Μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η εξέλιξη αυτή κάμπτει έως έναν βαθμό τις ανησυχίες για εισβολή μέσα στα επόμενα 24ωρα και είναι ουσιαστικά η πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση, που άρχισε στα τέλη του 2021.
«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους» δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονατσένκοφ. Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο είχε αναπτυχθεί περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, γεγονός που είχε σημάνει συναγερμό στο Κίεβο, αλλά και στο ΝΑΤΟ.
Ράλι στις αγορές
Μία μεγάλη ανάσα ανακούφισης ακούγεται σήμερα στις αγορές εν μέσω ενδείξεων αποκλιμάκωσης στην ουκρανική κρίση. Οι μετοχές επιδίδονται σε ράλι και οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν, μετά και τις δηλώσεις εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα επιστρέφουν στις βάσεις τους. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία απομακρύνει – προς το παρόν- τους φόβους για μία ρωσική εισβολή μέσα στα επόμενα 24ωρα.
«Οι μονάδες της Νότιας και Δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Να θυμίσουμε ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, γεννώντας φόβους για μία επιθετική κίνηση, αν και επανειλημμένα απέρριπτε τα σενάρια εισβολής.
Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου. Υψηλές είναι οι προσδοκίες και από τη συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Μένει να φανεί εάν ο Γερμανός ηγέτης θα γίνει ο «game changer», αποδεικνύοντας ότι η Γερμανία εκτός από μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη είναι και ισχυρή γεωπολιτικά.
Οι επενδυτές ποντάρουν πάντως στα θετικά σύνορα με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ανοίγουν σήμερα με σημαντική άνοδο. Στις 11:00 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 1,25%. Οι βασικοί δείκτες σε Φραγκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο και Μιλάνο καταγράφουν άνοδο της τάξης του 1,2% με 1,3%.
Παρόμοια είναι η εικόνα που δίνουν και τα futures των αμερικανικών μετοχών. Ο Dow Jones αναμένεται να ανοίξει με άνοδο 310 μονάδων (0,9%), ενώ τα futures θέλουν τους S&P 500 και Nasdaq 100 στο +1,2% και +1,6% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι και αργά χθες το βράδυ λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς «μαζεύτηκαν» οι απώλειες με τον Dow να κλείνει με πτώση μόλις 0,5%. Στο -0,4% έκλεισε ο S&P 500 ενώ ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει έως και 1,2%. Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ το πετρέλαιο είχε κάνει άλμα σε νέα υψηλά 8 ετών. Σήμερα το μπρεντ υποχωρεί κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό στα 94 δολάρια, ενώ σε τροχία πτώσης βρίσκεται και η τιμή του φυσικού αερίου.