Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 24 Απριλίου.
Επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης ορίστηκε ο γενικός γραμματέας του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι VMRO-DPMNE, Έμιλ Ντιμτρίεφ.
Στην ψηφοφορία ήταν παρόντες 81 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί η Βουλή. Υπέρ της υπηρεσιακής κυβέρνησης ψήφισαν 72 βουλευτές ενώ εννέα βουλευτές ψήφισαν «παρών». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από τη συνεδρίαση της Βουλής.
Οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης του 36χρονου Έμιλ Ντιμιτρίεφ είναι οι ίδιοι με αυτούς της κυβέρνησης της οποίας ηγούνταν ο κ. Γκρούεφσκι.
Προηγουμένως, το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Γκρούεφσκι ανακοίνωσε ότι το VMRO-DPMNE αποφάσισε να διεξαχθούν οι εκλογές στις 24 Απριλίου, ώστε η χώρα να εξέλθει από την πολιτική κρίση και να προχωρήσει μπροστά. Ο κ. Γκρούεφσκι επικαλέστηκε τη συμφωνία των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ από τον προηγούμενο Ιούλιο, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Απρίλιο, για την εκτόνωση της πολύμηνης πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Αμέσως μετά, η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε την παραίτηση του κ. Γκρούεφσκι από το πρωθυπουργικό αξίωμα της χώρας, μετά από δικό του αίτημα, και στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέθεσε στον Έμιλ Ντιμιτρίεφ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο τελευταίος παρουσίασε στη Βουλή το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.
Επίσης, η Βουλή αποφάσισε τη διάλυσή της στις 24 Φεβρουαρίου, προκειμένου να τηρηθεί η πρόβλεψη για τη διάλυση του νομοθετικού σώματος 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.
Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές και προειδοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου εάν δεν εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι.
Παράλληλα, ζήτησε να ψηφιστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι στον τρόπο λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.