Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκο Ανδρουλάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν που γίνεται από όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης το 2021. Η ημερομηνία αποφασίστηκε ύστερα από επικοινωνία των δύο πολιτικών γραφείων, το απόγευμα της Δευτέρας. «Καλώς τον. Πώς είσαι;» είπε υποδεχόμενος τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια τον ρώτησε τι θα ήθελε να τον κεράσει με τον κ. Ανδρουλάκη να απαντά: «Ντολμαδάκια…».
«Είμαστε στην ώρα μας. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Χαίρομαι που μας δίνεται η ευκαιρία για αυτήν την συνάντηση, να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και να συζητούμε με ειλικρίνεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον σύντομο διάλογό τους μπροστά στις κάμερες.
Ο διάλογός τους
Μητσοτάκης: Με ρώτησαν τι θα κεράσω.
Ανδρουλάκης: Ντολμαδάκια.
Μητσοτάκης: Πράσινο τσάι που πίνω και εγώ πολύ.
Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης ρώτησε τον πρωθυπουργό για το ταξίδι του στη Μεγάλη Βρετανία με τον κ. Μητσοτάκη να απαντάει πως «πήγε καλά και ήταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση. Γνωρίζω καλά τον Βρετανό πρωθυπουργό, αλλά τώρα είχα την ευκαιρία να τα πούμε εφ’ όλης της ύλης. Αναμένουμε εξελίξεις». Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για τη θεσμική ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μητσοτάκης: «Χαίρομαι πολύ που μας δίνεται η ευκαιρία για αυτή τη συνάντηση. Συγχαρητήρια, είστε επίσημα πολιτειακός παράγοντας. Δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με κυβέρνηση, μπορούμε να έχουμε επικοινωνία και να συζητούμε με ειλικρίνεια. Χρειάζεται, αυτό επιβάλλουν οι καιροί».
Ανδρουλάκης: «Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Για το ΠΑΣΟΚ είναι εθνικός στόχος η επιστροφή των γλυπτών. Και η Μελίνα το πάλεψε. Το ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει, όπως μπορεί. Η συναίνεση και με την εμπειρία της Ευρωβουλής, είναι ο μόνος τρόπος να προχωράμε μπροστά, αλλά με διάλογο, ο καθένας από τη δική του ιδεολογική οπτική. Έχουμε καταθέσει προτάσεις αυτές τις ημέρες που έχουν ενδιαφέρον σε πολλά πεδία».
Πώς κανονίστηκε
Η συνάντηση αυτή έχει στόχο την προώθηση της συναίνεσης σε σημαντικά ζητήματα εντός του Κοινοβουλίου. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να ανταλλάξουν απόψεις για μείζονα ζητήματα της χώρας, λίγο πριν ξεκινήσει η μετωπική σύγκρουση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2025.
Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωκε αυτή τη συνάντηση, από την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2021 αλλά δεν πραγματοποιήθηκε καθώς το 2022 δημοσιεύτηκε η υπόθεση των υποκλοπών.
Στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στις 13 Οκτωβρίου 2024 στον κ. Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ του είχε απευθύνει πρόσκληση να συναντηθούν. Έτσι, το ραντεβού κλείστηκε με το ΠΑΣΟΚ που είναι πλέον στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για μια θεσμική συνάντηση με βασικό ζητούμενο την αποκατάσταση της θεσμικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στόχος να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τα μείζονα ζητήματα και να αναζητηθεί σε βάθος χρόνου κοινός τόπος για κρίσιμα θέματα που αφορούν την πορεία της χώρας
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε πρώτη φάση επιθυμεί να ακούσει τον κ. Ανδρουλάκη και να απαντήσει στα θέματα που θα του θέσει ή επιθυμεί να ενημερωθεί.
Πρόκειται κυρίως για μία αναγνωριστική πρώτη επαφή των δύο πολιτικών αρχηγών.
Νίκος Ανδρουλάκης: Η συναίνεση χρειάζεται δύο
«Η συναίνεση χρειάζεται δύο, να κάνει η κυβέρνηση τα βήματά της και η αντιπολίτευση τα δικά της» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την ακρίβεια, τα εθνικά ζητήματα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και το θέμα των τραπεζών, ενώ υπήρξε σύμπτωση στο να ιδρυθεί εθνική αρχή καταναλωτών, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ και εθνική επιτροπή για το δημογραφικό, αξιοποιώντας έρευνες και μελέτες που έχουν ήδη κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες.