Με προσκλητήριο ενότητας προς τους πολίτες, ψηφοφόρους, φίλους και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος τη δύσκολη προσπάθεια να ανασυγκροτήσει το άλλοτε κραταιό κόμμα.
Με προσκλητήριο ενότητας προς τους πολίτες, ψηφοφόρους, φίλους και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος τη δύσκολη προσπάθεια να ανασυγκροτήσει το άλλοτε κραταιό κόμμα.
Σε μια συνέντευξη ποταμό, που θεωρητικά μπορεί να χαρακτηριστεί «προεκλογικού» χαρακτήρα ενόψει της ανάδειξής του από τις εσωκομματικές εκλογές της 18ης Μαρτίου ως 4ου κατά σειράν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε το όραμά του για το Κίνημα.
Αναγνώρισε λάθη του παρελθόντος, ζήτησε και πάλι συγγνώμη από τους πολίτες που πλήττονται από την οικονομική πολιτική, υπεραμύνθηκε αυτής της πολιτικής ως της μοναδικής διεξόδου από την κρίση, αλλά κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν του πρώτου Μνημονίου.
Με ελάχιστο χρόνο μπροστά του μέχρι τις εθνικές εκλογές, ο κ. Βενιζέλος έδειξε να έχει επίγνωση της κατάστασης στην οποία παραλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ.
Παρ’ όλα αυτά, καθόρισε ως στόχο του κόμματος τη «νίκη» και την «πρώτη θέση» στις εκλογές, αλλά δεν άφησε πολλά περιθώρια για παρερμηνείες: είναι αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα στο ΠΑΣΟΚ.
Γι’ αυτό και απάντησε με πολύ διπλωματικό τρόπο σε ερώτηση σχετικά με τα σύμβολα, το όνομα κ.λπ. και κατά πόσον προτίθεται να τα διατηρήσει.
Ενδεικτική των προθέσεών του για αλλαγές παντού θεωρείται η επιλογή του να δώσει τη συνέντευξη Τύπου σε λευκό φόντο με μια πράσινη ευθεία γραμμή, η οποία διακοπτόταν από το μήνυμα της επανεκκίνησης με τη λέξη: «Αρχίζουμε». Απουσίαζαν παντελώς ο κλασικός πράσινος ήλιος, όπως και η λέξη ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το προσκλητήριο που απηύθυνε στους πολίτες να μετάσχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής ως μια ευκαιρία να καταγραφούν η ενότητα, η πρόθεση για ανανέωση και η υπευθυνότητα.
Καλώ όλους τους φίλους μας, είπε, να έρθουν «να ξανασφίξουμε τα χέρια». Το προσκλητήριο απευθύνθηκε σε όλο το φάσμα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, τονίζοντας: «Ελπίζω ότι η απάντηση που θα δοθεί την Κυριακή θα είναι καθαρή απάντηση που δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες».
Ανέφερε ότι θα στηθούν πολλές κάλπες σε όλη την Ελλάδα για τις εσωκομματικές εκλογές γιατί, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συσπείρωση και αναπτέρωση του ηθικού. Υπολογίζεται ότι θα στηθούν περί τις 1.000 κάλπες σε έδρες δήμων, γραφείων Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και φορέων.
Εσπευσε να καταρρίψει τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τη μεθαυριανή εκλογή και τα πιθανά επεισόδια που μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Οπως είπε, «πρέπει να σπάσουμε αυτό τον φραγμό που πάνε μας βάλουν, της σιωπής και της ακινησίας. Δεν πρέπει να φοβηθεί κανείς διαφόρους οπαδούς άλλων κομμάτων, οι οποίοι δυστυχώς εφαρμόζουν ακροδεξιές και φασιστικές πρακτικές, παρότι προέρχονται από την Αριστερά πολλοί από αυτούς, που θέλουν να καταστήσουν πεδίο βίαιης αντιπαράθεσης τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες».
Κατά τον κ. Βενιζέλο, «το νέο ΠΑΣΟΚ θα είναι λαϊκό, προοδευτικό, δημοκρατικό, ριζοσπαστικό». Και πρόσθεσε: «Εχω μια πεποίθηση για το πώς πρέπει να είναι το κόμμα. Τι σημαίνει ανοιχτό, δημοκρατικό, συλλογικό κόμμα. Τι σημαίνει αξιοκρατία, διαφάνεια, αυτοκάθαρση του πολιτικού συστήματος, να μην υπάρχει λαθρεμπόριο επιρροής από πουθενά, αλλά να υπάρχει μια δημοκρατία της ευθύνης».
Κυρίως όμως περιέγραψε το δίλημμα των εθνικών εκλογών, που όπως διαφάνηκε από τις απαντήσεις του θα πραγματοποιηθούν 29 Απριλίου ή 6 Μαΐου. Οπως ανέφερε, σε αυτές θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις της αλήθειας και της υπευθυνότητας με τις δυνάμεις που συγκροτούν ένα ποικίλο μέτωπο και τις χαρακτηρίζει η υποκρισία, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα.
Το επόμενο βήμα του ήταν να επιχειρήσει μια πρώτη περιχαράκωση του χώρου του ΠΑΣΟΚ που λεηλατείται από παντού και εξ αυτού του λόγου καταρρέει δημοσκοπικά. Επιτέθηκε κατά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλώντας τα «κόμματα της δραχμής», μίλησε με μάλλον απαξιωτικό τρόπο για τη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη κάνοντας λόγο για «συμπαθή Αριστερά» και εξαπέλυσε πυρά κατά του κύριου αντιπάλου του, της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατηγόρησε για διγλωσσία και μικροκομματική στάση απέναντι στο εθνικό πρόβλημα της χώρας.
Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα και πολύ περισσότερο κατά
τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αυτή η αντιπαράθεση θα ενταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις σε μια προσπάθεια να στεγανοποιηθεί ο χώρος. Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί και η προαναγγελία από τον ίδιο της επανένταξης στο ΠΑΣΟΚ όσων κατά καιρούς έχουν αποχωρήσει ή διαγραφεί από το κόμμα. Ανέφερε πάντως ότι κάθε περίπτωση (διαγραφέντος) θα εξεταστεί χωριστά.