Πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τη σύζυγό του απηύθηνε ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Hurriyet το οποίο επικαλείται δηλώσεις του.
«Κάλεσα τον Παναγιωτόπουλο στην Τουρκία με τη γυναίκα του όταν ήμασταν στις Βρυξέλλες», φαίνεται να είπε ο Ακάρ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στις 20 Οκτωβρίου. «Σκοπός της πρόσκλησης είναι να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά υποθέτω ότι υπάρχουν μερικοί [άνθρωποι] που ενοχλούνται από αυτό», πρόσθεσε.
Ο Ακάρ δήλωσε ότι είναι υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα, κάτι όμως που δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία. «Όμως, όταν λέμε διάλογος, ειρήνη και αδελφοσύνη, κάποιοι το βλέπουν αυτό ως αδυναμία. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», είπε. Στις δηλώσεις του επενάλεβε επίσης τις γνωστές θέσεις του κάνοντας λόγο για «παρανόμως» στρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά, ενώ υποστήριξε ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα προκύπτει όταν «κάποιοι άλλοι» μιλάνε για λογαριασμό των Ελλήνων.
Η τοποθέτηση Ακάρ ήρθε στον απόηχο δύο εξελίξεων: από τη μία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει με την πρόταση του Ρώσου ομολόγου Βλαντίμιρ Πούτιν για την συμφωνία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία- για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την αντίθεσή τους- και από την άλλη την είδηση ότι η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Tayfun, του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας της χώρας που αναπτύχθηκε με εθνικούς πόρους. Μάλιστα η Hurriyet αναφέρθηκε στην «ευρεία» κάλυψη της είδησης από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Γ. Οικονόμου: Δεν γνωρίζω να υπάρχει επίσημη πρόσκληση
Για τις πληροφορίες περί πρόσκλησης του Χουλουσί Ακάρ στον Έλληνα ΥΕΘΑ ερωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δεν γνωρίζω να υπάρχει επίσημη πρόσκληση» δήλωσε, προσθέτοντας πάντως πως η Ελλάδα είναι υπέρ της συζητησης και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.
«Βεβαίως είναι γνωστές οι θέσεις μας. Είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» έσπευσε να προσθέσει, τονίζοντας πως «η παρατατεταμένη πολιτική των προκλήσεων της Τουρκίας είναι εντελώς αδιέξοδη».
Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός ότι από την Πράγα και μετά και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ υπήρξε από την τουρκική πλευρά μια ένδειξη ότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι πρέπει να συζητάμε και να αφήσουμε στην άκρη τα περιβόητα «Μητσοτάκης γιοκ» κλπ.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κυρώσεων στη γειτονική χώρα είπε πως «έχει διαμορφωθεί με την έγκριση του ευρωπαϊκού συμβουλίου ένα πλαίσιο κυρώσεων που μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή εφόσον παραστεί ανάγκη και κριθεί σκόπιμο».