Δεν θα αλλάξει μονάχα πρόσωπα στον επόμενο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και δομές!
Δεν θα αλλάξει μονάχα πρόσωπα στον επόμενο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και δομές! Τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση για ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα, αναμένεται στην επόμενη αναδόμηση της κυβέρνησης να καταργήσει αρκετά υπουργεία και να συγχωνεύσει κάποια άλλα, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των χαρτοφυλακίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα αποτελείται από έντεκα έως δώδεκα υπουργούς.
Το παρόν σχήμα έχει δεκαέξι υπουργούς, πέντε αναπληρωτές υπουργούς και είκοσι πέντε υφυπουργούς, σύνολο σαράντα έξι μέλη! Με άλλα λόγια, σχεδόν ένας στους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέχει χαρτοφυλάκιο!
Οι αλλαγές στα πρόσωπα και τις δομές δεν προβλέπεται να ανακοινωθούν πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας στη Βουλή, που θα γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Αμέσως μετά, όμως, ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για τον επόμενο ανασχηματισμό.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα βασίζεται στα πλεονεκτήματα της χώρας μας, όπως είναι ο τουρισμός (που φέρεται να έχει αυτόνομο υπουργείο, παρά τα ολιγάριθμα χαρτοφυλάκια), η ναυτιλία και το περιβάλλον.
Ειδικότερα, η εισήγηση που μελετά ενδελεχώς τις τελευταίες ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου έχει το εξής σχήμα:
Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων (στο οποίο θα συγχωνευτούν τα υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Ανάλογο υπερ-υπουργείο σχεδίαζε και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά δεν το εφάρμοσε στην πράξη). Θα διαθέτει αναπληρωτή υπουργό Πολιτικής Προστασίας και αναπληρωτή υπουργό Αυτοδιοίκησης.
Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων, που θα διαθέτει αναπληρωτή υπουργό Φορολογίας και αναπληρωτή υπουργό Δαπανών.
Υπουργείο Ανάπτυξης (στο οποίο θα συγχωνευτούν το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς επίσης και ό,τι αφορά τις υποδομές και τη βιομηχανία). Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο θα διαθέτει και αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.
Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων (που θα έχει τις αρμοδιότητες του νυν υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης). Το χαρτοφυλάκιο θα διαθέτει αναπληρωτή υπουργό Εργασίας.
Υπουργείο Περιβάλλοντος (το νυν υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής). Θα διαθέτει αναπληρωτή υπουργό Χωροταξίας.
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Υπουργείο Εξωτερικών, με αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού – χωρίς, όμως, το κομμάτι του τουρισμού). Στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο θα υπάρχει και αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού.
Υπουργείο Ναυτιλίας (θα αποσπάσει το κομμάτι της ναυτιλίας από το νυν υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και όλο το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και Ναυτιλίας).
Υπουργείο Τουρισμού (θα πάρει το εν λόγω τμήμα από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού).
Υπουργείο Επικρατείας.
Οπως παρατηρείται, στο νέο σχήμα δεν θα υπάρχει ούτε ένας υφυπουργός! Η πράξη έχει δείξει πως ως θεσμός δεν προσφέρει τα αναμενόμενα, αφού οι αρμοδιότητες του εκάστοτε υφυπουργού ενίοτε σχετίζονται με αυτές ενός γενικού ή ειδικού γραμματέα υπουργείου.