Η τρόικα εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο να παραδέχεται ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι βαθύτερη και ότι το 2011 θα κυμανθεί τελικά στο 3,8% έναντι 3% που ήταν η πρόβλεψη.
Η τρόικα εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο να παραδέχεται ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι βαθύτερη και ότι το 2011 θα κυμανθεί τελικά στο 3,8% έναντι 3% που ήταν η πρόβλεψη.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έκθεσής της Τρόικας για τον πρόσφατο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση, θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.
Παραδέχεται επίσης ότι η ανάπτυξη, η οποία σύμφωνα με τα σχέδια της θα έρθει το 2012, δεν θα είναι τελικά 1,1%, όπως οι σοφοί της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είχαν προβλέψει, αλλά ασθενική καθώς θα κινηθεί μόλις στο 0,6%.
«Η χρηματοδοτική στρατηγική χρειάζεται να επανεξεταστεί, δεδομένου του ότι απέχει πολύ η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δανεισμού το 2012, το πρόγραμμα προσαρμογής είναι σήμερα υποχρηματοδοτημένο», σημειώνεται στην έκθεση, σύμφωνα με το Reuters.
«Η επόμενη αποδέσμευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει, έως ότου επιλυθεί το ζήτημα της υποχρηματοδότησης αυτής», αναφέρεται στην έκθεση.
Εντωμεταξύ σε δηλώσεις του μετά το έκτακτο Eurogroup, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τόνισε: “Αναγνωρίζουμε τη σημαντικό πρόδο της ελληνικής κυβέρνησης στη δημοσιονομική εξυγίανση αν και η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και ευρύτερα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει απαραίτητη”.
Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι συμμερίζεται, ο ίδιος και το Eurogroup, την άποψη της τρόικας ότι η αυστηρή υλοποίηση θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της ασφάλειας και της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα.
Νωρίτερα με άλλο τηλεγράφημά του με τίτλο «περιορισμένη χρεοκοπία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων» το Reuters αναφερόταν σε σχέδια της ΕΚΤ για ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, μέχρι και επτά ετών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο αν και η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι αντίθετη σε μία μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων – αφού και η ίδια διαθέτει ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 45 δισ. – εξετάζει ένα σενάριο, με βάση το οποίο οι διεθνείς οίκοι θα κατέτασσαν την Ελλάδα σε μερική ή «επιλεκτική» χρεοκοπία. Μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιούσε τις επιπτώσεις στις χρηματαγορές, αλλά και στον ισολογισμό της ΕΚΤ.