Πρόστιμο-μαμούθ, ύψους πέντε δισ. δολαρίων ενέκριναν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εναντίον του Facebook, στο πλαίσιο της έρευνας για παραβίαση προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
‘Οπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) είχε ανοίξει έρευνα μετά τις κατηγορίες ότι είχαν περιέλθει παράνομα στην κατοχή της Cambridge Analytica τα δεδομένα έως και 87 εκατ. χρηστών του Facbook. Ο εξωδικαστικός διακανονισμός εγκρίθηκε από την FTC και προβλέπει την επιβολή προστίμου από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ορισμένοι βουλευτές των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον καταδίκασαν προτεινόμενο πρόστιμο, κρίνοντας το μικρό και ανεπαρκές.
Η FTC αναμένεται να συμπεριλάβει στον διακανονισμό και άλλους περιορισμούς αναφορικά με τον τρόπο που η πλατφόρμα θα μεταχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, σύμφωνα με την «WSJ». Η εφημερίδα ανέφερε ότι η ψηφοφορία των μελών της ρυθμιστικής αρχής ακολούθησε τις κομματικές γραμμές, με τρεις Ρεπουμπλικανούς να ψηφίζουν υπέρ και δύο Δημοκρατικούς να την καταψηφίζουν.
Ο διακανονισμός, εάν εγκριθεί, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί από ομοσπονδιακή υπηρεσία για παραβίαση νομοθεσίας και κανονισμών
Η FTC και το Facebook αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σισιλίν, πρόεδρος μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα αντιμονοπωλιακών κανονισμών, χαρακτήρισε το πρόστιμο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων «ένα χριστουγεννιάτικο δώρο, πέντε μήνες πριν τα Χριστούγεννα».
«Αυτό το πρόστιμο είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι των ετήσιων εσόδων του Facebook. Δεν θα τους αναγκάσει να ξανασκεφτούν την ευθύνη τους για την προστασία των δεδομένων των χρηστών», τόνισε ο Σισιλίν.
Τα έσοδα του Facebook για το πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους ήταν 15,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη 2,43 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη αυτά θα ήταν μεγαλύτερα, αν το Facebook δεν έβαζε στην άκρη 3 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόστιμο στην FTC.
Ενώ η συμφωνία διώχνει έναν σημαντικό πονοκέφαλο για την Facebook, η εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περαιτέρω πιθανές έρευνες για αντιμονοπωλιακές παραβάσεις, καθώς η FTC και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν αναλάβει μια ευρεία αναθεώρηση του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ.
Επίσης η εταιρεία δέχεται και τη δημόσια κριτική από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και από άλλους για τα σχέδια της για το κρυπτονόμισμα Libra. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να σταματήσει το σχέδιο της Facebook για το κρυπτονόμισμα έως ότου απαντηθούν οι ανησυχίες που σχετίζονται με ζητήματα όπως τα προσωπικά δεδομένα και το ξέπλυμα χρήματος.
Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, το οποίο αμαύρωσε τη φήμη της εταιρείας, καθώς και η ρητορική μίσους και οι ψευδείς πληροφορίες που διασπείρονται στο Facebook, έχουν δώσει αφορμή σε πολλούς, από την υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μέχρι και τον συνιδρυτή του Facebook Κρις Χιουζ να ζητούν από την κυβέρνηση να αναγκάσει τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πουλήσει το Instagram που αγόρασε το 2012 και το WhatsApp που αγόρασε το 2014.