PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία



Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαλόγου με τους πρυτάνεις, τους εκπροσώπους των καθηγητών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαλόγου με τους πρυτάνεις, τους εκπροσώπους των καθηγητών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο διάλογος άρχισε, στους Δελφούς, παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος περιέγραψε το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης στον τόπο, θέτοντας τους βασικούς άξονες των αλλαγών, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου εξειδίκευσε τις προτάσεις για τον νέο μοντέλο πανεπιστημίων και ΤΕΙ που χρειάζεται ο τόπος.

Ο Γ. Παπανδρέου, προανήγγειλε αλλαγή του τρόπου εισαγωγής σε πανεπιστήμια και όχι σχολές ή τμήματα και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, ακόμα και καταργήσεις.

Επέμεινε στην ανάγκη εξωστρέφειας των πανεπιστημίων και διεθνοποίησής τους ώστε να μπορούν να δέχονται καθηγητές αλλά και φοιτητές από το εξωτερικό και μίλησε για μεγαλύτερη ελευθερία των ίδιων των ιδρυμάτων που θα φύγουν πλέον από το σημερινό μοντέλο, αφού θεωρείται πολύ σημαντική η όσο γίνεται μεγαλύτερη αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων.

Η υπουργός Παιδείας, από την πλευρά της, μίλησε για τις αλλαγές στην οργάνωση των σπουδών, τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών, τον τρόπο διδασκαλίας και διανομή των συγγραμμάτων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συγγράμματος.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα , έκανε λόγο για «”γκρικ στατίστικς” και στην παιδεία. Στο διάλογο που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί για τρεις μήνες κάλεσε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς.

“Δίνουμε τη μάχη των μαχών. Τη μητέρα των μαχών. Είμαστε έτοιμοι, διότι αλλαγή στην παιδεία σημαίνει αλλάζουμε την Ελλάδα”, υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Την εμπειρία τους από τα δικά τους συστήματα εξέθεσαν τόσο ο υπουργός Έρευνας της Πορτογαλίας κ. Γκάγκο ο οποίος πρόσφατα ηγήθηκε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στον τόπο του και ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Ανδρέας Δημητρίου.

Ο διάλογος θα διαρκέσει τρεις μήνες και σε αυτό θα συμμετάσχουν τόσο οι πανεπιστημιακοί, ολόκληρη η Ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές, φοιτητές σπουδαστές αλλά και οι πολίτες. Επίσης θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων.

Τον Ιανουάριο αναμένεται το νομοσχέδιο με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα το 2013-2014 που θα αλλάξει και το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει ” ουσιαστικά και άμεσα την Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της, διότι ούτε το “Νέο Σχολείο” είναι σήμερα υπαρκτό, ούτε για το “Νέο Πανεπιστήμιο” υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις που θα μας έκαναν αισιόδοξους”.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης « δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ξεδιάντροπη είσοδος των επιχειρήσεων στη διοίκηση, στη δομή και στο περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αντίθετα το κόμμα του ΛΑΟΣ , σημειώνει ότι “η μεταφορά της διοίκησης των ΑΕΙ από τους καθηγητές σε “managers” δεν θα βλάψει αλλά θα ωφελήσει τα πανεπιστήμια”.

Για “μετατροπή του δημόσιου ακαδημαϊκού πανεπιστημίου σε αγοραίο μηχανισμό παροχής υπηρεσιών κατάρτισης”, κάνει λόγο ο ΣΥΝ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Peristeri News

ΠΑΣΟΚ: Στις συντάξεις δίνεται αύξηση 2,4%, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο 2,7%

Peristeri News

Επέστρεψε στην ΚΟ της ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης

Peristeri News

Leave a Comment