Σε μία αγωνιώδη προσπάθεια αποκατάστασης του κέντρου της Αθήνας επιδίδεται η κυβέρνηση.
Σε μία αγωνιώδη προσπάθεια αποκατάστασης του κέντρου της Αθήνας επιδίδεται η κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος την απομάκρυνση των μεταναστών, την προσωρινή συγκέντρωσή τους σε κέντρα κράτησης και τελικά την επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσης.
Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, με ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώνει αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο συνεργάτες του, έχουν χαρακτηρίσει ως «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, όπως λένε, θα γίνει προσπάθεια να «ασφαλιστεί» και μία δεύτερη βόμβα, αυτή της κυκλοφορίας εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων όπλων που οι κακοποιοί χρησιμοποιούν πλέον με την παραμικρή αφορμή.
Το σχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη έχει την κωδική ονομασία «Αθηνά» για να συμβολίζει, όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου την προσπάθεια αναγέννησης του κέντρου της πρωτεύουσας, αλλά και τον βασικό στόχο που είναι ο επαναπατρισμός όσων βρίσκεται παράνομα στην Αθήνα.
Υπολογίζεται επισήμως ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 800.000 μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος. Από αυτούς οι 150.000 εισήλθαν στην χώρα το 2009, 135.000 το 2010 και 130.000 το 2011. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι από την Αστυνομία, ακόμη και δεν συνέτρεχαν λόγοι για να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Όμως ο πραγματικός αριθμός των αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στην χώρα μας παραμένει αδιευκρίνιστος, αφού πάρα πολλοί διαφεύγουν από τους υπολογισμούς των υπηρεσιών ασφαλείας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στα αστυνομικά σχέδια της κυβέρνησης αντιδρούν κόμματα, ανθρωπιστικές οργανώσεις και σύλλογοι μεταναστών, προτάσσοντας τον αυταρχικό χαρακτήρα των μέτρων, αλλά, από την άλλη πλευρά, δήμοι και περιφέρειες που δεν επιθυμούν την ίδρυση κέντρων υποδοχής στις επικράτειές τους.
Το επιχειρησιακό σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει:
– να δημιουργήσει τουλάχιστον έναν μεγάλο χώρο κράτησης σε κάθε περιφέρεια και τουλάχιστον τρεις στην Αττική. Οι χώροι αυτοί, μπορεί να είναι παλιά στρατόπεδα ή άλλες εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
– να ξεκινήσει επειγόντως επιχειρήσεις-σκούπα σε περιοχές όπου ζουν οι παράνομοι μετανάστες και να τους μεταφέρει σε ειδικό χώρο υποδοχής που λειτουργεί στον Έβρο. Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο σε πανεπιστημιακούς χώρους (Νομική-ΑΣΟΕΕ) με αποτέλεσμα να συλληφθούν 500 άτομα.
– Να εξαρθρώσει τα κυκλώματα παράνομων μικροπωλητών και παραεμπορίου που μαστίζουν τον εμπορικό κόσμο και το κέντρο της πόλης, καταστρέφοντας άμεσα τα κατασχεμένα εμπορεύματα.
– Άμεση καταγραφή και σφράγιση διαμερισμάτων όπου κατοικούν κατά δεκάδες οι παράνομοι μετανάστες, χωρίς τις πρέπουσες συνθήκες υγιεινής
– να ασκήσει πίεση σε πρεσβείες και προξενεία χωρών προέλευσης να χορηγήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα στους πολίτες τους, ώστε να γίνει δυνατή η επαναπροώθηση τους.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη δημιουργία κέντρων κράτησης ανά ηπειρωτική περιφέρεια, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην χρησιμοποιήσουν το θέμα για προεκλογικά οφέλη.
Ο υπουργός διευκρίνησε ότι όλοι οι παράνομοι θα φύγουν σταδιακά από την Ελλάδα, ενώ σχολιάζοντας τη στάση περιφερειαρχών που αρνούνται τα κέντρα φιλοξενίας, τόνισε ότι «το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αν δεν το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, θα υποστούμε τις συνέπειες».
