Επανακάμπτει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», καθώς με την προσθήκη του έξτρα κονδυλίου των 375 εκατ. ευρώ ξεκινάει εκ νέου ο έλεγχος του στοκ που είχε συγκεντρωθεί στις τράπεζες.
Παράλληλα, αφού τηρηθεί μια άτυπη σειρά προτεραιότητας, θα ελεγχθούν και οι καινούργιες αιτήσεις που θα υποβάλλονται, σε μια προσπάθεια να χορηγηθούν έως 10.000 επιπλέον δάνεια για α’ κατοικία.
Τα κριτήρια ένταξης
Πάντως, για τις νέες εγκρίσεις που θα δοθούν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τυχόν τροποποιήσεις σε σχέση με τα κριτήρια ένταξης. Το ενδιαφέρον που υπήρξε από τους πολίτες ήδη από τις αρχές του περασμένου Απριλίου, όταν ξεκίνησε και επίσημα το πρόγραμμα, ήταν μεγάλο και εκτιμάται ότι θα υπάρξει και η ανάλογη συνέχεια. Οι σχετικές, οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου και ουσιαστικά θα αποτελούν επικύρωση όσων έχουν ήδη αποφασιστεί.
Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των αιτήσεων θα μπορεί να γίνεται απευθείας στην τράπεζα που θα επιλέγουν οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με την προσθήκη του νέου κονδυλίου, η συνολική στήριξη του προγράμματος θα ανέλθει στα 750 εκατ. ευρώ.
Οι αλλαγές που δρομολογούνται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και το νεοσύστατο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναμένεται να είναι οι εξής:
- Το κατώτατο δηλωθέν εισόδημα δεν πρέπει απαραίτητα να είναι 10.000 ευρώ. Αντίθετα, εφεξής θα παρέχεται η δυνατότητα να γίνεται προσμέτρηση και του όποιου τεκμαρτού εισοδήματος υπάρχει, ώστε να γίνει ο τελικός υπολογισμός.
- Η αρχική δέσμευση ότι το ακίνητο για το οποίο θα χορηγηθεί το δάνειο θα έπρεπε να είναι το λιγότερο 15 ετών, τροποποιείται. Εφεξής, το όριο των 15 ετών θα ισχύει από τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε η σχετική οικοδομική άδεια και μετά και όχι από τον χρόνο όπου η κατασκευή θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί.
- Ως επιλέξιμα είναι τα διαμερίσματα που δεν υπερβαίνουν τα 150 τ.μ. Όμως, σε αυτό το όριο δεν θα μπορούν να προσμετρηθούν στο εξής όσα τετραγωνικά έχουν καταγραφεί στο συμβόλαιο αγοράς είτε ως παραρτήματα είτε ως παρακολουθήματα.
Aύξηση ζήτησης
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια κατά το β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς καταγράφηκε και από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του συγκεκριμένου προγράμματος. Όμως, η υψηλή ζήτηση οδήγησε σε αύξηση και στις τιμές των ακινήτων που βρίσκονται εντός των κριτηρίων που έχουν τεθεί.
Αιτήσεις – εγκρίσεις Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που προκύπτουν από τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως τις 20 Ιουλίου δείχνουν ότι:
- Υποβλήθηκαν συνολικά 38.558 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 30.756, άρα ένα ποσοστό 80% έχει περάσει τη συγκεκριμένη διαδικασία.
- Έλαβαν προέγκριση 21.132 αιτήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 69% του συνόλου. Οι υπόλοιπες που απορρίφθηκαν διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί.
- Εγκρίθηκαν 4.644 δάνεια, αριθμός που ισοδυναμεί με το 22% του συνόλου. Έχει πραγματοποιηθεί η εκταμίευση των πρώτων 53 δανείων, με τον μέσο όρο ποσού έγκρισης να κυμαίνεται στα επίπεδα των 105.000 ευρώ.
- Υπάρχουν άλλες 3.168 αιτήσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό καθεστώς αξιολόγησης.
Με μέγιστο ύψος ποσού δανείου τα 150.000 ευρώ, έχει διαπιστωθεί ότι κατά, μέσο όρο, από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, ζητούνται ποσά στα επίπεδα των 125.000 ευρώ.
Από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί διαπιστώνεται ότι σχεδόν το 60% αφορά έγγαμους ηλικίας 25-39 ετών. Άλλο ένα 10% των αιτήσεων αφορά τρίτεκνους, που επιδιώκουν να αποκτήσουν άτοκο δάνειο, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα. Στην ηλικιακή ομάδα 35-40 ετών εντοπίζεται σχεδόν το 50% των αιτήσεων και με 28% ακολουθεί η κατηγορία 30-35 ετών. Σε επίπεδο μισθολογικής και εργασιακής κατάστασης, τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αιτήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα (84%) είναι μισθωτοί. Απ’ αυτούς, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (16%) προέρχεται από τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ κατά 10% δηλώνουν ότι είναι εκπαιδευτικοί.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr