Σε ήπιους σχετικά τόνους διεξήχθη η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου πολιτών από την Ραφήνα, το Μάτι, το Μαραθώνα καθώς και των δημάρχων Μαραθώνα, Λαυρεωτικής, Κηφισιάς, Ραφήνας κ. κ. Ηλ Ψηνάκη, Δημ. Λουκά, Γ.Θωμάκου, Βαγ. Μπουρνού και του προκάτοχου του, Βασ. Πιστικίδη.
Η συζήτησε άνοιξε με την τοποθέτηση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, η οποία αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα, αναφέρθηκε αφενός στα πεπραγμένα της Περιφέρειας εκείνη τη «μοιραία Δευτέρα», αφετέρου στις δράσεις της Περιφέρειας για τη επούλωση των πληγών στις πυρόπληκτες περιοχές της Αν. Αττικής. Παράλληλα αναφέρθηκε σε προτάσεις της Περιφέρειας, που συμβάλλουν στο νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Σγουρός, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη Ρένα Δούρου για σωρεία λαθών και κακών εκτιμήσεων. Τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν φαίνεται να αξιολόγησε σωστά τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το δελτίο της Πολιτικής Προστασίας, αν και τα μηνύματα είχαν ληφθεί ήδη από τις πυρκαγιές του 2017, που ήταν οι δεύτερες χειρότερες της δεκαετίας, και ακόμη από τις συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων ήταν ορατές οι ελλείψεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των δασαρχείων και των δήμων, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης.
Ακόμη ζήτησε στοιχεία για την επικοινωνία που υπήρξε ανάμεσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Περιφέρεια Αττικής την 23η Ιουλίου και για το εάν είχε δοθεί εισήγηση εκκένωσης στο Μάτι και, αν ναι, από ποιον, σε ποιον και πότε, προσθέτοντας ότι η σύγκληση του συντονιστικού οργάνου στις 8 το βράδυ, όταν η πυρκαγιά είχε ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο, είναι χαρακτηριστική ένδειξη της ανοργανωσιάς και του αλαλούμ που επικράτησε, καθώς την ίδια ώρα ο κόσμος ήταν εγκλωβισμένος στις παραλίες και αναζητούσε διέξοδο διαφυγής.
Ο εκπρόσωπος της προσκείμενης στην ΝΔ παράταξη, Βασίλης Κορομάντζος, άσκησε κριτική στη διοίκηση κατηγορώντας την ότι δεν έχει προχωρήσει «σε κανένα έργο υποδομής πλην του Φαληρικού Όρμου». Με την σειρά του, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Μανουσογιαννάκης μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη «άμεσης υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στα καμένα».
Η Ρένα Δούρου εισηγήθηκε στο Σώμα την άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, για τη στήριξη των πυροπλήκτων. Επίσης, ζήτησε την άμεση ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων για την «αναμόρφωση του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτήν».
Η Ρένα Δούρου, αφού περιέγραψε αναλυτικά το χρονικό των ενεργειών της διοίκησης της Περιφέρειας κατά την 23η Ιουλίου, επανέλαβε ότι η Περιφέρεια δεν έχει επιχειρησιακό ρόλο, αλλά υποβοηθητικό του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος.
Τόνισε ότι «δεν υπήρξε καμία εισήγηση από την πυροσβεστική για οργανωμένη, προληπτική απομάκρυνση», αποδίδοντας τη «σύγχυση μεταξύ των εννοιών για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών με αυτήν της εκκένωσης» στην προσπάθεια ορισμένων «να κατασκευάσουν εξιλαστήρια θύματα και ενόχους, και να δημιουργήσουν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν».
«Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση να ζητούνται σήμερα ευθύνες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακριβώς από εκείνους των οποίων οι ιδεολογικές τους μήτρες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την καταστροφή της 23ης Ιουλίου» πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Τους ίδιους χαρακτηρισμούς απέδωσε και σε εκείνους «που έθρεψαν τη λογική των αυθαιρέτων και σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα», όπως και σε εκείνους «που ζητούσαν να εξαιρεθεί το Μάτι από τους δασικούς χάρτες» κι εκείνους που «μπάζωσαν τα ρέματα».
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία περί απουσίας της ιδίας από το μέτωπο της φωτιάς, η περιφερειάρχης την χαρακτήρισε «παραπλανητική», γιατί όπως σημείωσε, αυτό που υπονοεί είναι η απουσία από τις κάμερες και τα τηλεπαράθυρα.
«Απουσία», πρόσθεσε, στην οποία αναφέρεται και η κατηγορία περί μη επίσκεψης του χώρου της τραγωδίας. «Λες και είναι υποχρεωτικό η επίσκεψη αυτή να έχει γίνει υπό το φως των προβολέων».
Η περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «το μεγάλο στοίχημα- πρόκληση για την Περιφέρεια, είναι η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων υποδομής […] όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα στη Μάνδρα όπου δουλεύουν οι μπουλντόζες».
Επεσήμανε δε, ότι «πρέπει αυτή η τραγωδία να γίνει η αφετηρία για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Χωρίς αλληλοεπικαλύψεις γραφειοκρατία. Να μάθουμε από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με χώρες που έχουν προχωρημένη τεχνογνωσία και εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις “φυσικών καταστροφών”. Να οικοδομήσουμε ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης».