Σε περικοπές στους αριθμούς των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας προτίθεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τη φετινή χρονιά.
Σε περικοπές στους αριθμούς των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας προτίθεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τη φετινή χρονιά, παράλληλα με το τέλος στις ανεξέλεγκτες μετεγγραφές φοιτητών, γράφει το “Έθνος”.
Η μείωση θα αφορά εισακτέους από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις -που ξεκινούν στις 12 Μαΐου- και στοχεύει στις κεντρικές σχολές με μεγάλη ζήτηση, αλλά και στα τμήματα χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας
Η ανακοίνωση του τελικού αριθμού των εισακτέων, η οποία έχει καθυστερήσει σχετικά, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά τρεις ομάδες σχολών. Η πρώτη σχετίζεται με τις κεντρικές σχολές και ενδεχομένως και ορισμένες περιζήτητες με υψηλή βάση, οι οποίες έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια υπερβολικό αριθμό εισακτέων από μετεγγραφές. Η δεύτερη ομάδα σχετίζεται με τα τμήματα που έχουν χαμηλή “ζήτηση” από την αγορά εργασίας λόγω κορεσμού, με την τρίτη ομάδα να περιλαμβάνει τα τμήματα με μικρή ζήτηση από τους εισακτέους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, φέτος οι πρόεδροι των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, στις προτάσεις που κατέθεσαν προς το υπουργείο Παιδείας, έχουν ζητήσει μείωση στους εισακτέους, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 50%. Βέβαια, στελέχη του υπουργείου που ασχολούνται με τη διαδικασία των πανελλαδικών, υποστηρίζουν ότι δεν θα υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις στο ακέραιο, αλλά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και σίγουρα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Παράλληλα, σημαντικές αλλαγές αναμένονται στο καθεστώς των μετεγγραφών, καθώς εφεξής όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.), θα εγγράφονται απευθείας στις σχολές που δηλώνουν στο μηχανογραφικό μέσω επιπλέον θέσεων που θα προβλέπονται γι’ αυτούς.
Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν θα έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής αλλά θα μπορούν να εγγράφονται σε επιπλέον ποσοστό θέσεων, το οποίο θα προσδιορίζεται για κάθε τμήμα από το υπουργείο Παιδείας, με την κατάταξη να γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια. Για τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο, καθώς αν μία οικογένεια έχει εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ, το παιδί της δεν θα μπορεί να διεκδικεί τις θέσεις που αναλογούν στις ειδικές κατηγορίες. Το ποσό πάντως του οικογενειακού επιδόματος ίσως ανέβει, καθώς υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από την ομοσπονδία πολυτέκνων.
Ο συνολικός αριθμός των πρόσθετων θέσεων, όπως έχει τονίσει το υπουργείο, δεν θα ξεπερνά το 20% από τον αρχικό αριθμό που προβλέπεται για όλους τους υποψηφίους.
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη για τις μετεγγραφές, όσοι δικαιούνταν μέχρι σήμερα ελεύθερη μετεγγραφή σε ίδρυμα που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους, θα μπορούν -αν δεν πληρούν τα βαθμολογικά κριτήρια- να εγγραφούν σε κάποιο βαθμολογικά υποδεέστερο τμήμα.
Τέλος, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων των πανελλαδικών, αφού με σχετική φετινή ρύθμιση, όσοι δεν επιθυμούν να εισαχθούν στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν μόνο στις ενδοσχολικές εξετάσεις προκειμένου να πάρουν το απολυτήριο και δεν θα χρειαστεί να διαγωνιστούν στις πανελλαδικές.