειες που θα καρποφορήσουν σύντομα για μειώσεις ναύλων, ενώ δήλωσε, ως νησιώτης κι αυτός υπέρμαχος, του μεταφορικού ισοδύναμου, σε απάντηση παρατήρησης ότι πρέπει όλες οι γραμμές προς τα νησιά να είναι επιδοτούμενες, όπως συμβαίνει για τις χερσαίες συγκοινωνίες και όχι μόνο οι άγονες.
Για τα προβλήματα της περιοχής ο δήμαρχος Φούρνων Γιάννης Μαρούσης μίλησε για την ακτοπλοϊκή σύνδεση, για την δημιουργία τουλάχιστον θυρίδας τράπεζας ή την αναβάθμιση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να πραγματοποιεί και τραπεζικές εργασίες. Ο αντιδήμαρχος Ικαρίας Γιώργος Κρητικός μίλησε για τις ιαματικές πηγές και το έργο προστασίας των πηγών στα Θέρμα, έργο που έχει κολλήσει. Ο αντιδήμαρχος Σάμου Νίκος Λύκος ζήτησε να αλλάξει η κατανομή των πιστώσεων και αντί με πληθυσμιακά κριτήρια να γίνεται με τον αριθμό των κλινών ανά νησί, για την κατάντια των ακαθάριστων και φέτος αρχαιολογικών χώρων, ενώ άλλοι ομιλητές επισήμαναν το σταμάτημα των έργων στο λιμάνι Μαλαγαρίου ώστε να προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου αναφέρθηκε στο Μουσείο Οίνου και στην μεταφορά των κρασιών με τα αεροπλάνα, μετά τα γνωστά μέτρα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε την υποστήριξη του υφυπουργού σε πρόταση που θα καταθέσει σύντομα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του γνωστού μηχανικού Βασ. Βασιλείου για οριοθέτηση του κυνηγιού εκτός και μακριά από τουριστικές μονάδες, αφού οι κυνηγοί φτάνουν να πυροβολούν ακόμη και δίπλα στο γήπεδο τένις, όπως είπε.
Αύξηση της τουριστικής κίνησης, ανακοίνωσε η ΥΠΑ
Αυξημένες κατά 132% ήταν οι αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο της Ρόδου τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, οι τουρίστες που ήρθαν με πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο ανήλθαν σε 67.692, ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι είχαν φτάσει τους 42.495. Τον Απρίλιο, δηλαδή, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 132,54%, ποσοστό που ήταν σίγουρα αναπάντεχο όσο και αν υπήρχε η αισιοδοξία για την εξέλιξη της κίνησης του μήνα.
Τον προηγούμενο μήνα οι υπηρεσίες της ΥΠΑ κατέγραψαν τις κινήσεις 945 αεροσκαφών, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός τους ήταν 436 και το έτος 2009 ήταν 558.
Η μεγάλη τουριστική κίνηση του Απρίλη οφείλεται και σε ένα βαθμό στο ότι φέτος συνέπεσε το Πάσχα των ορθόδοξων και των καθολικών, ενώ συνέβαλε στην εικόνα αυτή και η συνεχιζόμενη αναταραχή στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, που έστρεψε τους Ευρωπαίους τουρίστες σε πιο ασφαλείς χώρες.
Στα αξιοσημείωτα είναι το μεγάλο ποσοστό αύξησης στη γερμανική αγορά, η οποία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τη Ρωσία που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Συγκεκριμένα, η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 393%, ενώ από τη Γερμανία που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα κατά 271%.
Εμφανώς αυξημένο ήταν το τουριστικό ρεύμα από την Αγγλία, αλλά και από το Ισραήλ, σε ποσοστό 230%, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι και το τουριστικό ρεύμα από την Ιταλία.
Ειδικά για την ιταλική αγορά, θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία πέρσι δεν είχαμε καθόλου τουριστική κίνηση τον Απρίλιο, ενώ φέτος ήρθαν περίπου 5.500 επισκέπτες.
Οι μόνες χώρες οι οπ
οίες δεν ακολούθησαν την ίδια αυξητική πορεία ήταν η Νορβηγία και η Αυστρία, ενώ η Δανία κυμάνθηκε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Αντιθέτως, η κατάσταση στις γραμμές εσωτερικού δεν εξελίχθηκε καλά αφού η κίνηση σημείωσε μείωση της τάξης του 7,76%. Το Πάσχα φαίνεται ότι τα ταξίδια περιορίστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα τον προηγούμενο μήνα να έρθουν στη Ρόδο 29.475 άτομα, ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι ήρθαν 31.953 άτομα.