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας θα συνεχιστούν για τον εντοπισμό μεταναστών χωρίς άδεια, αλλά και των χώρων στους οποίους διαμένουν και οι οποίοι αποτελούν εστίες μόλυνσης.
Υποχρεωτικά πιστοποιητικό υγείας για τους μετανάστες
Πιστοποιητικό υγείας θα πρέπει να έχουν όσοι μετανάστες εργάζονται στην Ελλάδα, τόνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Με Υγειονομική Διάταξη, προσδιορίζονται τα λοιμώδη νοσήματα που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθιερώνεται η υποχρεωτική παραπομπή στις υγειονομικές δομές της χώρας των πασχόντων και των ομάδων υψηλού κινδύνου, καθιερώνονται περιορισμοί στην απασχόληση ατόμων με λοιμώδη νοσήματα κ.ά.
Υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ενάντια σε κάθε είδους λαϊκισμό, χαρακτήρισαν το μεταναστευτικό πρόβλημα, οι δύο υπουργοί.
Αναλυτικά:
1) Θα ερευνηθούν και θα διαπιστωθούν ποιες είναι οι μολυσματικές ασθενείες
2) Θα γίνονται υποχρεωτικοί έλεγχοι σε όλους του μετανάστες, και όχι προαιρετικοί, όπως ήταν μέχρι τώρα
3) Θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία ειδικοί χωροί που θα φυλάσσονται από την αστυνομία και στους οποίους θα μεταφέρονται όλοι οι μετανάστες που αντιμετωπίζουν κάποια μολυσματική ασθένεια
4) Θα υπάρχουν σαφείς περιορισμοί στην απασχόληση έτσι ώστε να μην εργάζονται μετανάστες σε θέσεις που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία
5) Κλιμάκια αστυνομικών σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ελέγχουν με κινητές μονάδες τους μετανάστες
6) Θα δημιουργηθεί μια γραμμή επικοινωνίας όπου ο πολίτης θα μπορεί να καλεί και να δίνει στοιχεία και πληροφορίες για διαμερίσματα οπού στοιβάζονται δεκάδες αλλοδαποί κάτω από άθλιες συνθήκες.
Oι αντιδράσεις
Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Ημαθίας Φώτης Δημητριάδης επεσήμανε ότι τα στρατόπεδα που υπάρχουν στην περιοχή δεν τηρούν καμία από τις προϋποθέσεις και έκανε λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται ένα μήνα πριν τις εκλογές, καθώς η «δεξαμενή άντλησης των ψήφων» είναι η Αττική.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για πρόχειρη διαδικασία που εμπνέει ανησυχία, καθώς δε δίνει λύσεις και επιτείνει το πρόβλημα. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για να λειτουργήσουν τα κέντρα αυτά σε βάθος χρόνου και ζήτησε να φυλαχτούν τα σύνορα, να επαναπατριστούν οι μετανάστες και να υπάρξει πρόσθεση χρηματοδότηση από την Ευρώπη.
Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), ανακοίνωσε ότι στηρίζει την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας, διαμονής και φροντίδας μεταναστών.
«Όλοι πολιτικολογούν, κανείς δε λέει την ουσία. Έχουμε μνημόνιο για τη μετανάστευση, αλλά δεν το έχουμε καταλάβει», τόνισε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Άννα Νταλάρα.
«Μία λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι η αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής» τόνισε ο Τάκης Κορωνάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «σε μία τόσο δύσκολη περίοδο βλέπουμε τα κόμματα του μνημονίου να επιρρίπτουν ευθύνες το ένα στο άλλο, ενώ οδηγούμαστε στον εκφασισμό της κοινωνίας».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, δήλωσε ότι «το κράτος και η πολιτεία πιάστηκαν απροετοίμαστοι», σημειώνοντας ωστόσο ότι το πρώτο θέμα είναι αυτό της ασφάλειας των πολιτών. Αναφερόμενος στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, είπε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί σε όλη την Ευρώπη έτσι λειτουργούν.