PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ



Στον έλεγχο του στρατού της Μιανμάρ πέρασε ο έλεγχος της χώρας έπειτα από την σύλληψη της de-facto ηγέτη Αούνγκ Σαν Σου Κι και άλλων πολιτικών τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο στρατός αμφισβητεί τη νίκη του κόμματος της Σου Κι στις εκλογές του Νοεμβρίου και προχωράει σε μια κίνηση που αποτελεί οπισθοδρόμηση στην μετάβαση προς την δημοκρατία η οποία βρισκόταν υπό εξέλιξη στη χώρα.

Μονάδες του στρατού έχουν καταλάβει το δημαρχείο στη Γιανγκόν και άλλα στρατηγικά σημεία.

Η στρατιωτική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα έτος, ώστε να εξασφαλιστεί η μεταβίβαση της εξουσίας. Ο στρατός υποστήριξε ότι η επιβολή πραξικοπήματος ήταν αναγκαία για την υπεράσπιση της «σταθερότητας» της Μιανμάρ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του εκλεγμένου κυβερνώντος κόμματος επιβεβαίωσε ότι η Σου Κι και ο πρόεδρος Ουίν Μιντ, στελέχος του κόμματος, έχουν τεθεί υπό κράτηση σε αυτό που αποκαλούσε «πραξικόπημα».

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση έπαψε να εκπέμπει, ενώ οι τηλεφωνικές γραμμές και η σύνδεση στο διαδίκτυο έμοιαζαν να έχουν πρακτικά κοπεί.

Το πραξικόπημα έρχεται έπειτα από την ένταση που σημειώθηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Μιανμάρ και του στρατού μετά από αμφισβητούμενες εκλογές. Οι πραξικοπηματίες κατηγόρησαν την εκλογική επιτροπή ότι δεν φρόντισε να διορθωθούν οι «τεράστιες παρατυπίες» που κατ’ αυτούς αμαύρωσαν τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι υποστήριξε πως κατήγαγε συντριπτική νίκη.

Το πραξικόπημα έγινε τα ξημερώματα της ημέρας που θα συνερχόταν σε σώμα και θα συνεδρίαζε το νέο κοινοβούλιο, που αναδείχθηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Τι έγινε στις εκλογές

Το NLD κέρδισε το 83% των διαθέσιμων εδρών στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου σε κάτι πολλοί θεωρούσαν ως δημοψήφισμα για την πολιτική κυβέρνηση της Σου Κι.

Ήταν οι δεύτερες εκλογές μετά το τέλος της στρατιωτικής κυριαρχίας το 2011.

Ο στρατός αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, καταθέτοντας καταγγελίες στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του προέδρου και του προέδρου της εκλογικής επιτροπής.

Οι φόβοι για πραξικόπημα αυξήθηκαν όταν ο στρατός απείλησε πρόσφατα να «αναλάβει δράση» για φερόμενη απάτη. Η εκλογική επιτροπή απέρριψε τους ισχυρισμούς.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ είχε απειλήσει πως το Σύνταγμα της χώρας θα μπορούσε να τεθεί «σε αναστολή» ή ακόμη και να «ανακληθεί» εάν δεν τηρείτο.

Την Πέμπτη κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφικά στιγμιότυπα που απαθανάτιζαν τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα να κινούνται στη Γιανγκόν και σε άλλες πόλεις.

Το σύνταγμα του 2008 επιτρέπει στον στρατό να πάρει την εξουσία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να προκαλέσει αποσύνθεση της ένωσης ή «εθνική αλληλεγγύη», επιτρέποντας αποτελεσματικά στους στρατιώτες να πάρουν την εξουσία για αόριστους λόγους.

Ποια είναι η Αούνγκ Σαν Σου Κι

Να σημειωθεί ότι η Μιανμάρ, επίσης γνωστή ως Βιρμανία, βρισκόταν υπό τον έλεγχο του στρατού σχεδόν πέντε δεκαετίες και μόνο το 2011 ξεκίνησαν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις το 2011. Η 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία είχε λάβει το Νόμπελ Ειρήνης το 1991, πέρασε 15 χρόνια σε κατ’ οίκον κράτηση και ήταν ανάμεσα στους αντιφρονούντες που αφέθηκαν ελεύθεροι. Ανέλαβε την εξουσία μετά τις εκλογές του 2015, που είχαν χαρακτηριστεί οι πιο ελεύθερες που διεξήχθησαν ποτέ στη χώρα, εν μέσω ατμόσφαιρας αισιοδοξίας για τον εκδημοκρατισμό της Μιανμάρ.

Η εικόνα και το κύρος της Σου Ki επλήγησαν σε διεθνές επίπεδο μετά τον μαζικό διωγμό χιλιάδων μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια στη δυτική πολιτεία Ραχίν από το 2017. Αλλά η ηγετική μορφή του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία παρέμεινε πολύ δημοφιλής στο εσωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι της έχει απαγορευθεί να αναλάβει επίσημα την προεδρία δυνάμει του Συντάγματος του 2008, το οποίο συνέταξε ο στρατός. Ήταν ως σήμερα «κρατική σύμβουλος», αξίωμα ουσιαστικά ταυτόσημο με αυτό της πρωθυπουργού σε άλλα κράτη, ώστε να μπορεί να ασκεί την εξουσία μέσω του προέδρου Ουίν Μιντ, στελέχους του κόμματός της.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, το κόμμα της Σου Κι(NLD) κέρδισε αρκετές θέσεις ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ως μεταβατικός πρόεδρος αναλαμβάνει ο πρώην στρατηγός Γιου Μάιντ Σουί, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Μελόνι: Η παράτυπη μετανάστευση απειλεί την ασφάλεια της ΕΕ

Peristeri News

Τουρκία: Ελικόπτερο συνετρίβη σε προαύλιο νοσοκομείου

Peristeri News

Χωρίς TikTok για ένα χρόνο η Αλβανία

Peristeri News

Leave a Comment