Αν o Λίβυος συνταγματάρχης Καντάφι δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει στρατιωτική δράση, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Την άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι, ανακοίνωσε, την Παρασκευή, το καθεστώς Καντάφι.
“Η κυβέρνηση της Λιβύης διακόπτει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Το ΝΑΤΟ επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει της πιθανής του συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η οποία ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, ανακοίνωσε αξιωματούχος του οργανισμού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο διάγγελμά του, προειδοποίησε το Λίβυο ηγέτη ότι θα γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποκλείοντας όμως ταυτόχρονα την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη χώρα.
Στο μεταξύ, Παρίσι, Λονδίνο, Ουάσινγκτον και οι αραβικές χώρες απεύθυναν τελεσίγραφο στον Καντάφι καλώντας τον να θέσει “άμεσα” τέλος σε “όλες τις επιθέσεις” εναντίον των Λίβυων πολιτών, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουν στη χώρα, “η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβάλει σαφείς υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές”, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιδιώκει ειρηνική λύση σεβόμενη απόλυτα τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες από την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Εξάλλου, στο Παρίσι θα μεταβεί, εκτάκτως, το Σάββατο το πρωί ο Γ. Παπανδρέου, μετά από πρόσκληση του Ν. Σαρκοζί, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύνοδο των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Η Ιταλία είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Γερμανία συζητά με το ΝΑΤΟ την πιθανότητα να αναλάβει περισσότερες εναέριες επιχειρήσεις αναγνώρισης στο Αφγανιστάν, ενώ το Βερολίνο διαχώρισε τη θέση του από τις άλλες χώρες-μέλη του NATO στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαμηνύοντας ότι δε θα λάβουν μέρος σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις στη Λιβύη γερμανικά στρατεύματα.
Ο Καναδάς έστειλε καταδιωκτικά αεροσκάφη CF-18 προκειμένου να συμμετάσχει στην επιβολή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη.
Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, δεν θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη, υποστηρίζουν όμως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
“Η διεθνής κοινότητα δεν θα αφεθεί να ξεγελαστεί από το καθεστώς της Λιβύης και να επιβεβαιώσει με όλα τα μέσα που διαθέτει την αυστηρή επιβολή της απόφασης” του ΟΗΕ, δήλωσε ο Θαπατέρο.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.
Παράλληλα, το Κατάρ υποστήριξε την επέμβαση στη Λιβύη αν και είναι μία από τις πρώτες χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε κατ’αρχήν συμφωνία για την επιβολή νέων ενισχυμένων κυρώσεων κατά 11 ατόμων, κυρίως μελών της λιβυκής κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι, και σε 9 νέες λιβυκές οντότητες, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.