Δεδομένο θεωρείται πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί επίσημα η παράταση του lockdown στη χώρα, καθώς το σύστημα υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων lockdown, έχουν καταγραφεί 39.365 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 815 νέοι θάνατοι στη χώρα.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι εκτός ελέγχου και για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε η υπαίθρια υγειονομική μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.
Από την Παρασκευή, έχει δοθεί εντολή για άμεση επίταξη σε δύο ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι επιτάχθηκε ιδιωτική κλινική και στη Λάρισα.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός, εκτιμά πως η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά η πτώση που εμφανίζεται στον αριθμό των κρουσμάτων δίνει τον χρόνο για την ανάπτυξη νέων κρεβατιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, περίπου 1.500 υγειονομικοί είναι προσωρινά «εκτός μάχης» λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προειδοποίησε ότι αν χρειαστεί θα επιταχθούν και γιατροί.
Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε, συγκεκριμένα, ότι «δεν είναι ώρα για συνδικαλισμό» και προειδοποίησε ότι «αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και στην επίταξη γιατρών».
Προτεραιότητα στη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού αναμένεται να δοθεί στα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αγοράς.
Δύσκολη χαρακτήρισε τη λειτουργία της εστίασης ακόμα και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το άνοιγμα της αγοράς, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία».
Σε τρία βήματα η πιθανή άρση
Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, θα υπάρξουν τρία στάδια επιστροφής στην κανονικότητα.
Αναλυτικά τα στάδια:
- Η επανεκκίνηση των σχολείων (σ.σ. η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και αργότερα τα γυμνάσια και τα λύκεια).
- Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.
- Η επιστροφή της εστίασης με αυστηρές προδιαγραφές (μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική).
Οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα ανοίξει η αγορά αναμένεται να ληφθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, «αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει».
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.